100ste aflevering luidt nieuw tijdperk in voor Glee

Na vijf jaar, miljoenen kijkers, een internationale concerttour en een fel besproken castwissel is Glee aan zijn 100ste aflevering toe. De muzikale serie werd in 2009 door de wereld omarmd, maar verloor in de daaropvolgende jaren zowat de helft van haar publiek. Bedenker Ryan Murphy kondigde dan ook aan dat het volgende seizoen van Glee het laatste wordt.

De populariteit van Glee was aanvankelijk niet zo vanzelfsprekend als het nu lijkt. Een serie waarin ieder personage op elk ogenblik in zingen kan uitbarsten, het is een wereld van verschil met misdaadprogramma’s als CSI en NCIS die al jaren de ether domineren. Dergelijke shows werden als bewijs opgevoerd dat de kijkers liever een goed geschreven whodunnit zien dan een perfect uitgevoerde toonladder. De beslissing van de Amerikaanse zender Fox om een serie te maken rond een groepje zingende tieners werd dan ook smalend onthaald in de pers. Zo voelde CNN zich geroepen om de premisse van de serie te bestempelen als een recipe for disaster.

Underdogs en outcasts

Meer dan de pilootaflevering was er niet nodig om iedereen van mening te doen herzien. Net geen tien miljoen Amerikanen stemden in de lente van 2009 af op de glee club van de William McKinley High School en zagen dat de show zo veel meer was dan liedjes zingen. Glee gaf een stem aan de underdogs en concentreerde zich op de minst populaire groepen in de sterk ontwikkelde hiërarchie die in middelbare scholen leeft. In de eerste veertig minuten maakten we kennis met personages die in andere series telkens tot sidekick werden gedegradeerd: de verwijfde homo Kurt, de goth chick Tina, de Broadway-fanaat Rachel, de rolstoelgebruiker Artie en het sassy zwarte meisje Mercedes. Hoewel daar later ook cheerleaders en een quarterback met een hart van goud (Finn) aan werden toegevoegd, bleef Glee zich richten op de outcasts die je in je eigen school geen tweede blik zou hebben gegund. En tv-kijkend Amerika was hen daar dankbaar voor.

26 miljoen kijkers

De steeds groter wordende populariteit van Rachel Berry en Kurt Hummel uitte zich op verschillende manieren. De show kreeg in het tweede seizoen van Fox de felbegeerde plaats na de Super Bowl in het uitzendschema en scoorde zo een ongeziene 26 miljoen kijkers. Er werd ook een competitie in het leven geroepen waarin nieuwe acteurs werden gezocht voor het volgende seizoen. The Glee Project vulde de maanden op waarin Glee zelf niet werd uitgezonden, zodat de fans geen week zonder hun favoriete show moesten leven.

Ook de vele liedjes die week na week gecoverd werden, kregen een plaatsje op verzamel-cd’s die vlot over de toonbank gingen en in zowel 2010 als 2011 konden de fans in de Verenigde Staten en Europa hun lievelingsacteurs aan het werk zien tijdens de Glee Live! In Concert!-tour. Met 40 miljoen dollar aan inkomsten zat Glee in de zomer van 2011 op het hoogtepunt van haar populariteit. 

Nieuwe verhaallijn

Zoals veel series die zich in een school afspelen, kreeg ook Glee na enkele seizoenen de vraag voorgeschoteld of er personages zouden afstuderen. Hoewel de meeste shows die beslissing zo lang mogelijk uitstellen, besloot Ryan Murphy meteen de knoop door te hakken en zowat de helft van zijn originele cast te bedanken voor de moeite. Slechts enkele belangrijke personages kregen in seizoen 4 een nieuwe verhaallijn aangeboden na hun vertrek uit de glee club, terwijl de rest vervangen werd door nieuwere en jongere exemplaren. Waar de kijkers Murphy hadden bewierookt voor zijn gewaagde beslissing om muziek en dans opnieuw in prime time te introduceren, volgden ze deze keer niet. Glee verloor sinds het vierde seizoen zowat de helft van haar publiek en is al lang niet meer het gespreksonderwerp rond de spreekwoordelijke waterkoeler.

Afscheid van Finn

Vorig jaar voerde Glee nochtans eventjes de hoofdpunten aan toen bekend raakte dat één van de originele acteurs, Cory Monteith, gestorven was aan een overdosis. Voor een show die wat in de vergetelheid was geraakt, kwam het nieuws extra hard aan. De acteur was één van de sterkhouders van de serie en was eveneens verloofd met Lea Michele, zijn tegenspeelster in Glee. Hun huwelijk was twee weken na Monteiths dood gepland. De opnames van het vijfde seizoen werden dan ook gedurende lange tijd opgeschort.

Eind vorig jaar verscheen er een tribute voor Monteiths personage Finn, een aflevering waarin de serie op haar eigen, emotionele manier afscheid nam van Amerika’s bekendste quarterback.

Friends

Aflevering 100 lijkt opnieuw een ander hoofdstuk in te luiden voor Glee. Bij zijn aankondiging dat de kijkers nog één seizoen tegoed hebben, meldde Murphy ook dat de high school waar alles begon voorgoed zijn deuren zou sluiten. Vanaf aflevering 101 focust Glee zich weer op de originele personages die op het einde van seizoen 3 naar New York zijn verkast. Actrice Lea Michele, die Rachel speelt, verklaarde in het interview hiernaast dat Glee meer en meer op Friends zou gaan lijken, aangezien de show rond 6 vrienden in New York zal draaien. Door de ommezwaai van Murphy zal de kijker ook weer afscheid moeten nemen van de personages die twee seizoenen geleden met enige tegenzin werden verwelkomd. Of de back to basics-aanpak van Murphy zal werken, blijft nog maar de vraag.

Meer
Lees meer...