10 dingen die we te danken hebben aan The Beatles

Vandaag is het exact 50 jaar geleden dat The Beatles voor het eerste live optraden in een Amerikaanse televisieshow. The Ed Sullivan Show werd die zondagavond bekeken door maar liefst 73 miljoen Amerikanen, of 34 procent van de bevolking. Voor de vier jongens uit Liverpool – maar ook voor de hele muziekwereld – betekende dat het begin van een nieuw tijdperk. Een ideaal moment om na te gaan wat we zonder The Beatles misschien niet zouden kennen.

1. Popliedjes van meer dan drie minuten

In de jaren 50 en 60 gold een strikte regel op de radiozender: alle singles moesten tussen 2,5 en 3 minuten lang zijn. Ticket to Ride van The Beatles was echter 3 minuten en 10 seconden lang en was het begin van de trend voor langere liedjes.

2. Files op Abbey Road

Elke toerist die passeert op Abbey Road wil natuurlijk de iconische albumcover van The Beatles nabootsen. Geen wonder dat daardoor files ontstaan aan het bekende zebrapad. Er bestaat zelfs een livestream die deze plaats voortdurend in de gaten houdt.

3. Apple

Naar verluidt vernoemde Steve Jobs zijn bedrijf naar het platenlabel van zijn favoriete popgroep: Apple Records. Helaas voor Jobs werd dat niet gezien als een compliment en ontstond er een juridische strijd tussen de twee bedrijven. Die sleepte lange tijd aan en eindigde uiteindelijk met de verkoop van het logo van Apple Corps aan Apple Inc.

4. Muziekclips

Hoewel niet iedereen het ermee eens is, werden The Beatles en Richard Leste (regisseur van A Hard Day’s Night en Help!) in 1984 geëerd door MTV voor het eigenlijke uitvinden van de muziekvideo. Hoewel enkele jazzmuzikanten al korte filmpjes maakten van hun optredens en Elvis zijn liedjes zong in films, voegden The Beatles de twee ideeën samen. Voor hen was dat de manier om hun strakke schema vol te houden: ze hoefden niet overal zelf te gaan optreden, maar konden hun muziekvideo de wereld rond sturen.

5. Concerten in stadions

Het concert van The Beatles in het Shea Stadium in New York op 15 augustus 1965 was het eerste in zijn soort. In amper 17 minuten waren alle 55.600 kaartjes uitverkocht.

6. Kunst en lyrics op albumcovers

Het album Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band was erg revolutionair. Niet alleen door het kunstwerk van Peter Blake op de cover, maar ook omdat het een van de eerste keren was dat de lyrics van de nummers op de albumcover stonden. Het album was ook een van de eerste conceptalbums: alle liedjes gingen over één thema.

7. Het ronde brilletje

Of hij eerst was, weten we niet, maar John Lennon maakte het ronde brilletje alleszins wel ontzettend populair. Velen volgden zijn voorbeeld, tot op de dag van vandaag. Het brilletje is zelfs te zien op het logo van de Liverpool John Lennon Airport.

8. Opvallende outfits

Het was natuurlijk niet de eerste groep die aandacht besteedde aan het uiterlijk van de bandleden, maar hun kostuums waren wel de moeite waard. Ze slaagden er ook in om zichzelf telkens weer opnieuw uit te vinden. Zelfs Lady Gaga kan nog wat leren van The Beatles.

9. Meezingen met nananana

Herinner je je de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012 nog? Paul McCartney bracht toen Hey Jude en liet het hele publiek meezingen. En geef toe: ook jij hebt de nananana al verschillende keren meegezongen.

10. Optreden op het dak

Het laatste publieke optreden van de band vond plaats op 30 januari 1969 op het dak van Apple Records in Londen. Nooit gezien op dat moment, maar sindsdien wel al veel nagebootst.
Meer
Lees meer...