WhatsApp-aanpassingen zetten kwaad bloed, maar zoveel verandert er (voorlopig) niet

De berichtendienst WhatsApp maakte afgelopen weekend een aantal aanpassingen aan zijn privacybeleid bekend. Dat maakte veel gebruikers zenuwachtig en plots werd alternatief Signal de best gedownloade app. Maar eigenlijk blijft alles hetzelfde, zeker in Europa.

WhatsApp laat weten dat het “meer data” zal delen met zijn moederbedrijf Facebook en dat het aan de persoonlijke informatie kan die je ingeeft om je profiel te maken. Dat kon het eerder nog niet volgens zijn beleid.

Lang was de volledige privacy een van de grote voordelen van WhatsApp en dus zijn gebruikers niet te spreken over de nieuwe maatregelen. Heel wat mensen roepen op om over te stappen op concurrent Signal. Onder meer Tesla-CEO Elon Musk raadde de app aan in een tweet zonder verdere context.

Versleuteling blijft

En toch zijn de aanpassingen niet het grote drama dat sommigen ervan maken. Om te beginnen blijven alle gesprekken versleuteld. WhatsApp kan je berichten dus niet lezen en zal die dus ook niet delen met Facebook. Hetzelfde geldt voor je foto’s, video’s en audioberichten.

Wat WhatsApp wel zal delen met Facebook is je profielfoto, je gsm-nummer, met welke mensen je contact hebt en in welke groepen je zit. En het zal ongeveer je locatie bepalen. Dat gaat dan gewoon over het land of de stad waar je je bevindt, als je een live locatie deelt met vrienden kan WhatsApp die niet zien.

Advertentieprofiel

Met die extra informatie kan Facebook een beter profiel van je opstellen dat het dan weer kan verkopen aan bedrijven in ruil voor advertenties. Uiteraard is niet iedereen daar voor te vinden en dus smijten sommige mensen de app in de virtuele vuilbak, maar in Europa moet je alvast geen schrik hebben. De Europese Commissie heeft WhatsApp namelijk verboden om data te delen met Facebook.

Het is natuurlijk niet onwaarschijnlijk dat Facebook zijn lobbymachine in gang zet en de Europese Commissie uiteindelijk zover krijgt om dat toch toe te laten. En de reputatie van Facebook is niet geweldig op het vlak van omgang met gebruikersgegevens, getuige het Cambridge Analytica-schandaal.

Zo weinig mogelijk informatie geven

Als je dan toch nog het koud zweet krijgt, kan je overstappen op een alternatief als Signal of Telegram, die geen eigendom zijn van grote techbedrijven. Maar je kan ook gewoon zo weinig mogelijk informatie geven als je graag WhatsApp blijft gebruiken. Experts raden aan om geen foto van jezelf te gebruiken en een pseudoniem in te geven in de app als je je registreert. “Op die manier zal het bedrijf zo min mogelijk over je weten”, klinkt het.

Hou er trouwens rekening mee dat andere berichtenapps in de toekomst ook altijd in de handen van Big Tech kunnen komen. WhatsApp is ook nog maar zes jaar eigendom van Facebook. Daarvoor was het vijf jaar onafhankelijk.

Meer
Lees meer...