WK 2022: Familie van spelers Iran bedreigd zodat nationale ploeg volkslied zou meezingen

De families van de spelers van de nationale ploeg van Iran zijn de afgelopen week bedreigd met gevangenisstraffen en folteringen als de spelers zich op het WK voetbal in Qatar niet “gedragen”. Daarbij hoort onder andere meezingen met het volkslied, geen commentaar geven op de opstand in het thuisland en op geen enkele andere manier steun tonen voor de demonstranten in Iran.

Waarom is dit belangrijk?

Iran mag dan gisteren door het nipte 0-1-verlies tegen de Verenigde Staten uitgeschakeld zijn op het WK 2022. Toch blijft het land een van dé verhalen van het toernooi. De spelers probeerden bij het begin van het WK namelijk te protesteren tegen het regime in Iran, maar werden daarbij hardhandig de mond gesnoerd.

Wat ging eraan vooraf?

  • Iran heeft al enige tijd af te rekenen met sociale onrusten. Die begonnen op 16 september na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Die was drie dagen daarvoor opgepakt door de ‘moraalpolitie’ in Iran omdat ze weigerde haar hijab correct te dragen. De Koerdische vrouw zou drie dagen mishandeld zijn door de politie en uiteindelijk overleden zijn aan haar verwondingen.
  • Sindsdien zijn honderden andere demonstranten vermoord door de politie en duizenden opgepakt. Het gaat daarbij vaak om vrouwen die weigeren nog langer een hoofddoek te dragen.
  • In de voorbereiding op het WK maakten de spelers van de Iraanse nationale ploeg al meerdere statements als teken van steun voor degenen die het regime in eigen land willen omver werpen.
    • Het ging daarbij onder andere op posts op sociale media, zwarte vlakken als profielfoto’s, zwarte jassen boven het embleem van Iran en het weigeren meezingen van het volkslied.
  • Dat laatste herhaalden de spelers van Iran ook op het WK in Qatar voor hun eerste groepswedstrijd tegen Engeland op 21 november.

Wat volgde daarna?

  • Tot verbazing van velen zongen de spelers van Iran voor de volgende groepswedstrijd tegen Wales (2-0 winst) wel mee met het volkslied. Dat deden ze echter allesbehalve enthousiast en zonder enige vorm van glimlach. Bij sommigen – zoals sterspeler Sandar Azmoun (te zien aan het begin van de video hieronder) – ging het zelfs niet verder dan wat meemompelen.
  • Ook voor de laatste groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten werd opnieuw meegezongen.
  • Dat werd twee keer op veel gejuicht onthaald uit het publiek. Volgens kenners komt dat omdat Iran voorstanders van de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei naar Qatar stuurde. Het zou gaan om zeker duizenden ingehuurde supporters. De bedoeling is dat zij in het stadion tijdens de matchen van Iran fans die protesteren tegen regime overstemmen en eventueel zelfs identificeren om later te bestraffen.
  • De spelers van Iran weigerden tussendoor op persconferenties ook vragen te beantwoorden over de protesten in hun thuisland

Waarom veranderde de houding van de Iraanse spelers ineens?

  • CNN meent te weten waarom de spelers van de nationale ploeg van Iran ineens gestopt zijn met hun stille protesten tegen het regime. Zij halen daarbij een anonieme bron aan die in Qatar officieel belast is met het in de gaten houden van de Iraanse veiligheidsdiensten.
  • Leden van de beruchte Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) zouden namelijk een bezoek hebben gebracht aan de Iraanse selectie. Daar zou de spelers zijn verteld dat hun familie te maken zou krijgen met “geweld en martelingen” als ze het volkslied niet zouden meezingen of hun steun uitspraken voor de tegenstanders van het regime in Teheran.
  • Tientallen leden van de IRGC zouden ook voortdurend de spelers schaduwen. Zo wordt voorkomen dat de Iraanse spelers contact hebben met buitenlanders of mensen die niet tot de Iraanse voetbalbond behoren.
  • Die harde reactie van het Iraanse regime kwam er omdat de spelers van de nationale ploeg niet waren ingegaan op eerdere voorstellen die hen waren gedaan voor het WK. Voor het toernooi van start ging, zou de spelers namelijk “cadeaus en auto’s” zijn beloofd als ze zich gedroegen. Iets wat ze dus niet deden tijdens de eerste wedstrijd.

Meer
Lees meer...