Er is opnieuw een volgend hoofdstuk toegevoegd aan de saga rond de omstreden nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp die uitgerold zijn op 15 mei. Het bedrijf heeft namelijk laten weten dat wie het nieuwe privacybeleid weigert, toch gewoon alle functies zal kunnen gebruiken.
In het nieuws: twee weken na het in functie treden van hun nieuwe privacybeleid heeft WhatsApp laten weten dat ook wie blijft weigeren, alle functionaliteiten zal kunnen blijven gebruiken. Dat zei het bedrijf in een mededeling aan The Next Web.
Wat vooraf ging:
- Begin januari liet WhatsApp aan zijn gebruikers weten dat het zijn gebruiksvoorwaarden zou aanpassen op 8 februari. Aan iedereen die de app opende werd gevraagd om de nieuwe voorwaarden te accepteren.
- Hoewel er in de praktijk eigenlijk niet zo heel veel veranderde in vergelijking met ervoor zetten de aanpassingen toch heel wat kwaad bloed. Veel mensen besloten daarom om over te stappen naar Signal of Telegram.
- WhatsApp reageerde op de heisa door de invoering van het nieuwe privacybeleid uit te stellen tot 15 mei.
- Het liet daarbij wel weten dat wie de voorwaarden niet aanvaardde, zou blijven meldingen krijgen en in de toekomst van bepaalde basisfuncties geen gebruik meer zou kunnen maken. Kortweg zou WhatsApp niet meer werken voor wie de nieuwe gebruiksvoorwaarden weigerde.
Wat is er veranderd? Op die laatste beslissing komt WhatsApp nu terug. Het bedrijf laat in een mededeling weten dat ook wie weigert, gewoon kan blijven gebruik maken van de dienst. Je zal daarbij wel regelmatig een herinnering krijgen.
- “Gezien recente discussies met verschillende autoriteiten en privacyexperts, willen we duidelijk maken dat we momenteel geen plannen hebben om de functionaliteit van hoe WhatsApp werkt te beperken voor degenen die de update nog niet hebben geaccepteerd. In plaats daarvan zullen we gebruikers van tijd tot tijd blijven herinneren aan de update”, klinkt het.
- Hoe lang dat zo zal blijven, is echter wel niet duidelijk. Mogelijk past WhatsApp in de toekomst zijn beleid opnieuw aan. Voorlopig lijkt het vooral de gemoederen te willen bedaren en regeringen te sussen. In landen zoals India, Turkije en Duitsland heeft de overheid namelijk al laten weten dat de nieuwe voorwaarden onwettig zijn.