Wetenschappelijk bewezen: een hittegolf maakt je dommer

Wetenschappelijk bewezen: een hittegolf maakt je dommer

Geen goed nieuws voor studenten die een herexamen hebben. Volgens een onderzoek heeft de hitte een invloed op je denkvermogen. Je brein zou blijkbaar trager en slechter reageren dan normaal. 

Uit een studie die werd gepubliceerd in het PLOS Medicine-tijdschrift, blijkt dat de hitte effect heeft op je cognitieve prestaties. Blijkbaar werkt je brein dertien keer langzamer tijdens een hittegolf dan normaal.

Airco of geen airco?

Het onderzoek werd uitgevoerd op 44 Amerikaanse studenten tijdens een hittegolf in Boston. De ene helft leefde in een huis met airconditioning en de andere helft niet. De onderzoekers deden allerlei geheugentests op de studenten om te zien wie beter zou scoren.

De studenten die in een huis zonder airco leefden, scoorden 13 procent slechter dan de andere studenten. Maar dat is niet het enige. De studenten die wel in een frisse omgeving woonden, antwoordden ook nauwkeuriger op de tests.

De studie suggereert dat de cognitieve functie kan worden beïnvloed door warmte. Andere factoren, zoals minder slapen en uitdroging door de hitte, zullen er ook wel iets mee te maken hebben. Dus zorg er maar voor dat je voldoende gehydrateerd bent en dat je leefomgeving zo koel mogelijk wordt gehouden.

Reageer jij deze weken ook een beetje trager dan normaal?

Gesponsorde artikelen