“Zo maak je je belachelijk in heel Europa”: nieuwe baas KBVB wil Rode Duivels thuismatchen in Lille of Rotterdam laten spelen

“Zo maak je je belachelijk in heel Europa”: nieuwe baas KBVB wil Rode Duivels thuismatchen in Lille of Rotterdam laten spelen

De nieuwe bondsvoorzitter Gérard Linard, een man van 74 jaar die geen woord Nederlands kan, begint met een aanpak die grote vragen oproept. De man wil doodleuk de Rode Duivels laten spelen in het buitenland. Thuismatchen in Nederland dus, of in Frankrijk. De fans reageren diep geschokt. “Zo krijg je nooit 40.000 fans samen, hooguit 10.000.”

Wat een wrange grap wordt dat, de nieuwe baas van de Belgische voetbalbond. De man presenteerde zich als de kandidaat van de ‘vernieuwing’ en de ‘digitalisering’, terwijl hij als CEO van de bond niets anders deed dan alle vernieuwing die er onder voorganger Steven Martens ingevoerd was, terug te draaien.

En nu hij dit weekend verkozen is als opvolger van François De Keersmaecker, is Gérard Linard bezig aan een rampzalig brokkenparcours. De man slaagde er niet in om één vraag in het Nederlands te beantwoorden, toen hij op z’n persconferentie als nieuwe baas werd voorgesteld.

Maar het kan nog erger. Hij stelde dit weekend ook voor om de thuismatchen van de Rode Duivels doodleuk te gaan spelen in Nederland of Frankijk. Want binnenkort hebben de Rode Duivels gewoon geen thuishaven meer. Het fel verouderde en niet geschikte Koning Boudewijnstadion is vanaf 2019 niet meer beschikbaar, het huurcontract loopt ook af. En het dossier van het Eurostadium is niet klaar: de voetbalbond zelf is verdeeld. Onder meer Bart Verhaeghe, de sterke man die eigenlijk ook Linard aanstuurt, wil dat stadion niet.

Spelen in Lille of Rotterdam

Alleen, de Rode Duivels hebben wel een stadion van minstens 40.000 zitjes nodig, om de boel rendabel te houden. Linard kwam dan maar aandraven met een oplossing die toont hoe weinig doordacht hij tewerk gaat. “Er blijft één oplossing. Er zijn stadions in Frankrijk of Nederland, al zeg ik niet dat we dat moeten doen.” De dichtsbijzijnde zijn dan Lille of Rotterdam, waar meer dan 40.000 mensen binnen kunnen.

Een idee dat echt absurd is natuurlijk, en het gevolg van de amateuristische manier waarop het stadiondossier wordt aangepakt door de voetbalbond. Bij de supporters van de Rode Duivels hoorden ze het in Keulen donderen. “Je kan je nationale ploeg toch niet in het buitenland laten spelen? Zo maak je je belachelijk in heel Europa”, zegt Michael Vandersteen, voorzitter van De Bemvoort aan Het Laatste Nieuws. Zijn fanclub is de grootste van de Rode Duivels. Maar hij voorspelt dat er veel fans in zo’n scenario zullen afhaken.

Gesponsorde artikelen