Wereldeconomie zal 100 biljoen dollar overschrijden in 2022

De wereldeconomie zal in 2022 voor het eerst de 100 biljoen dollar overschrijden, twee jaar eerder dan eerder voorspeld. Dat meldt het Centre for Economics and Business Research.

Het wereldwijde bruto binnenlands product zal worden opgekrikt door het aanhoudende herstel van de pandemie, hoewel het voor beleidsmakers moeilijk kan zijn om te voorkomen dat hun economieën weer in een recessie terechtkomen als de inflatie aanhoudt. Dat stelt de in Londen gevestigde denktank.

“De belangrijkste vraag voor de jaren 2020 is hoe de wereldeconomieën met de inflatie omgaan”, zegt Douglas McWilliams, vice-voorzitter van de CEBR. “We hopen dat een relatief bescheiden aanpassing de niet-transitieve elementen onder controle zal brengen. Zo niet, dan zal de wereld zich schrap moeten zetten voor een recessie in 2023 of 2024.”

Andere voorspellingen

De prognose is in overeenstemming met de ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat eveneens voorspelt dat het mondiale BBP gemeten in dollars en in lopende prijzen in 2022 de 100 biljoen dollar zal passeren.

In zijn jaarlijkse World Economic League Table voorspelde het CEBR ook dat:

  • China de VS in 2030 zal inhalen, twee jaar later dan een jaar geleden voorspeld
  • India volgend jaar de zesde plaats zal heroveren van Frankrijk en in 2031 de derde grootste economie zal worden, een jaar later dan eerder voorspeld
  • Het Verenigd Koninkrijk op schema ligt om in 2036 16 procent groter te zijn dan Frankrijk, ondanks Brexit
  • Duitsland de Japanse economie in 2033 zal inhalen
  • Klimaatverandering de consumentenuitgaven tot 2036 met gemiddeld 2 biljoen dollar per jaar zal doen dalen omdat bedrijven de kosten van investeringen in het koolstofarm maken van hun economie zullen doorberekenen

Meer
Lees meer...