15 dingen die je nog niet wist over 15 jaar oude The Matrix

The Matrix is al 15 jaar oud. Hij kwam voor het eerst in de zalen op 31 maart 1999, wat een prima reden is om deze 15 weetjes op je los te laten.

1. Will Smith was de eerste keuze voor Neo

Keanu Reeves was niet de eerste keuze voor de rol van Neo. Niet verwonderlijk, want zijn carrière zat op dat moment in het slop. Een van de acteurs die de rol weigerden was Will Smith, die het onding Wild Wild West verkoos. De acteur zei aan Wired dat ie de film zeker om zeep zou hebben geholpen omdat ie indertijd als acteur nog niet slim genoeg was. Volgens filmdatabank IMDB bedankten ook Nicolas Cage, Leonardo DiCaprio en Tom Cruise.

2. Samuel L. Jackson werd bijna Morpheus

Ook Laurence Fishburne was niet de eerste keuze voor Morpheus. Samuel L. Jackson was een van de acteurs die weigerden, een beetje ironisch aangezien Fishburne Jacksons rol in Pulp Fiction had geweigerd. Opmerkelijk genoeg verwarde een interviewer Jackson eerder dit jaar met Fishburne, waardoor de acteur een litanie afstak over hoe niet alle zwarten op elkaar lijken.

3. Cijfers, overal cijfers

De cijfers 1 en 3 zijn alomtegenwoordig in de film. ‘Neo’ is een anagram voor ‘one’ (een), terwijl het personage Trinity verwijst naar het cijfer drie. Cijfers in de achtergrond zijn dan ook vaak 1 of 3. Het nummer 13 wordt trouwens vaak gebruikt om te verwijzen naar de duivel (de a en de c van ‘antichrist’ zijn respectievelijk de eerste en derde letter van het alfabet), maar het is niet duidelijk of dat iets met de film te maken heeft.

4. De acteurs kregen huiswerk

De Wachowski-broers, die de film schreven en regisseerden, lieten de acteurs zware filosofische werken lezen zoals Simulacres et simulation van Jean Baudrillard. Een exemplaar van dat boek duikt ook op in de film als de plaats waar Neo verboden software verstopt.

5. Neo’s sprong is geïnspireerd op Looney Tunes

Terwijl Neo heel ver leert springen, valt hij van een hoog gebouw op de grond. De straat veert mee, iets waarvoor de regisseurs de mosterd haalden bij Wiley E. Coyote van de Roadrunner-cartoons.

6. Chicago krijgt knipoogjes

De film werd opgenomen in het Australische Sydney, maar de Wachowski’s plaatsten er straatnamen van Chicago, waar ze opgroeiden.

7. De broers moesten eerst oefenen

Producer Joel Silver dacht aanvankelijk niet dat de Wachowski’s de film tot een goed einde konden brengen. Hij droeg ze eerst op een kleinere prent te maken, wat dan Bound werd.

8. Groen, alles ziet groen

De scènes die zich afspelen in de matrix werden door een groene filter gehaald, waardoor het lijkt alsof je ze ziet door een computermonitor. Verder is de kleur blauw gewoonweg verwijderd. De fragmenten in de echte wereld hebben een normale kleur, terwijl het oefengevecht tussen Neo en Morpheus een gele kleur heeft omdat het zich in geen van beide werelden afspeelt.

9. Keanu leent van Bruce

Bruce Lee startte zijn vechtscènes nogal eens met een beweging waarbij hij met zijn duim en wijsvinger langs zijn neus wrijft. Keanu Reeves leende de beweging voor The Matrix.

10. De SM-club bestaat echt

De SM-club waar Neo Trinity ontmoet, is de Hellfire Club in Sydney. De figuranten zijn bovendien geen acteurs: de Wachowski’s vroegen de stamgasten gewoon op te dagen in hun normale outfits.

11. Keanu heeft geen schrik van naalden

Voor de scène waarin Neo vol naalden zit, werd een pop gebruikt. Behalve voor zijn hoofd, waarin een acupuncturist echte naalden stak.

12. De schietscène in de lobby is ‘echt’

Voor de lange schietscène in de lobby van het overheidsgebouw werden geen digitale trucjes bovengehaald. In de scène, waarvan de opnames tien dagen duurden, zouden de explosies allemaal echt zijn.

13. De acteurs droegen speciale zonnebrillen 

De zonnebrillen werden speciaal gemaakt voor de film door Richard Walker en zijn bedrijf Blinde. Hij leverde ook de brillen voor Lara Croft: Tomb Raider uit 2001.

14. De film kreeg eerst geen geld

Warner Bros. stond aanvankelijk weigerachtig tegenover de film, maar de Wachowski’s konden de studio overtuigen met een 600 bladzijden tellend boek met daarin het storyboard shot voor shot uitgetekend.

15. Hoe het idee voor de film ontstond

De Wachowski’s kregen het idee voor de film toen ze zich afvroegen waarom actiefilms meestal geen grote gedachten bevatten, en omgekeerd, waarom de meeste films met grote ideeën actieloos zijn.

epa
Bron: New York Post
Meer
Lees meer...