De derde grote racegame in een maand tijd, maar het verveelt ons nog lang niet om deze games voor je te testen. Stuk voor stuk zijn ze van grote kwaliteit, en alle drie slaan ze ook enigszins een eigen weg in. Maar als we dan toch een winnaar moeten kiezen, haalt Gran Turismo uiteindelijk het hoogste plekje op het podium. Met een grote maar, want het spel stelt helaas ook op een belangrijk vlak een beetje teleur.
Laten we beginnen met onze excuses aan te bieden voor het feit dat je deze review vorige week bij de release niet meteen kon lezen. Maar zoals het bij Gran Turismo hoort wordt het spel pas op het laatste ogenblik gelost en daar komt nog eens bij dat het online gedeelte zo belangrijk is dat we dit eveneens grondig moesten kunnen uitproberen. Maar kijk, hier zijn we er dan mee, en het resultaat loont de moeite.
Het moet de game zijn waar we zowat het langst op hebben moeten wachten tijdens het voorbije jaar. Een releasedatum bleef heel lang uit, hoewel we de eerste demo in het voorjaar van 2016 al in Londen gingen spelen. Iets voor de feestdagen, dachten we toen, maar wie Gran Turismo kent weet dat dit te ambitieus was. En zo zijn we intussen bijna aan de volgende feestdagen. De oorzaak van het oponthoud is ontwikkelaar Kazunori Yamauchi die vol passie alleen het beste wil afleveren. Dat is hem ook wel gelukt, want Gran Turismo Sport legt de lat voor racegames weer een beetje hoger.
Simulator
De game komt 20 jaar na de allereerste Gran Turismouit. Sinds 1997 is het spel een norm voor alle racegames geworden. Keer op keer de beste van de klas, ook al is de concurrentie enorm. Toch dachten we dat het deze keer niet ging lukken, aangezien Project Cars 2 wel heel goed bleek te zijn. En zet daar dan nog eens een vlot spelende Forza Motorsport 7 tegenover. Met die andere twee games in de vingers kwamen we echter tot de verrassende conclusie: Gran Turismo Sport voelt gewoon nog veel beter aan. En nog veel beter dan toen in de demo’s die we gespeeld hebben.
Uitleggen waarom is niet simpel als je de andere twee niet hebt gespeeld. De kloof tussen Forza en Gran Turismo is met deze edities ook veel groter dan anders. Forza Motorsport 7 helt wat meer over naar arcade, terwijl Gran Turismo Sport meer dan ooit een simulator wil zijn. En zo komen ze in het vaarwater van Project Cars 2 terecht, maar toch is het anders. Gran Turismo is veel toegankelijk, en je zit ook veel sneller achter het stuur van een droomwagen.
Het spel noemt zichzelf een racing simulator, en dat klopt wel. Het aantal beschikbare wagens valt deze keer nog mee, maar in plaats van uit te pakken met kwantiteit ligt de nadruk nu echt wel op de kwaliteit. Project Cars 2 maakt racen realistisch door het extreem moeilijk te maken en je te verplichten om lang te oefenen met elk type wagen vooraleer je het geweldige gevoel hebt dat je de controle over je machine hebt. Gran Turismo Sport geeft je dat gevoel al veel sneller, maar het resultaat is hetzelfde.
Enkel online
Minder moeilijk dus, en zo komen we ook bij de belangrijkste opmerking die voor sommige gamers een teleurstelling is geworden. Gran Turismo Sport is een echte online game, want voor de single player zijn de mogelijkheden wel heel beperkt. Je hebt een aantal arcadewedstrijden die stijgen in levensduur doordat je op verschillende momenten van de dag en met verschillende types van wagens kunt racen, maar daar stopt het eigenlijk. Een campagne is er niet, want het zogenoemde icoontje in het menu leidt je enkel naar de rijschool en een paar missies.
Die rijschool is echt geen meerwaarde voor de game. Je leert er wel technieken, maar ervaren racers hebben die niet nodig. Nochtans kan je er wel een paar wagens mee vrijspelen, dus je moet de lessen wel volgen. Uitdagend is het allemaal niet, en van zodra je de missies hebt afgerond zit het single player-gedeelte erop. We benadrukken het dus meteen: als je niet graag online speelt, kan je je geld beter houden voor Project Cars 2 of Forza Motorsport 7 (als je een Xbox hebt).
