Wiskundig gezien, klopt de bekende ‘PIVOT!’-scène uit ‘Friends’ niet

Wiskundig gezien, klopt de bekende ‘PIVOT!’-scène uit ‘Friends’ niet

Eén van de bekendste scènes van ‘Friends’ is ongetwijfeld de ‘PIVOT!’-scène. De vrienden proberen samen een zetel naar boven te krijgen, maar het lukt langs geen kanten. Volgens berekeningen van een wiskundige zou de zetel eigenlijk heel gemakkelijk naar boven zijn geraakt. 

In de aflevering koopt Ross, gespeeld door David Schwimmer, een nieuwe zetel voor zijn appartement. Hij weigert de bezorgkosten te betalen, dus moet hij zelf de zetel boven krijgen. Uiteraard krijgt hij hulp van zijn vrienden. Ondanks de goede tips en het PIVOT-geroep, krijgen de vrienden de zetel niet naar boven.

Bekijk hieronder de scène:

Het is wel mogelijk

Dankzij data science consultant Caroline Zunckel weten we nu dat de scène helemaal niet klopt. Ze heeft de scène geanalyseerd en het probleem aan de hand van wiskunde opgelost. “Door de stelling van Pythagoras toe te passen op de geschatte metingen van de zetel en de afmetingen van de trap, kon ik vaststellen dat het mogelijk was geweest om de zetel boven te krijgen”, klinkt het in The Independent.

Deze berekening heeft ze gemaakt: hoek van verticale kanteling (T) = 44.15064 -11.94274xWS (breedte van het trappenhuis) + 8.69119xWC (breedte van de bank) + 3.65961xLC (lengte van de bank). We geven graag mee dat de letters staan voor de Engelse termen. WC staat bijvoorbeeld voor Width Couch).

Volgens Caroline had Ross minder moeten schreeuwen en zich beter moeten concentreren op het kantelen van de bank.

Bekijk hieronder hoe Ross het wel had moeten doen:

SpareRoom

Hier vind je meer memorabele quotes uit Friends

Gesponsorde artikelen