Iraanse voetballers spreken zich voor interland uit tegen geweld in eigen land

De spelers van de Iraanse nationale voetbalploeg hebben voor de interland van afgelopen dinsdag tegen Senegal een statement gemaakt als steun voor de demonstranten in hun land. In Iran komen al twee weken mensen op straat als protest tegen de dood van Mahsa Amini, een 22-jarige vrouw die was opgepakt omdat ze weigerde een hijab te dragen. Als teken van steun kwamen de spelers van Iran het veld op met zwarte jassen zodat het embleem van Iran niet zichtbaar was.

Iran heeft al enige tijd af te rekenen met sociale onrusten. Die begonnen op 16 september na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Die was drie dagen daarvoor opgepakt door de ‘moraalpolitie’ in Iran omdat ze weigerde haar hijab correct te dragen. De Koerdische vrouw zou drie dagen mishandeld zijn door de politie en uiteindelijk overleden zijn aan haar verwondingen.

Protesten in Iran

Sinds het nieuws van haar dood uitbrak, komen heel wat Iraniërs op straat. Vrouwen steken er hun hoofddoek of hijab in brand en ook mannen protesteren mee tegen de Iraanse leider Ali Khamenei. De ordediensten reageren heel brutaal tegen de demonstranten en daarbij vielen al tientallen doden. Honderden anderen over heel het land zijn gearresteerd. Het gaat in vele gevallen om vrouwen die uit solidariteit met Amini ook hun hoofddoek of hijab afdoen.

Tussen al dat geweld is de Iraanse nationale ploeg bezig met de voorbereiding op het WK voetbal in Qatar. Dat doen ze met een stage in Oostenrijk waarbij er vorige week vrijdag tegen Uruguay werd gespeeld en afgelopen dinsdag tegen Senegal. Tussen die twee wedstrijden in hebben heel wat Iraanse voetballers hun steun uitgesproken voor de demonstranten in hun thuisland. De meesten deden dat door hun profielfoto op sociale media zwart te maken.

Sardar Azmoun

Het meest vocaal daarbij was echter Sardar Azmoun. De aanvaller van Bayer Leverkusen is dé vedette van Iran en wordt aanbeden in zijn thuisland. Toch is hij ook omstreden en krijgt hij door zijn Turkmeense origine vaak kritiek. Dat zorgde ervoor dat hij in 2018 op 23-jarige leeftijd een eerste keer zijn afscheid van de nationale ploeg aankondigde. Azmoun kwam later terug op die beslissing. Hij speelde ondertussen al 65 keer voor Iran en scoorde daarin 41 keer.

De Iraanse aanvaller zette zondag echter opnieuw zijn interlandcarrière op het spel met een Instagrampost, die later verwijderd zou worden. “Door de regels van de nationale ploeg mogen we niets zeggen, maar ik kan niet langer zwijgen. Het ergste dat ze kunnen doen is mij uit de nationale ploeg smijten, maar dat is maar een kleine opoffering voor het haar van Iraanse vrouwen. Dit kan niet langer uitgewist worden zonder gevolgen. Schaam jullie als mensen omdat jullie zo makkelijk anderen vermoorden. Lang leve Iraanse vrouwen!”, viel daarop te lezen. Kort na de post werd Azmoun ontvolgd door de Iraanse voetbalbond.

Zwarte jassen

Velen hadden ook verwacht dat Sandar Azmoun inderdaad uit de nationale selectie zou gesmeten worden. Dat gebeurde voorlopig niet. In de oefenwedstrijd tegen Senegal van afgelopen dinsdag moest hij wel op de bank starten, iets wat hoogst ongebruikelijk is. Azmoun zou uiteindelijk op het uur mogen invallen en scoorde vijf minuten later de 1-1. Dat was meteen ook de eindstand.

Voor de wedstrijd begon was er echter nog een protestactie van de spelers. Die verschenen namelijk op het veld met lange zwarte jassen zonder embleem of logo van Iran op. De bedoeling was juist om het embleem op hun shirt tijdens het volkslied te verstoppen als protest. Symbolisch bedekken ze zich daarmee ook, net zoals de Iraanse politie wil dat vrouwen zich bedekken.

Meer
Lees meer...