Winkelen in Belgische supermarkten is niet altijd duurder dan in buitenland: “Waarom sommige producten goedkoper zijn, daar hebben we het raden naar”, zegt Testaankoop

Als je in België boodschappen gaat doen, ben je niet altijd duurder af. Sommige producten blijken goedkoper in ons land dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Business AM sprak met Laura Clays van Testaankoop over de verschillen in prijs.


Beluister hier het volledige interview met Laura Clays:


Waarom is dit belangrijk?

De huismerken zijn in België goedkoper dan in Frankrijk. Ook de prijzen van onbewerkte producten zoals verse vis, vlees, fruit en groenten liggen bij ons lager. Goed uitkijken waar je gaat shoppen is essentieel.
  • Clays: “Over het algemeen is België een duurder land. We zijn een klein land, ook met een meertaligheid. Dat wil zeggen dat leveranciers en producenten hun etiketten zowel in het Frans als het Nederlands moeten maken. En dat is voor geen enkele andere markt nodig. Dus eigenlijk zouden we in België juist duurder moeten zijn. En dat zien we bij andere producten ook wel. Waarom sommige producten goedkoper zijn, daar hebben we voorlopig het raden naar.”
  • “Er zijn parallelle importbeperkingen: winkels in België concurreren niet met hun andere winkels uit Nederland. En ze doen dat op verschillende manieren, bijvoorbeeld door promoties te geven aan buitenlandse winkels. Dat is een beperking op de Europese vrije markt en blijft ook voorlopig redelijk onder de radar. Toch wordt dat soms door het EU-mededingingsrecht aanvaard, omdat je nu eenmaal met aparte markten en regels zit.”
  • “Heel veel producenten zeggen dat ze niet anders kunnen dan gewoon verschillende producten maken voor verschillende markten. En als de Belgische markt meer vraagt, dan is die duurder. Maar het is zeker niet zo dat je in het buitenland altijd zoveel goedkoper uitkomt”, besluit Clays.

(as)

Meer
Lees meer...