De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de organisatie voor het WK 2030 toegewezen aan het gezamenlijke bid van Spanje, Portugal en Marokko. Daarnaast is beslist dat er drie openingswedstrijden zullen plaatsvinden in Uruguay, Paraguay en Argentinië, drie Zuid-Amerikaanse landen die zich ook kandidaat hebben gesteld om het wereldkampioenschap voetbal te organiseren in 2030.
Aanvankelijk toonden onder andere ook Egypte, Saudi-Arabië en Griekenland en het Verenigd Koninkrijk en Ierland interesse om het WK in 2030 te organiseren. Bij hen kwam het echter niet tot een officieel bid, waardoor er maar twee kandidaten overbleven. Het ging om de kandidatuur van Spanje en Portugal samen met Marokko en de Zuid-Amerikaanse kandidatuur van Uruguay, Paraguay, Argentinië en Chili.
Niet voor Zuid-Amerika …
Die laatsten stelden zich kandidaat omdat Uruguay in 1930 het allereerste WK voetbal organiseerde én won. Om het honderdjarig bestaan daarvan te vieren, hoopte het land het WK opnieuw binnen te halen. Praktisch was het echter niet haalbaar om alleen een toernooi met 48 ploegen en 104 wedstrijden te organiseren. Om die reden werden Chili, Argentinië en Paraguay bij het bid betrokken.
Uiteindelijk bleek ook die gezamenlijke kandidatuur van vier Zuid-Amerikaanse landen niet sterk genoeg. Bovendien gaat het WK in 2026 door in Canada, de Verenigde Staten en Mexico, waardoor de FIFA liever een andere regio aandoet vier jaar later.
… wel voor Europa en Afrika
“De FIFA-raad was het er unaniem over eens dat het enige bid om het WK voetbal 2030 te organiseren het gezamenlijke bid van Marokko, Portugal en Spanje zal zijn. Twee continenten – Afrika en Europa – verenigden zich niet alleen in het vieren van voetbal, maar ook in het bieden van unieke sociale en culturele cohesie. Dat is een mooie boodschap van vrede, tolerantie en inclusiviteit”, klinkt het bij FIFA-voorzitter Gianni Infantino.
Voor Portugal wordt het de eerste keer ooit dat ze het wereldkampioenschap voetbal zullen organiseren. Het land stelde zich eerder al samen met Spanje kandidaat in zowel 2018 als 2022, maar moest het toen – dankzij de nodige steekpenningen – afleggen tegen respectievelijk Rusland en Qatar. Spanje was in 1982 al eerder gastland.
Ook voor Marokko wordt het de eerste keer. Het land stelde zich zowel in 1994, 1998, 2006, 2010 als in 2026 kandidaat en ziet zijn grote droom nu dus eindelijk in vervulling gaan. De steenrijke koninklijke familie van Marokko liet eerder al weten veel geld te willen investeren in het bouwen van nieuwe en gerenoveerde stadions.
Openingswedstrijden in Uruguay, Argentinië en Paraguay
Omdat de FIFA de honderdjarige verjaardag van het allereerste WK voetbal niet zomaar wil passeren, koos het ervoor om de eerste drie wedstrijden van het WK in 2030 toch in Zuid-Amerika te laten doorgaan. Het gaat naast Uruguay ook om Argentinië, verliezend finalist in 1930, en Paraguay, waar toen de hoofdzetel van de continentale voetbalbond CONMEBOL was. In deze drie landen zal telkens één wedstrijd doorgaan, waarna het hele circus de oceaan oversteekt. De openingsceremonie zal plaatsvinden in Spanje, Portugal of Marokko.
Deze halfslachtige beslissing van de FIFA krijgt nu al veel kritiek omdat de wereldvoetbal nog maar eens toont hoe blind ze zijn voor de klimaatproblematiek. Het WK voetbal in drie continenten organiseren, zal namelijk ongetwijfeld zorgen voor een veel grotere CO2-uitstoot, en dat alles onder het mom van “de wereld verenigen”.