In het kort
- Het WWF-rapport belicht 742 nieuwe soorten die tussen 2013 en 2023 in het Congobekken zijn ontdekt.
- Deze ontdekkingen benadrukken de dringende noodzaak van beschermingsmaatregelen om kwetsbare ecosystemen in de regio te beschermen.
- Het Congobekken is cruciaal voor de voedselzekerheid, biedt een habitat voor bedreigde diersoorten en fungeert als een koolstofput, die meer CO2 absorbeert dan het regenwoud van de Amazone.
Tussen 2013 en 2023 vond een opmerkelijke ontdekking plaats in het Congobekken: 742 nieuwe soorten werden geïdentificeerd. Deze baanbrekende ontdekking, die in een recent rapport van het WWF wordt beschreven, benadrukt niet alleen de verbazingwekkende biodiversiteit van deze regio, maar onderstreept ook de dringende noodzaak voor het behoud ervan.
Het rapport verzamelt het werk van honderden wetenschappers van universiteiten, natuurbeschermingsorganisaties en onderzoeksinstituten wereldwijd. De nieuw ontdekte soorten omvatten een breed scala aan levensvormen, waaronder planten, ongewervelde dieren, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. Voorbeelden zijn unieke orchideeënsoorten, aparte klauwkikkers, krokodillen, elektrische vissen, uilen, spinnen, schildpadden en zelfs een primaat die plaatselijk bekend staat als de ‘lesula’.
Beschermingsmaatregelen
Deze ontdekkingen tonen niet alleen de immense natuurlijke rijkdom van het Congobekken, maar ook het cruciale belang van de bescherming van de kwetsbare ecosystemen. Het Congobekken wordt erkend als de ‘longen van Afrika’, met het grootste tropische veengebied ter wereld en een uitgestrekt regenwoud dat zich uitstrekt over zes landen. Het fungeert als een levensader die voedselzekerheid biedt aan inheemse en lokale gemeenschappen. Bovendien biedt het een cruciale habitat voor bedreigde diersoorten zoals de westelijke laaglandgorilla en de berggorilla, die WWF-België actief beschermt via veldprojecten in de Republiek Congo en de Democratische Republiek Congo.
Dit nieuwe rapport volgt op het WWF Living Planet Report 2024, dat de nadruk legt op de afname van populaties wilde dieren, vooral in tropische gebieden, waaronder Afrika. Gezien de toenemende druk op het Amazoneregenwoud en de potentiële omslagpunten, wordt het belang van het Congobekken nog groter.
Invloed van de mens
Het Congobekken is niet alleen een hotspot voor biodiversiteit, maar ook essentieel voor het welzijn van meer dan 75 miljoen mensen die er afhankelijk van zijn voor voedsel, onderdak en culturele identiteit. Terwijl we deze ontdekkingen vieren, erkennen we de immense verantwoordelijkheid om dit buitengewone ecosysteem in stand te houden. Dit rapport is een oproep tot actie voor regeringen, gemeenschappen en alle belanghebbenden om hun krachten te bundelen en dit natuurlijke erfgoed van onschatbare waarde te beschermen”, zegt Dr. Martin Kabaluapa, Regionaal Directeur voor het Congobekken bij het WWF.
Regionale overheden hebben zich ertoe verbonden om tegen 2030 30 procent van hun land te beschermen. Het identificeren en effectief beheren van deze beschermde gebieden vereist voortdurende ondersteuning. Bestaande beschermde gebieden hebben ook efficiënte beheerstrategieën nodig.