Op WhatsApp is er opnieuw een gevaarlijke challenge opgedoken. Het gaat om Momo, een fictief persoon die op WhatsApp uitdagingen stuurt naar voornamelijk jonge tieners. Dit gaat van onschuldige uitdagingen tot zelfverminking of in één extreem geval zelfmoord. Maar moeten wij er in ons land ook schrik voor hebben?
Een anoniem persoon op WhatsApp die jongeren aanzet tot zelfverminking en zelfmoord, het lijkt een verhaal uit een horrorfilm, maar het is wel degelijk aan het gebeuren. Een account dat zich voordoet als de figuur Momo stuurt vreemde berichten en uitdagingen naar jongeren. Deze jongeren gaan deze uitdagingen aan omdat ze bang zijn dat Momo informatie over hen gaat verspreiden, aangezien ze claimt alles te weten.Wat is Momo?
Om uit te leggen wat Momo is, moeten we een paar jaar teruggaan in de tijd. In 2016 werd Momo gecreëerd als een sculptuur door de kunstenares Midori Hayashi. Het was een wezen met een menselijk hoofd en het lichaam van een vogel. Da’s al behoorlijk eng, maar wat er daarna gebeurde, is nog heel wat erger.
Het wezen, dat de kunstenares oorspronkelijk ‘Mother Bird’, vrij vertaald ‘Moederkloek’, doopte, begon een eigen leven te leiden. Het werd in eerste instantie opgepikt op reddit. Het stond er op de “creepy” subreddit, waar enge foto’s en verhalen vanop het internet gepost werden. Van daaruit werd de foto verspreid en kwamen de eerste bizarre verhalen aan de oppervlakte. Het meest huiveringwekkende verhaal is dat van het WhatsAppaccount dat mensen aanzet tot zelfverminking en zelfs zelfmoord. Een account dat de foto van de ‘Moederkloek’ gebruikt, geeft zich uit als ene Momo en vraagt jongeren om verschillende uitdagingen aan te gaan, waarbij ze gechanteerd worden met zogenaamde vertrouwelijke informatie.
Verschillende mensen gaven al aan dat ze contact hadden met deze Momo, maar het is niet duidelijk of het steeds om dezelfde persoon gaat. Aangezien het makkelijk is om je naam en profielfoto aan te passen aan die van Momo. Zo kunnen verschillende cyberpesters dit dus gebruiken om hun slachtoffers te bedreigen.
The artist behind "Momo". The real name of the sculpture is "Mother Bird". pic.twitter.com/U8g3zY4hCv
— Sweets (@RiceKrispppy) 27 juli 2018
Blue whale challenge year ago,
— ?Kavita? (@2018Kavita) 7 augustus 2018
Momo challenge now?.. #MomoChallenge is a suicide inducing game being spread on WhatsApp..
Protect your children from these kind of online games.. pic.twitter.com/Mv1BYENRx5
Blue Whale-challenge
De zogenaamde Momo-challenge vertoont zo veel gelijkenissen met de Blue Whale-challenge, die vorig jaar heel wat slachtoffers maakte. Deze challenge bestond uit 50 dagen, waarop je elke dag een nieuwe uitdaging kreeg.
Deze uitdaging kostte uiteindelijk aan minstens 130 Russische jongeren het leven en vond ook z’n weg naar andere landen over de hele wereld, waar er ook dodelijke slachtoffers vielen. Lees hier meer over de Blue Whale-challenge.
Is Momo gevaarlijk?
Momo is gevaarlijk in die zin dat iedereen met slechte bedoelingen zich kan voordoen als Momo en zo jongeren kan manipuleren om gevaarlijke en zelfs dodelijke uitdagingen aan te gaan.
Voorlopig is er één zelfmoord die gelinkt kan worden aan Momo. Het gaat om een twaalfjarig meisje uit Argentinië. Zij pleegde zelfmoord en werd daarbij vermoedelijk gepusht door iemand die zich uitgaf als Momo. Het meisje filmde voor haar dood namelijk een video waarin ze zou beweren dat ze bereid was te sterven voor Momo.
Voorlopig is de Momo-challenge nog niet opgedoken in ons land. Er zijn al meldingen geweest vanuit Argentinië, Mexico, de Verenigde Staten, maar ook in onze buurlanden Frankrijk en Duitsland hebben ouders aan de alarmbel getrokken omdat hun kinderen spraken over berichtjes van Momo.
Blue whale challenge year ago,
— ?Kavita? (@2018Kavita) 7 augustus 2018
Momo challenge now?.. #MomoChallenge is a suicide inducing game being spread on WhatsApp..
Protect your children from these kind of online games.. pic.twitter.com/Mv1BYENRx5