12 tips om de vacht van je hond ook in de winter tiptop in orde te houden

Net als onze huid heeft de vacht van een hond te lijden onder koude en vochtig weer. Zo zorg jij ook als de beste voor de vacht van jouw hond in de winter: 

1. Je hond minder vaak wassen

En gebruik zeker met shampoo en zeep: die drogen de vacht nog meer uit, waardoor die kan beginnen schilferen en jeuken. Was je je hond toch, kies dan voor een zachte shampoo (bvb voor gevoelige of jeukerige huid). Heeft je hond last van schilfers of jeuk, geef hem dan een havermoutbad. Hou rekening met het vachttype van je hond voor je een behandeling kiest. 

2. Maar wel blijven kammen

Het verwijdert de dode haren en bevordert de bloedsomloop, wat de huid in betere conditie houdt. Ook worden de natuurlijke oliën van de hondenharen beter verspreid, wat de vacht gezonder houdt. 

3. De vacht van langharige honden trimmen

Zo blijven ijs en zout minder lang in de vacht hangen en hebben ze dus minder kans de vacht uit te drogen. 

4. Een ‘hondenjasje’ kan ook helpen

Er wordt veel mee gelachen, maar in zeer koude klimaten is zo’n jasje de beste manier om de hond warm te houden, minder vochtkristallen, zout en ontdooimiddelen in de vacht te krijgen en dus de huid minder uit te drogen. Vooral voor honden met een hele korte vacht kan dit een verbetering zijn. 

5. Je hond onmiddellijk afdrogen bij het binnenkomen

Tenzij ze zelf een handje helpen 😉 Vergeet ook de poten en de tenen niet! 

6. Zijn dieet gezond houden

Voor honden die gemakkelijk een geïrriteerde huid hebben, kunnen supplementen met omega-3- en omega-6-vetzuren helpen de huid soepel en gezond te houden. 

7. Voldoende water geven

Je hond verbruikt meer energie in de winter en kan dus uitgedroogd raken als hij niet genoeg drinkt. Zorg elke dag voor een verse en volle kom water, en gebruik plastic als het drinkwater buitenstaat. Dan kan zijn tong niet vastvriezen aan de kom. 

8. Hou ook de hondenogen in de gaten

Ook de ogen van je hond kunnen droog worden, en dus geïrriteerd. Dit is te herkennen aan slijmachtige afscheiding, roodheid of pijn. Je kan het behandelen met oogdruppels al is het best ook eens langs te gaan bij de dierenarts: sommige aandoeningen kunnen snel verergeren en het zicht permanent beschadigen. 

9. Overweeg een luchtbevochtiger

Door verwarming kan de lucht binnen ook droog zijn, en dat heeft natuurlijk ook effect op je hond. Luchtbevochtigers kunnen helpen. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie, zodat allergenen zich niet kunnen vastzetten in het tapijt, de zetel of de gordijnen. 

10. En laat de geurverspreiders achterwege

Je krijgt de chemicaliën nooit terug uit je huis of het textiel, en dat heeft zijn impact op de luchtkwaliteit binnen. 

11. Hou de hond lekker binnen

Een hond moet natuurlijk naar buiten, maar dat hoeft echt niet zo lang of uitgebreid als in de zomer. 

12. Verzorg ook zijn poten

Vrieskou, ijs, sneeuw maar vooral zout zijn een marteling voor hondenpoten. Spoel de poten af na een winterwandeling en droog ze goed. Je kan eventueel ook vaseline aanbrengen op de kussentjes voor de wandeling, als beschermlaag. Ook hondenlaarsjes zijn een optie in hele koude gebieden. Bron: Mother Nature Network, PetMD, Cesars Way, ASPCA
Meer
Lees meer...