Zijn dolfijnen in gevangenschap gelukkig? Franse wetenschappers ontdekten een interessant resultaat

Hoe is het gesteld met het geluk van dolfijnen als ze in gevangenschap leven? Dat hebben wetenschappers gemeten als onderdeel van een driejarig project in Frankrijk. Het team onderzocht naar welke activiteiten de dieren het meeste uitkeken en vonden een interessant resultaat. 

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Applied Animal Behavior Science en was onderdeel van een driejarig project om het welzijn van dolfijnen te meten in gevangenschap. De wetenschapers werken met dolfijnen in een marine park in de buurt van Parijs. Ze beoordeelden welke activiteiten de dolfijnen het leukst vinden.

Hoofdonderzoeker dr. Isabella Clegg werkte in Parc Astérix, een themapark met een van de grootste dolfinaria van Frankrijk. Zij voerde samen met collega’s van de Universiteit van Parijs experimenten uit waarbij ze op zoek ging naar fysieke houdingen die aangeven hoe de dolfijnen zich voelden. Hierbij testten ze drie activiteiten: eerst kwam een trainer naar het zwembad om te spelen met de dolfijnen. Daarna voegden ze speelgoed toe en ten slotte vond er een controle plaats. Dat laatste wil zeggen dat de ze de dolfijnen achterlaten met precies wat ze op dat moment hebben.

Menselijke dierenband

“We hebben een heel interessant resultaat gevonden. Alle dolfijnen kijken het meest uit naar interactie met een bekende persoon,” zei dr. Clegg. Dit lieten ze zien door bepaald gedrag te vertonen: hun snuit boven het wateroppervlak uitsteken en kijken in de richting waar de trainers meestal vandaag kwamen. Verder zouden ze ook meer tijd aan de rand van het zwembad doorbrengen. “Betere menselijke dierenbanden staan ​​gelijk aan beter welzijn”, legt dr. Clegg uit.

Pixabay

Gevangenschap van dolfijnen: goed of fout?

Het gedrag van de dieren wijst op een positief resultaat, maar toch leven ze in gevangenschap en daar is al lang controverse over in Frankrijk. De Franse regering heeft onlangs een voorstel voor een verbod op de gevangenschap van dolfijnen in mariene parken afgewezen. Vreemd, want vorig jaar werd er nog beslist om geen orka’s en dolfijnen meer te fokken in gevangenschap.

Birgitta Mercera runt een dolfinarium en is opgelucht dat het voorstel opgeheven werd. “Ik denk dat wilde dolfijnen gelukkiger zijn in het wild, en in gevangenschap geboren dolfijnen zijn veel gelukkiger in gevangenschap”, vertelt ze aan de BBC. “Ze worden hier geboren. Het is hun leven en het is onze prioriteit om voor ze te zorgen.”

De vraag of het goed of fout is de dieren in gevangenschap te houden, kan niet correct beantwoord worden. Volgens dr. Isabelle Clegg zijn er twee elementen waarmee we rekening moeten houden: zijn de dieren goed verzorgd en wat is hun doel? Ze vindt het ook belangrijk dat de dieren niet enkel beschouwd worden als entertainment.

Meer
Lees meer...