10 x bewezen: je hond is echt je beste vriend

Al 30.000 jaar beschouwen mensen de hond als hun beste vriend. En nu denken wetenschappers te weten hoe het komt dat de band zo sterk is: honden reageren net als mensen op emoties in een stem. Dat blijkt uit vergelijkende hersenscans tussen honden en mensen.

Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, moesten 11 honden getraind worden om stil te blijven liggen in een MRI-scanner. Dat was de enige manier om de reactie van hun hersenen op geluiden te testen, iets wat nog nooit eerder was gedaan. Die werden dan vergeleken met de hersenactiviteit bij mensen.

Beide groepen kregen meer dan 200 geluiden te horen, zowel van mensen als honden, gaande van huilen en lachen tot speels blaffen.

Uit de vergelijking van de hersenscans bleek dat we ‘stem’-gebieden hebben op vergelijkbare plaatsen in ons brein. Het was wel zo dat honden sterker reageerden op hondengeluiden en mensen op mensengeluiden, maar de manier waarop we reageren op elkaars geluiden is erg vergelijkbaar.

“Honden en mensen hebben een vergelijkbare sociale omgeving en gebruiken blijkbaar dezelfde hersenmechanismes om sociale info te verwerken”, klinkt het bij hoofdonderzoeker Attila Andics. “Dit kan een verklaring zijn voor de succesvolle communicatie tussen de twee soorten.”

Hondeneigenaars zullen wellicht niet verrast zijn door de resultaten van dit onderzoek. Zij weten al veel langer dat honden ons begrijpen en ons steunen als we het nodig hebben. Kijk maar mee:

1. Hij troost je als je verdrietig bent.

giphy.com

2. Hij luistert naar je problemen, zonder je te onderbreken.

giphy.com

3. En hij houdt je hand vast als dat nodig is.

giphy.com

4. Hij deelt natuurlijk ook graag in jouw vreugde.

giphy.com

5. En lacht met je (domme) grapjes.

giphy.com

6. Hij brengt je ook zelf aan het lachen.

giphy.com

7. En beschermt je als hij denkt dat het nodig is.

giphy.com

8. Hij is altijd bereid om met jou te spelen of te wandelen.

giphy.com

9. Maar hij vindt het ook niet erg om samen te rusten.

giphy.com

10. En last but not least: hij zet je op je plaats als je het verdient.

giphy.com

Zeg nu zelf: meer bewijs heb je toch niet nodig om er eentje in huis te halen? Meerdere kan natuurlijk ook:

giphy.com
Meer
Lees meer...