Nochtans zou het niet zo moeilijk mogen zijn om een carrièremodus te maken. Met de vele merken die in het spel zitten zouden de mogelijkheden eindeloos zijn. Dus ja, Gran Turismo Sport stelt hier teleur. Als racegame is het een grandioos goed spel, maar het totaalpakket schiet tekort.
Beklijvende duels
Nu dat eruit is, laten we het online spel dan even onder de loep nemen. Zoals je al kan raden is dat wel van het hoge niveau van Gran Turismo. Nooit hapert het, en uiteindelijk is het wel stukken leuker om tegen echte spelers te racen. Of je nu goed of slecht bent, er zit altijd wel minstens één tegenstander op de grid waarmee je een beklijvend duel kunt uitvechten. Ook achteraan rijden hoeft dus allesbehalve saai te zijn.
Dagelijks zijn er een aantal races waaraan je kunt deelnemen. Daarvoor moet je wel een wagen uit de juiste categorie hebben. Normaal heb je snel genoeg geld om te gaan shoppen, dus maak je daar geen zorgen over. Voorts zijn er ook competities op basis van merken en landen. Allemaal heel leuk en verslavend.
Iedere race heeft een startuur, en terwijl je wacht op tegenstanders mag je rondjes rijden op het circuit. De beste tijd die je neerzet bepaalt je positie op de startgrid, dus eigenlijk is het een verdoken kwalificatierit. Daarna volgt een korte warm-up van twee minuten met de andere deelnemers, zodat je nooit echt moet wachten. Dat hebben de makers heel netjes verzorgd. En dan racen maar! Iedere race duurt ongeveer tien minuten.
Botsen mag (niet)
Voor je mag deelnemen moet je nog twee video’s met etiquetteregels bekijken. Je mag niet tegen andere wagens botsen, je moet je racelijn aanhouden, etc. Logisch voor een simulator, maar in een game werkt het toch niet. Voor veel gamers zijn dat net de leukste aspecten van het spel. We proberen er ons aanvankelijk aan te houden, maar de eerste online race is nog geen ronde ver of iemand duwt onze wagen al volledig in de barrière. Je kan moeilijk racers uit de wedstrijd nemen, dus hier kan Gran Turismo weinig aan veranderen. Er zijn wel tijdstraffen, maar die wegen niet altijd op tegen de schade.
Het is dus wel spijtig als een race om zeep wordt geholpen door het amateurisme van iemand anders, maar gelukkig gebeurt dit niet constant. Wanneer een wagen dreigt te crashen wordt die ook meteen doorschijnend gemaakt, wat betekent dat contact met een andere auto niet meer mogelijk is. Op die manier worden online races echt spannend en spectaculair. En wie VR of een stuur in huis speelt, kan het allemaal nog wat realistischer maken.
Conclusie: 9,5/10
We kunnen stilaan advies geven als je overweegt om één van de grote racegames van dit najaar te kopen. Heb je een Xbox One, dan is het simpel: voor een realistische race-ervaring Project Cars 2, voor een gewone goede racegame Forza Motorsport 7. Op Playstation 4 ligt het moeilijker, want daar heb je twee games die zo realistisch mogelijk willen zijn. Hou je van online gamen, dan is Gran Turismo Sport de game die je moet hebben. Anders moet je ook hier voor Project Cars 2 gaan, hoewel die een stuk moeilijker is en wij toch wel net iets meer fan van Gran Turismo Sport geworden zijn.
Hoe dan ook zijn het allebei fantastische games die zich tot de beste ooit mogen rekenen. Fans van arcade op Playstation moeten gewoon nog een beetje geduld hebben tot de nieuwe Need For Speed verschijnt. Maar eigenlijk willen we je gewoon aanraden om Gran Turismo Sport in huis te halen en online te racen. Deze game is veel te goed om links te laten liggen. Beter dan dit kan het momenteel bijna niet meer worden.