16 verrassende dingen die je nog niet wist over Prison Break

In de Verenigde Staten is enkele maanden geleden het vijfde seizoen van Prison Break al uitgezonden, en in Vlaanderen kunnen we vanaf vanavond op Q2 volgen hoe het verhaal verder gaat. Acht jaar na het vierde seizoen krijgen we negen nieuwe afleveringen. Hier zijn een paar interessante weetjes om je op te warmen.

1. De 2 hoofdacteurs kwamen met het idee om dit seizoen te maken

Q2

Zonder Dominic Purcell en Wentworth Miller zou er geen vijfde seizoen van Prison Break gekomen zijn. Niet alleen omdat de acteurs natuurlijk onmisbaar zijn in het verhaal, maar ook omdat ze het zelf hebben voorgesteld. Op de set van de televisiereeks Legends of Tomorrow begonnen ze terug te denken aan hun periode bij Prison Break. En van het één kwam het ander: ze stapten naar de makers en stelden voor om nog een seizoen te maken.

Wil je dus een extra seizoen van je favoriete serie, zet dan gewoon twee hoofdrolspelers samen op een andere set.

2. In slechts drie maanden was het hele seizoen opgenomen

Q2

Normaal gaat er wel wat tijd over de opnames van een tv-serie, maar bij Prison Break ging het heel snel. Tussen 7 april en 11 juli 2016 is alles ingeblikt. Daarvoor trokken ze naar sets in Vancouver en Marokko. Dit voorjaar ging de serie dan in première op de Amerikaanse televisie. Natuurlijk zal er wel wat minder werk naast de set komen kijken dan bij Game Of Thrones bijvoorbeeld.

3. Dominic Purcell raakte ernstig gewond tijdens de opnames

Ondanks de snelle opnames sloeg het noodlot nog bijna toe. Dominic Purcell liep ernstige hoofdwonden op toen een ijzeren staaf op de set in Marokko recht op hem viel. Hij hield er naast de wonde ook een gebroken neus aan over. De opnames werden hierdoor even stilgelegd, anders waren ze misschien nog sneller klaar geweest.

4. Michael Scofield heeft nieuwe tatoeages

Instagram Prison Break

Als je dacht dat er geen plaats meer was voor nieuwe tatoeages op het lichaam van Michael Scofield, dan heb je het mis. Zo staat er een nieuw setje op z’n handpalmen. Zoals steeds spelen ze een belangrijke rol in het verhaal. Natuurlijk zijn ze niet echt, het gaat om speciale stickers die gemakkelijk aan te brengen zijn op z’n armen en benen. Aangezien tatoeages op die plaatsen meestal in beeld komen, hadden ze elke dag zo’n uur nodig om Wentworth Miller klaar te stomen.

5. Al zijn tatoeages zetten zou jaren werk zijn

Getty

Stel dat je de tatoeages van Michael Scofield allemaal op je lichaam zou willen zetten, dan zou er tot vier jaar nodig zijn. Dat is dus niet volledig realistisch in de reeks. En het zou je uiteraard een smak geld kosten, mogelijk zo’n 17.000 euro. Wentworth Miller zat in het eerste seizoen zo’n 4,5 uur per dag in de make-up. En dan moest z’n werkdag dus nog beginnen.

6. Prison Break is verboden in 13 gevangenissen

FOX

In zeker 13 Amerikaanse gevangenissen mag Prison Break niet aan de gedetineerden getoond worden. Om hen niet op verkeerde gedachten te brengen, zodat ze geïnspireerd geraken om zelf te ontsnappen.

7. Dominic Purcell en Wentworth Miller zijn een duo geworden

Q2

Sinds ze broers speelden in Prison Break hebben Dominic Purcell en Wentworth Miller nog vaker samen op de set gestaan. In de televisiereeksen Legends of Tomorrow, Superhero Fight Club en The Flash zijn ze samen te zien als Heat Wave (Purcell) en Captain Cold (Miller).

8. Er vielen al 142 doden

FOX

Niet alleen in Game Of Thrones vallen ze als vliegen, ook in Prison Break zijn voor de start van het vijfde seizoen al 142 doden gevallen. Daar hebben we lange tijd Michael Scofield zelf bijgerekend, maar die moesten we weer schrappen. De vraag is nu dus hoeveel er dit seizoen zullen bijkomen, en of er toch iemand van de hoofdcast sneuvelt.

