De Rode Duivels staan zaterdag tegen Roemenië voor een cruciale wedstrijd op het EK in Duitsland. Na de nederlaag tegen Slowakije wordt er maar best gewonnen als België de groepsfase wil overleven. Ook voor Roemenië, dat 3-0 verloor van Oekraïne, is het van moeten. Die belangrijke wedstrijd staat onder leiding van Szymon Marciniak, volgens velen de beste scheidsrechter van de wereld, al raakte hij recent wel in opspraak.
Het Europees kampioenschap begon voor de Rode Duivels met een serieuze domper. België verloor met 0-1 van Slowakije. Na die wedstrijd was er niet alleen kritiek op het spel en de opstelling van België, maar ook op enkele beslissingen van scheidsrechter Halil Umut Meler.
Blunder in Champions League
Nadat de Rode Duivels in hun openingswedstrijd een van minst ervaren scheidsrechter kregen, zal de wedstrijd tegen Roemenië onder leiding staan een van de oudste en meest ervaren scheidsrechter op het EK. De 43-jarige Szymon Marciniak floot al heel wat belangrijke wedstrijden, maar maakte daarin dit jaar wel een grote blunder.
Het incident deed zich voor in de terugwedstrijd van de halve finale van de Champions League. Daar stond Real Madrid tegen Bayern München 2-1 voor. In extra tijd, die vijftien minuten duurde, scoorde Matthijs de Ligt nog de 2-2, waardoor Bayern op weg leek naar verlengingen. Marciniak had echter al gefloten voor vermeend buitenspel van ploeggenoot Noussair Mazraoui. Daardoor kon de VAR de discutabele buitenspelfase niet bekijken. Aangezien de richtlijn is om bij twijfel altijd te wachten, was de actie van Marciniak opvallend.
WK-finale
Volgens veel kenners kostte die fout Szymon Marciniak de openingswedstrijd op EURO 2024. De match van België tegen Roemenië wordt dus zijn eerste wedstrijd op dit EK. Het zal dan al van 2016 geleden zijn dat de ervaren Pool een wedstrijd floot op een Europees kampioenschap. Hij miste het EK in 2021 namelijk nadat hij aan een coronabesmetting tachycardie – een te snel hartritme – had overgehouden.
Na dat gemiste EK volgden voor Marciniak enkele topjaren. Zo werd hij zowel in 2022 als 2023 door International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) uitgeroepen tot ‘Beste Scheidsrechter ter Wereld’. Op het WK 2022 in Qatar floot de Pool de finale tussen Argentinië en Frankrijk. Daar kreeg hij achteraf veel complimenten voor de manier waarop hij deze moeilijke wedstrijd onder controle ging. Marciniak gaf in die wedstrijd drie terechte penalty’s. Eén jaar later mocht de Pool de finale van de Champions League tussen Manchester City en Inter fluiten.
Veel penalty’s, minder kaarten
De ervaren Pool had al vier keer de leiding over een wedstrijd van de Rode Duivels. Slechts één keer won België, al ging het wel om de meest recente en enige officiële wedstrijd. In september 2017 klopten de Rode Duivels Griekenland in een WK-kwalificatiewedstrijd met 1-2. De jaren daarvoor floot hij oefenwedstrijden van België tegen Nederland (1-1), Rusland (3-3) en Italië (3-1-nederlaag).
Szymon Marciniak floot in zijn lange carrière al 626 wedstrijden. Daarin geeft hij gemiddeld zo’n 4 gele kaarten per match, iets wat minder is dan veel van zijn collega’s. Ook zijn rode kaarten blijven vaak op zak. Wel twijfelt de Pool meestal niet te lang om een strafschop uit te delen. Zijn relatief hoge gemiddelde ligt op één penalty per 2,3 wedstrijden. Ook in de wedstrijden van België tegen Nederland en Rusland gaf Marciniak een strafschop, één keer voor de Rode Duivels en één keer tegen ons.
Schandaal in eigen land
Als een van de beste scheidsrechters ter wereld is Szymon Marciniak in Polen een heuse vedette. Zo is hij regelmatig te gast in realityprogramma’s. Ook speelt hij de hoofdrol Sędziowie, een documentaire over scheidsrechters van Canal+.
Eén jaar geleden raakte Marciniak wel zwaar in opspraak in eigen land. Hij had toen namelijk een toespraak gehouden op een ondernemersconferentie. Achteraf kwam uit dat dat evenement mede georganiseerd was door Sławomir Mentzen, een omstreden rechte politicus in Polen die al in opspraak was geraakt met antisemitische en homofobe uitspraken. Marciniak distantieerde zich daarna in een statement van de standpunten van Mentzen.