Wie is Alisha Lehmann, de populairste speelster op het WK voetbal?

Niet Ballon d’Or-winnares Alexia Putellas, de Amerikaanse goalgetter Alex Morgan of de Braziliaanse levende legende Marta, maar wel Alisha Lehmann is de populairste speelster op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. De 24-jarige Zwitserse heeft op Instagram namelijk meer dan 14 miljoen volgers en kan daardoor op een enorm bedrag rekenen per gesponsorde post.

In Australië en Nieuw-Zeeland is sinds 20 juli het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen bezig. Daar strijden 736 speelsters van 32 landen voor de felbegeerde wereldtitel. Heel wat sterren zijn aan de andere kant van de wereld te bewonderen op het veld, maar één iemand steekt er qua populariteit zwaar bovenuit.

Aston Villa

Alisha Lehmann begon haar carrière bij BSC Young Boys. Daar brak ze op haar 17de door en veroverde ze al snel een basisplaats. Op het EK Onder-19, waar ze met twee doelpunten medetopschutter werd, speelde ze zich in de kijker van West Ham United. In haar eerste seizoen in Engeland hielp Lehmann haar club naar de finale van de FA Cup door in de halve finale de gelijkmaker te scoren tegen Reading.

In de zomer van 2021 trok de Zwitserse naar Aston Villa, waarmee ze afgelopen seizoen vijfde werd in Engelse Woman’s Super League. Lehmann scoorde het voorbije jaar vijf doelpunten in 22 wedstrijden. Het wereldkampioenschap voetbal is het eerste grote toernooi voor de 24-jarige Alisha Lehmann. Ze maakt nochtans al sinds haar 18de deel uit van de nationale ploeg en heeft al 41 interlands. Lehmann scoorde al zeven keer voor haar land, waarvan drie keer in kwalificatiewedstrijden tegen België. Voor het Europees kampioenschap in 2022 gaf ze echter forfait omdat ze zich “mentaal niet klaar voelde”.

Kritiek en relaties

Door haar enorme populariteit op sociale media komt er namelijk snel kritiek op Lehmann. Zo krijgt de Zwitserse vaak kritiek omdat ze met make-up op het veld staat. “De boodschap die ik mensen wil geven, is dat je letterlijk kunt zijn zoals je wilt en toch kunt voetballen. Gebruik make-up of doe de dingen die je leuk vindt, doe je nagels, doe je wimpers en je kan nog steeds voetballen. Je moet geen kant kiezen”, zei ze daar zelf over in The Times.

Ook het privéleven van Lehmann wordt van nabij gevolgd. De Zwitserse is openlijk biseksueel en had tussen 2018 en 2021 een relatie met Ramona Bachmann, haar ploeggenote bij de nationale ploeg. In 2022 was ze dan weer bijna een jaar samen met voetballer Douglas Luiz van de mannenploeg van Aston Villa.

Instagram

Het succes van Alisha Lehmann op Instagram lijkt voorlopig niet te stoppen. Sinds de start van het WK voetbal krijgt ze dagelijks zo’n 30.000 nieuwe volgers erbij. Daardoor zit ze al aan meer dan 14 miljoen volgers. Dat maakt haar de populairste Zwitserse sporter, populairder dan tennisicoon Roger Federer. Haar enorme succes op Instagram legt Alisha Lehmann geen windeieren. Volgens Gracenote Nielsen zou ze namelijk 241.000 pond (281.000 euro) verdienen per gesponsorde post.

Wereldkampioenschap

Op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland speelt Zwitserland zondag zijn derde beslissende groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Na een eerdere zege tegen de Filipijnen en een gelijkspel tegen Noorwegen hebben ze zondag genoeg aan een gelijkspel om zich te verzekeren van de achtste finale.

Lehmann kwam voorlopig enkel in actie in de eerste groepswedstrijd tegen de Filipijnen. Toen mocht ze na 70 minuten haar ex-vriendin Bachmann komen vervangen.

Meer
Lees meer...