Alle ziekenhuizen moeten extra bedden vrijmaken voor coronapatiënten

De FOD Volksgezondheid heeft maandag een brief gestuurd aan alle Belgische ziekenhuizen met de vraag om zich voor te bereiden op fase 1A. Dat betekent dat ze twee dagen de tijd krijgen om een kwart van hun bedden voor coronapatiënten te voorzien.

Dat meldde dokter Geert Meyfroidt van het UZ Leuven aan verschillende media en bevestigt woordvoerder Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid aan Business AM.

De instelling neemt die beslissing omdat in de meeste ziekenhuizen 15 procent van de bedden op intensieve zorgen bezet is door coronapatiënten. Dan moet het ziekenhuis opschalen naar fase 1A. In die fase moet een kwart van de bedden op intensieve zorgen en vier keer dat aantal op andere afdelingen voorzien worden voor coronapatiënten. Ze kunnen dat doen door minder andere operaties te doen of door meer bedden aan te schaffen. De voorkeur gaat natuurlijk naar dat tweede.

Verspreiding

Coronapatiënten zullen vanaf dan ook verspreid worden over ziekenhuizen. Als een bepaald ziekenhuis verzadigd raakt, zou het kunnen dat een aantal patiënten naar een ander ziekenhuis met minder bezette bedden wordt gebracht, liefst in dezelfde provincie. Er zal altijd gezocht worden naar ziekenhuizen in ‘fase 0’, de normale situatie dus.

De volgende fase is 1B. Dan moet 50 procent van de bedden voorzien worden voor coronapatiënten en wordt er nog meer gespreid, maar nog steeds binnen de provinciegrenzen waar mogelijk.

Meer
Lees meer...