WK in Qatar: Duitsland protesteert als eerste land op veld tegen One Love-verbod van FIFA

Het Duitse nationale elftal heeft als eerste land op het wereldkampioenschap voetbal een symbolisch protest gedaan tegen de FIFA en organisator Qatar. Toen de Duitsers na het volkslied moesten poseren voor de traditionele ploegfoto hielden de spelers daarop hun hand voor hun mond. Zo willen ze aantonen dat de FIFA hen door het verbieden van de One Love-kapiteinsband het zwijgen oplegt.

Het grote WK-nieuws van maandag was de beslissing van de wereldvoetbalbond FIFA om de One Love-kapiteinsarmbanden die zeven Europese landen wilden dragen te verbieden. Die dienen als symbolisch statement tegen “alle vormen van discriminatie”, maar bevatten regenboogkleuren. Daardoor zijn ze uiteraard een doorn in het oog van Qatar en zijn homofobe wetgeving. Wie toch zo’n band zou dragen, riskeerde een gele kaart. Zo liet de FIFA maandag weten. Vervolgens besloten de betrokken landen hun actie in te trekken.

Zo droegen onder andere de kapiteins van Nederland, Wales, Denemarken en nu dus ook Duitsland op het WK in Qatar niet de geplande One Love-armband. Ook Eden Hazard, de kapitein van de Rode Duivels, is dat niet van plan in de openingsmatch van België tegen Canada.

“Armband ontzeggen is stem ontzeggen”

Duitsland besloot voor zijn (verloren) wedstrijd tegen Japan echter wel om op een andere manier te protesteren. Op de officiële ploegfoto voor de match hielden alle spelers namelijk hun hand voor hun mond.

“We wilden onze aanvoerdersband gebruiken om op te komen voor waarden die we in het Duitse nationale team hebben: diversiteit en wederzijds respect. Samen met andere landen wilden we dat onze stem gehoord werd”, legde de Duitse voetbalbond achter uit op Twitter. “Het ging niet om het maken van een politiek statement – over mensenrechten kan niet worden onderhandeld. Dat zou als vanzelfsprekend moeten worden beschouwd, maar dat is nog steeds niet het geval. Daarom is dit bericht zo belangrijk voor ons. Ons de armband ontzeggen is hetzelfde als ons een stem ontzeggen. Wij blijven bij ons standpunt.”

Meer
Lees meer...