Wout van Aert pakt eindelijk zijn tweede ritzege in de Dauphiné na spannend slot

Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. Een uitgedund peloton pakte de vroege vluchters pas in slotmeters terug, waarna de Belgische kampioen de massasprint won. Hij haalde het nipt voor onze jonge landgenoot Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en de Brit Ethan Hayter (Ineos Grenadiers). Van Aert blijft uiteraard ook leider in de Franse rittenkoers.

Na enkele nipte nederlagen heeft Wout van Aert dan toch eindelijk zijn tweede ritzege van deze editie van het Critérium du Dauphiné te pakken. De etappe door het middengebergte in de Franse wijnstreek Bourgogne draaide uit op een ware thriller.

Na een zenuwachtige openingsfase raakte uiteindelijk een kopgroep van vijf renners weg in twee fases. De Belg Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert) reed als eerste weg met medevluchters Sebastian Schönberger (B&B Hotels-KTM) en Fabien Doubey (TotalEnergies). Iets later sloten ook met Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM) en Benjamin Thomas (Cofidis) nog twee sterke Fransen aan.

Bijna Bakelants

Op de laatste klimmetjes van de dag zetten Jumbo-Visma, voor van Aert, en Ineos Grenadiers, voor Hayter, zich op kop van het peloton. Zij slaagden erin om enkele snelle mannen, zoals Dylan Groenewegen, te doen lossen, maar hadden heel wat meer moeite met de koplopers. De kloof met de vijf vluchters kromp maar zeer langzaam en even leek het alsof het peloton te kort zou komen.

Bakelants, de sterkste man uit de kopgroep, hield het uiteindelijk het langste uit voorin. Maar ook hij werd in de laatste 200 meter voorbijgesneld door het uitgedunde peloton. Daarin bleek topfavoriet Wout van Aert de sterkste voor de amper 23-jarige Jordi Meeus, die nog verrassend dicht kwam. Ethan Hayter pakte uiteindelijk de derde plaats, Jan Bakelants bolde als achtste over de streep.

Tweede ritzege voor van Aert

Voor van Aert is het na zijn winst in de eerste rit al de tweede zege in deze Dauphiné, al had hij met wat meer geluk al vijf zeges kunnen hebben. In rit twee misrekende zijn ploeg Jumbo-Visma zich namelijk op de vluchters. Vijf renners bleven toen enkele seconden voor wat overbleef van het peloton, met van Aert als snelste man daarin.

In rit drie was de Belgische kampioen opnieuw de snelste, maar juichte hij te vroeg. Zo kon David Gaudu hem op de streep nog voorbijsnellen. Gisteren kwam van Aert dan weer amper twee seconden te kort voor de winst in de tijdrit tegenover Filippo Ganna. Die laatste zou door een vroeger startuur wel minder tegenwind gehad hebben.

Slotweekend

Morgen, vrijdag, krijgt Wout van Aert in principe opnieuw een rit op zijn maat voorgeschoteld. Na twee klimmen onderweg komt etappe 6 na een relatief vlakke slotfase aan in Gap. Het slotweekend van het Critérium du Dauphiné belooft wel pittig te worden met twee heuse bergritten. Of van Aert daar probeert aan te haken om zijn leiderstrui te verdedigen valt dan ook nog af te wachten.

Bekijk hier de winnende sprint van Wout van Aert:

Meer
Lees meer...