Wil je op reis naar Cuba? Pak dan maar niet te veel spullen mee

Cuba maakt korte metten  met de hoeveelheid producten die vliegtuigreizigers meebrengen vanuit de VS. Sinds maandag gelden er nieuwe restricties die ingevoerd zijn door de Cubaanse overheid. Hiermee wil het land haar eigen producten aantrekkelijker maken en de economie verbeteren. Zo brachten Cubaanse reizigers jaarlijks voor zo’n twee miljard dollar aan spullen mee vanuit het buitenland.

Afgelopen vijf jaar kon de Cubaanse bevolking steeds gemakkelijker Amerikaanse producten invoeren per vliegtuig doordat er steeds minder restricties werden opgelegd. Zo konden reizigers dagelijks inkopen doen in Miami om ze dan later terug mee te pakken naar Cuba. Het gaat hier om alle soorten producten: flatscreens, fietsen, sokken, zeep, enzovoort. Sinds maandag gelden er nieuwe restricties om de transport te beperken. Reizigers mogen nu maar tien kilo spullen terug meebrengen in plaats van twintig en de goederen mogen niet meer dan duizend dollar kosten. Bovendien stijgen de invoerkosten van buitenlandse producten.

Hiermee wil de Cubaanse overheid het misbruik van de losse invoer aanpakken om zo de plaatselijke economie te verbeteren. Op deze manier worden er meer bedrijven van eigen land gestimuleerd en kan de overheid meer belastingen heffen. Toch is de bevolking hier niet mee gediend. Het is vaak zo dat producten van eigen land schaars, duur of van slechte kwaliteit zijn.

“De mensen zijn er afhankelijk van”

Vele Cubanen reageren geschokt op de nieuwe reglementering. Volgens velen zal dit de arme gezinnen in moeilijkheden brengen. “De mensen zijn er afhankelijk van. Het helpt vele Cubaanse gezinnen te overleven”, zegt Emilio Morales, president van de Consulting Group. “Samen met het geld dat familieleden uit andere landen sturen is dit fenomeen een belangrijke vorm van inkomsten in tegenstelling tot de lonen die de overheid betaalt.” Volgens Morales wordt er zo’n 40 procent van de producten verkocht op de zwarte markt. Zo was er een reiziger die op een jaar tijd 41 computerschermen en 66 flatscreens naar Cuba bracht.

Niet alleen de Cubanen moeten zich aanpassen

De nieuwe restricties zijn al voelbaar in Miami. Veel winkels halen een groot deel van hun inkomsten uit de verkoop aan Cubaanse reizigers. Er zijn al verkopers die melden dat hun verkoop de afgelopen dagen opmerkelijk is afgenomen. Ook zij zullen zich moeten aanpassen aan de beslissing van de Cubaanse overheid.

Meer
Lees meer...