Left Right
scrollTop top

Welk land heeft het machtigste leger? Hier zijn de tien sterkste op een rij


Vroeger was er een oorlog nodig om te bepalen wie het sterkste leger heeft, maar nu bestaat er een lijstje dat werd samengesteld na een onderzoek door Credit Suisse. En daaruit blijkt dat de klassieke verhoudingen blijven bestaan. Ons land komt niet voor in de opsomming van twintig landen met een sterk leger.

Hoe ga je legers van landen met elkaar vergelijken? Dat is niet eenvoudig, geeft ook Credit Suisse toe, maar ze proberen het mogelijk te maken door verschillende waarden aan faciliteiten van een leger toe te kennen. Zo staat het bezit van vliegdekschepen en duikboten elk op 25 procent. Gevechtshelikopters zijn goed voor 15 procent, vliegtuigen voor 20 procent, tanks voor 10 procent, en het aantal actieve personeelsleden is de laatste 5 procent waard.

Eigenlijk hadden ze dit lijstje evengoed dat van de rijkste legers kunnen noemen, want naar de kwaliteit van het materiaal en de training van de soldaten is niet gekeken. Wij bekijken de tien machtigste legers volgens het onderzoek van iets dichterbij. Zij haalden die top tien niet: Canada (20), Indonesië (19), Duitsland (18), Polen (17), Thailand (16), Australië (15), Israël (14), Taiwan (13), Egypte (12) en Pakistan (11).

10. Turkije

*Budget: 16,2 miljard euro

*Actief personeel: 410.500

*Tanks: 3.778

*Vliegtuigen: 1.020

*Duikboten: 13

Het Turkse leger komt de laatste maanden vaak in het nieuws door de strijd tegen IS. Ze hebben zowat de grootste strijdmacht van het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Slechts vijf landen op de lijst bezitten meer duikboten dan Turkije. Maar ook de rest van hun vloot is aanzienlijk. Turkije maakt ook deel uit van het programma dat de F-35 moet lanceren.

Getty Images

9. Het Verenigd Koninkrijk

*Budget: 53,9 miljard euro

*Actief personeel: 146.980

*Tanks: 407

*Vliegtuigen: 936

*Duikboten: 10

Het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel nog één van de grootste legers ter wereld, maar tegen 2018 moet 20 procent van de gewapende machten worden afgebouwd. In 2020 komt er wel een indrukwekkend vliegdekschip bij met de HMS Queen Elizabeth. Daarmee kunnen 40 F-35B joint strikers worden vervoerd.

Getty Images

8. Italië

*Budget: 30,3 miljard euro

*Actief personeel: 320.000

*Tanks: 586

*Vliegtuigen: 760

*Duikboten: 6

De Italianen verdienen hun plaats vooral omdat ze enkele sterke toestellen bezitten. Zo hebben ze twee vliegdekschepen die momenteel in gebruik zijn. Daarnaast hebben ze enkele duikboten en vooral een vloot gevechtshelikopters.

Getty Images

7. Zuid-Korea

*Budget: 55,5 miljard euro

*Actief personeel: 624.465

*Tanks: 2.381

*Vliegtuigen: 1.412

*Duikboten: 13

Eén van de landen die weinig keuze hadden en wel stevig moesten investeren in een leger. Daar is de grens met Noord-Korea natuurlijk verantwoordelijk voor. Daardoor ligt het aantal duikboten, helikopters en strijdkrachten opvallend hoog. Zuid-Korea heeft de zesde grootste luchtmacht ter wereld.

Getty Images

6. Frankrijk

*Budget: 55,5 miljard euro

*Actief personeel: 202.761

*Tanks: 423

*Vliegtuigen: 1.264

*Duikboten: 10

Het Franse leger is al bij al klein in vergelijking met sommige andere landen, maar de militairen zijn goed getraind en het leger kan zwaar uitpakken. Nieuw is het vliegdekschip Charles de Gaulle. Frankrijk heeft ook een heel actief leger dat regelmatig opdrachten in Afrika uitvoert om de regeringen te helpen stabiel te blijven of om extremisme te bestrijden.

Getty Images

5. India

*Budget: 44,5 miljard euro

*Actief personeel: 1.325.000

*Tanks: 6.464

*Vliegtuigen: 1.905

*Duikboten: 15

Van een land met een bevolking als India kan je natuurlijk een gigantisch leger verwachten. Het is dan ook één van de allergrootste op deze planeet. Enkel de Chinezen en de Amerikanen hebben meer militairen dan India. Op drie landen na telt India ook de meeste tanks. India heeft voorts ook toegang tot kernwapens. Tegen 2020 zou India op drie landen na het meeste geld aan het leger uitgeven.

Getty Images

4. Japan

*Budget: 37,3 miljard euro

*Actief personeel: 247.173

*Tanks: 678

*Vliegtuigen: 1.613

*Duikboten: 16

Het Japanse leger is eigenlijk relatief klein, maar het is wel uitstekend uitgerust. Het land heeft op drie na de meeste duikboten en beschikt over liefst vier vliegdekschepeen. Die schepen worden wel enkel gebruikt voor helikopters. Na China, Rusland en de VS telt Japan immers ook de meeste gevechtshelikopters ter wereld.

Getty Images

3. China

*Budget: 192 miljard euro

*Actief personeel: 2.333.000

*Tanks: 9.150

*Vliegtuigen: 2.860

*Duikboten: 67

En dan komen we bij de grootste jongens, de landen die je zonder twijfel in de top drie had verwacht. Nu worden de cijfers pas echt duizelingwekkend. Geen enkel leger ter wereld telt meer militairen dan het Chinese. Ze hebben er ook op Rusland na de meeste tanks en op de VS na de meeste duikboten. Het leger van China is de voorbije decennia heel snel gegroeid, maar het onderscheidt zich ook in de meest moderne programma’s. Zo werken ze aan raketten en vliegtuigen die de toekomst van militaire technologie zullen bepalen.

Getty Images

2. Rusland

*Budget: 75,3 miljard euro

*Actief personeel: 766.055

*Tanks: 15.398

*Vliegtuigen: 3.429

*Duikboten: 55

Met de hete adem van de Chinezen in de nek heeft Rusland nog altijd het op één na machtigste leger ter wereld. Het telt de meeste tanks, de meeste vliegtuigen na de VS, en de meeste duikboten na de VS en China. Terwijl heel wat legers moeten besparen, zijn de Russen de voorbije jaren juist meer gaan uitgeven, eenderde meer zelfs dan in 2008. En het Kremlin wil die uitgaven de komende drie jaar met nog eens 44 procent verhogen. Momenteel tonen de Russen hun militaire mogelijkheden in Syrië.

Getty Images

1. Verenigde Staten

*Budget: 536 miljard euro

*Actief personeel: 1.400.000

*Tanks: 8.848

*Vliegtuigen: 13.892

*Duikboten: 72

Als we de andere landen uit de top tien samen nemen, dan nog hebben ze niet zo veel uitgegeven als de Verenigde Staten. Het Amerikaanse leger heeft een vloot van tien vliegdekschepen, en dat is een voordeel waarmee ze veel andere landen nog aftroeven. Voorts heeft het leger van de Verenigde Staten de modernste technologie en een enorme getrainde strijdmacht. En natuurlijk heeft geen enkel land in de wereld meer kernwapens dan de VS.

Getty Images
(Bronnen: Credit Suisse, Business Insider)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…