Het nieuwe seizoen van de online jongerenreeks wtFOCK is opnieuw razend populair. wtFOCK:ADA ging in april van start en kan ondertussen al op meer dan 3 miljoen views rekenen. En voor het eerst geeft de cast ook interviews, dus spraken wij met actrice Ella van Remortel (20) over haar rol, de gelijkenissen tussen haar en Ada en de hoge druk op de jongeren van nu.
In juni 2021 eindigde het vijfde en voorlopig laatste seizoen van wtFOCK. Die serie was gebaseerd op SKAM van de Noorse openbare omroep NRK en was ook in Vlaanderen een gigantisch succes. Terwijl de Noorse versie vier seizoenen kreeg, maakte het Vlaamse wtFOCK vijf seizoenen.
Maar begin dit jaar werden de fans van de reeks verrast. Play4 kondigde namelijk aan dat er nog een nieuw seizoen met nieuwe personages in aantocht was onder de naam wtFOCK:ADA. De reeks staat ondertussen volledig online op GoPlay.
Hey, Ella. Toen Play4 bekendmaakte dat er een nieuw seizoen van wtFOCK ging komen was iedereen blij verrast. Hoe lang heb jij moeten zwijgen?
Ella van Remortel: “Het is allemaal heel snel gegaan. Ook wij wisten eerst niet dat het effectief over een nieuw seizoen van wtFOCK ging. We wisten dat het van dezelfde makers was en dat het een beetje dat idee en die feeling ging zijn, maar niet dat het ook echt wtFOCK ging zijn. Daarna wist de wereld het ook al snel.”
Voelde je druk omdat wtFOCK al zo populair was?
“Ergens wel, want je weet hoe een groot succes dat is geweest en je wil het wel even goed doen. Maar langs de andere kant blijft het ook een nieuw verhaal met nieuwe mensen en een nieuwe generatie. Dus die knop was snel omgedraaid. We moesten dat ook op die manier benaderen.”
Je had hiervoor ook al wat ervaring met acteren, zo was je ook te zien in Het Geheugenspel van Jan Verheyen, wat maakt dit anders?
“Het is sowieso een ander doelpubliek, maar ook de beleving op set is was volledig anders. WtFOCK is voor jonge mensen, maar het wordt ook door jonge mensen gemaakt. Ada zit in alle scènes, dus voor mij was het echt heel intensief. Dan is het fijn om zo een leuk team rondom jou te hebben.”
Hoe is het om met zoveel jong geweld op set te staan?
“Soms net iets té leuk. Vooral voor de concentratie dan. Je werkt heel intensief samen en dat creëert een band. Tijdens de opnames was het fijn om samen te speculeren over hoe het publiek zou reageren op bepaalde stukjes. We hebben meerdere keren tegen elkaar gezegd: ‘Bij dit stukje gaan ze ons haten’.”
Lees je zelf de reacties op de posts en afleveringen?
“Toen het bijna uitkwam zei ik tegen mezelf dat ik niet naar de reacties ging kijken. Maar dat was uiteindelijk toch veel sterker dan mezelf. De eerste twee weken heb ik bijna alle reacties gelezen. Daar ben ik nu wel mee gestopt, want dat kan je niet volhouden. Ondertussen heb ik al een juiste balans kunnen maken tussen af en toe eens iets lezen en het negeren.
Maar ik zie reacties als ‘Wat doet ze nu weer?’ op zich ook als compliment. Want dat betekent dat ze weten dat niet alles wat Ada doet oké is. Het is een personage met gebreken, net zoals elke andere persoon in deze wereld.”
In wtFOCK speel je iemand die worstelt met haar seksualiteit en het juiste moment afwacht, vind je het belangrijk dat die boodschap wordt overgebracht naar jongeren?
“Ik denk dat het goed is om te tonen dat die dingen niet altijd makkelijk gaan en dat het oké is om ook niet altijd meteen een antwoord op te hebben op alles. Onafhankelijk van hoe oud je bent. Het is oké om soms de mist in te gaan. Daar leren we uit. Ik denk ook dat de serie toont wat je beter niet doet of wat je beter anders doet. Ik hoop dat we daardoor sommige jongeren mee terug op weg kunnen helpen of tonen dat ze niet alleen zijn. Dat is alleen maar positief.”
Denk je dat sociale media de druk op jongeren hoger legt dan ooit?
“Zeker. Sociale media heeft zichzelf zo hard in ons leven geworsteld dat we nu bijna niet meer door hebben hoeveel het ons beïnvloedt en wat de gevolgen kunnen zijn. Het is een constante waar je niet onderuit kunt. Pas op, sociale media heeft heel wat positieve aspecten. Maar we moeten gewoon ook stilstaan bij de gevaren. Het lijkt alsof je altijd en overal heel je netwerk meedraagt in je broekzak. En dus ook de druk voelt om die constant op de hoogte te houden. Daar moeten we mee opletten.”
Lijk je zelf op Ada?
“Er zit wel een deeltje van mezelf in Ada. Maar er is ook een leeftijdsverschil tussen haar en mij (Ada is 16, Ella is 20, red.). Daardoor denk ik bij Ada ook wel vaak ‘Waarom doe je dit?’ (lacht) Maar ik denk dat er in essentie en qua persoonlijkheid wel enkele gelijkenissen zijn.”
Welke boodschap zou jij nog willen meegeven aan jongeren van nu?
“Dat het oké is om te zoeken. Ook al is het soms niet fijn of lijkt alles lang te duren, je bent niet alleen. Ik heb zelf veel momenten gehad waarop ik worstelde met mezelf, maar vanaf een bepaalde leeftijd voel je je comfortabeler. En zo hoort het ook. Je zal mensen vinden die je accepteren om wie je bent en je moet niet settelen voor iets dat minder is dan dat.”
Tot slot: Als deze nieuwe generatie wtFOCK een tweede seizoen zou krijgen, van wie zou jij het liefst nog een volledig seizoen zien?
“Ik denk dat ik graag mijn fakkel zou doorgeven aan Hanne (Nona ’t Jolle, red.). Ik vind dat zo’n interessant personage. In eerste instantie lijkt ze altijd blij en opgewekt, maar ik denk dat daar veel meer onder schuilgaat. Dat er een soort van droefheid in haar zit die ze probeert te camoufleren door altijd vrolijk door het leven te gaan.”