Hoe Zuid-Koreaanse band The Rose kon terugkeren na rechtszaak tegen eigen agentschap

De Zuid-Koreaanse poprockband The Rose heeft deze week een wereldtournee aangekondigd. Het gaat om de eerste tour van de band sinds 2019. En dat is niet enkel het gevolg van de coronapandemie. De groep trok in 2020 namelijk naar de rechter tegen zijn eigen agentschap. Dit is wat er aan de hand was.

Hoewel muziek van Zuid-Koreaanse bodem vaak gelijkgesteld wordt aan K-pop, zijn er uiteraard ook andere genres die het goed doen. Zo zijn er enkele populaire rockbands die bekend zijn tot ver buiten de landsgrenzen van Zuid-Korea. The Rose is zo’n band, die in hun carrière van vijf jaar al heel wat meemaakte.

The Rose

Het verhaal van The Rose start in 2015. Toen leerden Dojoon en Jaehyeong elkaar kennen als straatmuzikanten in Hongdae, een buurt in Seoul. Op dat moment was Dojoon een trainee bij het K-popagentschap DSP Media, waardoor hij weinig tijd had om af te spreken met Jaehyeong. Ondertussen leerde Jaehyeong nog een andere straatmuzikant kennen, Hajoon, met wie hij samen optrad. Toen Dojoon eind 2015 z’n agentschap verliet, vergezelde hij Jaehyeong en Hajoon en begon het trio samen een indieband. Onder de naam Windfall bleef het trio optreden op straat en deelden ze ook covers en hun eigen nummers op YouTube. Later voegde ook Woosung, een vriend van Dojoon, zich bij de groep.

https://www.youtube.com/watch?v=uXcpLWB2eBA

In 2016 tekende de groep een contract bij het agentschap J&Star Company. Onder dat agentschap maakten ze in 2017 officieel hun debuut als The Rose met het nummer Sorry. Eind 2017 trok de groep op Europese tour, waarbij ze ook een optreden gaven in Brussel.

Rechtszaak tegen agentschap

Het viertal bracht in de jaren die daarop volgden geregeld nieuw werk uit. Maar in februari 2020 kwam er opvallend nieuws over The Rose. De vier leden hadden namelijk een rechtszaak aangespannen tegen hun agentschap J&Star Company. Ze klaagden het agentschap aan omdat het weigerde hun contract te beëindigen. De leden lieten weten dat ze sinds hun debuut in 2017 nog nooit betaald werden voor hun werk, terwijl het agentschap wel geld verdiende dankzij hun. Daarnaast lieten ze weten dat hun schema te druk was. Met als voorbeeld hun Amerikaanse tour, waarbij ze 17 optredens moesten geven op 32 dagen, waardoor ze amper rust kregen. En dat dus allemaal zonder betaling.

Het agentschap liet enkele dagen later weten dat het een tegenrechtszaak begonnen was tegen de vier leden. Volgens J&Star Company was er niets aan van de beschuldiging van The Rose. Zij zouden de groep op hun beurt vervolgen voor contractbreuk en laster.

Later datzelfde jaar begonnen de drie Zuid-Koreaanse leden aan hun legerdienst. Woosung, die deels Amerikaans is, is vrijgesteld van die legerdienst en bracht enkele solonummers uit. In 2021 gaf hij in een interview met South China Morning Post een update over de rechtszaak. Daarbij liet hij weten dat ze tot een schikking waren gekomen met het agentschap waardoor ze ook niet langer deel uitmaakten van J&Star Company. Woosung bracht zijn solonummers op dat moment uit als onafhankelijke artiest onder zijn eigen label Woolfpack. In het interview liet hij ook weten dat de groep zou terugkeren wanneer de andere drie leden hun legerdienst beëindigden.

Terugkeer The Rose

Op 29 december 2021 verscheen de single Beauty and the Beast van The Rose. Dat was het laatste nummer dat onder het agentschap J&Star Company was opgenomen. Recent liet The Rose weten dat ze een contract getekend hadden bij een nieuw agentschap. Het gaat om Transparent Arts, waaronder ook B.I. zit. Daarbij kondigde The Rose ook al meteen een nieuw album aan. ‘Heal’ wordt het eerste studioalbum van de groep en zal dit najaar verschijnen, wanneer alle leden terug zijn van hun legerdienst. Jaehyeong, die als laatste aan z’n legerdienst begon, zou die deze maand afronden.

Eerder deze week kondigde de groep ook een nieuwe wereldtournee aan. Het ging daarbij om een echte wereldtournee, wat we in K-pop maar weinig te zien krijgen. Zo zal de groep ook halt houden in veertien Europese steden, waaronder Brussel op maandag 23 januari 2023. Dit concert is al volledig uitverkocht, voor andere locaties zijn wel nog enkele tickets beschikbaar.

Meer
Lees meer...