9. Sara Tancredi moest één van die doden zijn

Q2

Het feit dat Sara Tancredi nog meedoet in het vijfde seizoen heeft ze aan ons te danken. De schrijvers wilden haar uit de serie schrijven wegens discussies over het contract van actrice Sarah Wayne Callies. Sara leek ook effectief gestorven te zijn (je weet wel, ze vonden haar hoofd in een doos), maar de fans en de actrice zelf wilden dat Sara zou terugkeren. In het vierde seizoen kreeg ze haar vaste rol terug, en dat hoofd … tja, dat was plots van iemand anders. Je bent in een serie nooit echt zeker dat iemand dood is.

10. Prison Break had Orange Is The New Black te snel af kunnen zijn

Netflix

In 2007 was er sprake van een spin-off van Prison Break. In Prison Break: Cherry Hill zouden we de huisvrouw Molly volgen, terwijl ze wordt opgenomen in een vrouwengevangenis. Doet het een belletje rinkelen? Door beslommeringen en de bekende staking van de schrijvers in Hollywood is de serie er niet gekomen. Enkele jaren later bedacht Netflix Orange Is The New Black. Zou dat even pijn hebben gedaan?

11. Slechts twee hoofdpersonages zijn nog nooit gearresteerd

FOX

De meerderheid van de hoofdpersonages zat al in de gevangenis, maar ook daarbuiten was het moeilijk om in deze serie op het rechte pad te blijven. Als we mogen stellen dat er voor het vijfde seizoen zo’n 17 personages regelmatig terugkeerden, dan zijn er slechts twee nooit gearresteerd. Veronica Donovan en Sofia Lugo kwamen niet in aanraking met de arm der wet, maar ze zijn allebei wel eens opgesloten door de slechteriken in Prison Break. Veronica overleefde de serie helaas niet.

12. Eén personage heeft ooit echt een tijd in de cel gezeten

FOX

Hij doet niet meer mee in het vijfde seizoen, maar acteur Stacey Keach, die we kennen als de directeur van de gevangenis, Henry Pope, heeft wel een aantal maanden achter slot en grendel gezeten. In 1984 werd hij gearresteerd voor het bezit van cocaïne. Na een half jaar in een Britse cel werd hij aan Amerika uitgeleverd, en daar beloofde hij anderen over de gevaren van drugs te leren. Toen hij in Prison Break een rol kreeg, baseerde hij zijn personage op de directeur van de gevangenis waar hij ooit zat.

13. Wentworth Miller werd pas één week voor de opnames aan de cast toegevoegd

Q2

Jawel, het scheelde niet veel of we hadden Wentworth Miller nooit als Michael Scofield gezien. Pas één week voor de start van de opnames heeft hij auditie gedaan, en dat was genoeg om de makers te overtuigen.

14. De hoofdrolspelers hebben intussen ook elders naam gemaakt

Voor verschillende acteurs was Prison Break onze eerste kennismaking. Tussen seizoen 4 en 5 hebben ze echter veel omzwervingen gemaakt, en zijn ze door andere personages bekend geworden. Voor Wentworth Miller en Dominic Purcell somden we al een paar series op. Sarah Wayne Callies speelde een hoofdrol in de eerste seizoenen van The Walking Dead. Daar was het script haar echter minder goed gezind. Intussen heeft ze ook een hoofdrol in Colony.

Robert Knepper, ofwel Theodore Bagwall, was te zien in verschillende series zoals Heroes en iZombie, maar ook in enkele films van The Hunger Games.

15. Eigenlijk moest Prison Break een miniserie van Steven Spielberg worden

Getty

Vijf seizoenen later doet dit er niet veel meer toe, maar eigenlijk zou Prison Break maar een paar afleveringen mogen geteld hebben. Toen het idee in 2003 werd voorgesteld, zag FOX het zelfs helemaal niet zitten omdat er geen toekomst in de serie zat. Daarom werd voorgesteld om in HBO-stijl een miniserie van tien afleveringen te maken.

Regisseur Steven Spielberg voelde zich geroepen, en hij zou Bruce Willis als ster hebben meegebracht. Maar net dan werden series plots een stuk populairder waardoor FOX toch overtuigd werd, en Spielberg had intussen wat anders te doen. Prison Break is dus één van de reeksen die het tijdperk van bingewatching hebben ingeluid.

16. Zesde seizoen is niet uitgesloten

Q2

Niemand had het vijfde seizoen zien komen, dus een zesde seizoen behoort altijd tot de mogelijkheden. Het is in elk geval nog niet aangekondigd, dus snel hoeven we geen vervolg te verwachten. Maar Wentworth Miller liet in een interview met The Hollywood Reporter wel al blijken dat het verhaal van Michael Scofield nog niet helemaal is verteld. En zolang er gevangenissen zijn om uit te ontsnappen …

Prison Break – vanaf om 20u35 op Q2 (dubbelaflevering!)

Meer
Lees meer...