Tesla Autopilot en Full Self-Driving gelinkt aan honderden ongevallen en tientallen doden

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft een vernietigend rapport gepubliceerd over de rijhulpsystemen Autopilot en Full Self-Driving van Tesla. Uit het onderzoek blijkt dat deze systemen mogelijk honderden ongevallen en tientallen doden hebben veroorzaakt.

De NHTSA onderzocht 956 ongevallen met Tesla’s tussen 2018 en 2023, waarbij Autopilot of Full Self-Driving actief was of kort voor de crash was ingeschakeld. In 29 van deze ongevallen vielen doden, in 101 anderen raakten mensen gewond.

Systemen falen om bestuurders alert te houden

Een van de grootste zorgen van de NHTSA is dat de systemen van Tesla er niet in slagen om bestuurders alert te houden. Tesla beweert dat zijn systemen bestuurders waarschuwen om hun handen aan het stuur te houden en op de weg te letten, maar de NHTSA stelt vast dat dit in veel van de geanalyseerde ongevallen niet gebeurde. In 59 van de ongevallen hadden bestuurders zelfs meer dan 5 seconden de tijd om te reageren voordat de crash plaatsvond.

De NHTSA wijst er ook op dat Tesla een ander systeem gebruikt dan concurrenten. Terwijl andere systemen geleidelijk teruggaan naar handmatige besturing wanneer de bestuurder ingrijpt, schakelt Autopilot volledig over, waardoor bestuurders minder geneigd zijn om alert te blijven. De naam “Autopilot” is bovendien misleidend, aangezien deze de indruk wekt dat er geen menselijke tussenkomst meer nodig is.

Reactie Elon Musk

Elon Musk, CEO van Tesla, heeft nog niet direct gereageerd op het rapport van de NHTSA. Hij heeft echter in het verleden herhaaldelijk beweerd dat zijn auto’s veiliger zijn dan auto’s die door mensen worden bestuurd. “Het stopzetten van autonoom rijden betekent op dit moment mensen vermoorden”, zei hij onlangs nog.

Meer
Lees meer...