YouTube verwijdert 70.000 video’s en 9.000 accounts die fake news over Oekraïne verspreiden

YouTube heeft laten weten aan The Guardian dat het al meer dan 70.000 video’s en 9.000 accounts heeft verwijderd over de Russische inval in Oekraïne. Het gaat om video’s die “een inbreuk vormen tegen de richtlijnen van YouTube”, voornamelijk in verband met het verspreiden van fake news.

Het videoplatform YouTube heeft de afgelopen weken zwaar opgetreden tegen de verspreiding van fake news over de situatie in Oekraïne. YouTube spreekt van een “ongeziene actie” waarbij meer dan 70.000 video’s en 9.000 accounts verwijderd werden.

Fake news

Verschillende andere apps en websites, waaronder Facebook en Instagram, blokkeerden Rusland al. YouTube daarentegen blijft beschikbaar. Daardoor wordt YouTube door Rusland volop gebruikt om propaganda te voeren. YouTube grijpt daarbij stevig in en verwijderde al bij het begin van de inval in februari verschillende accounts van invloedrijke Russen. Daarbij ging het telkens om personen die de inval omschreven als een bevrijdingsmissie.

Nu spreekt het videoplatform van een nog grotere actie, waarbij in totaal meer dan 70.000 video’s en 9.000 accounts verwijderd werden. De video’s en kanalen zouden zich schuldig maken aan het overtreden van de regels van YouTube. Waarbij het grotendeels gaat om het verspreiden van valse informatie. Zo zouden heel wat van de verwijderde video’s en kanalen spreken over de Russische inval als een “bevrijdingsmissie”.

Neal Mohan, de chief product officer van YouTube, vertelt aan The Guardian dat het gaat om de grootste actie van het platform ooit. “We hebben een specifiek beleid voor grote, gewelddadige gebeurtenissen. Dat heeft ook betrekking op het ontkennen van die gebeurtenissen: van de Holocaust tot Sandy Hook. Ook de situatie in Oekraïne wordt gezien als een gewelddadige gebeurtenis. Daarom hebben we dat beleid gebruikt om actie te ondernemen.”

Correcte informatie

Mohan vertelde daarnaast dat YouTube ook correct nieuws verspreidt over de situatie in Oekraïne. “Onze eerste en belangrijkste verantwoordelijkheid is ervoor zorgen dat mensen die informatie over deze kwestie opzoeken correcte, kwalitatieve en geloofwaardige informatie krijgen.” Video’s over de kwestie werden volgens Mohan al meer dan 40 miljoen keer bekeken vanuit Oekraïne.

Dat is ook een reden waarom YouTube actief blijft in Rusland. Zo hebben de inwoners namelijk toegang tot correcte informatie, aangezien de Russische omroepen een vertekend beeld tonen. De accounts van de Russische staatsmedia werden enkele weken geleden al verbannen van YouTube. Daarnaast is het in Rusland ook niet langer mogelijk om advertenties te plaatsen op video’s. En zo dus inkomsten te genereren.

Meer
Lees meer...