17 hedendaagse rock- en metalbands die het genre blijven vernieuwen

17 hedendaagse rock- en metalbands die het genre blijven vernieuwen

Heel wat rock- en metalbands hebben de gewoonte om hun inspiratie uit het verleden te halen. De laatste grote vernieuwingen in het genre waren folk metal, deathcore en natuurlijk de muziek van Slipknot. Maar er zijn nog steeds groepen die het geluid van rockmuziek revolutionaliseren. Hier zijn er 17.

1. Code Orange

De meedogenloze hardcore op ‘Forever’, de tweede plaat van Code Orange, deed de muziekwereld daveren in januari 2017. De band werkt met elementen van industrial noise-rock en hardcore met een originele sound als gevolg. Vorig jaar waren ze nog het voorprogramma van System Of A Down tijdens hun Europese tour. Het staat als een paal boven water dat we nog niet het laatste gehoord hebben van Code Orange.

2. Deafheaven

Deafheaven valt zowel in de smaak bij hipsters als bij elitaire metal-puriteinen. Deafheaven combineert atmosferische black metal met elementen van postrock. Denk Behemoth meets Sigur Rós. In de toekomst zullen we wellicht nog meer horen van Deafheaven en hun iconische combinatie van brutaliteit en schoonheid.

3. Rolo Tomassi

Rolo Tomassi is erg bekend in de Britse underground. Ze brengen een melodische variant van metalcore met zowel deprimerende als vrolijke vibes. De muziek is zowel geschikt voor misvieringen als voor naargeestige feestjes in stripclubs.

4. Sunn O)))

Dat Sunn O))) een specialleke is, is een understatement. De band heeft een donkere ambient sound en bestaat al sinds eind jaren 90. Toch kennen veel metal- en rockfans dit geluid nog niet. De mannen van Sunn O))) treden meestal op zonder drummer en brengen slome, loodzware riffs die de luisteraar in een soort trance brengen. Daarmee is Sunn O))) de grondlegger van het genre drone metal. Ondertussen zijn er al heel wat acts in de voetsporen van Sunn O))) getreden waaronder Boris, Godflesh, Moss, Conan, Nadja, Locrian en Jesu.

5. Sacred Son

Er was begin dit jaar heel wat te doen rond de debuutplaat van de eenmansband Sacred Son. De artiest in kwestie maakt donkere black metal in de stijl van Mayhem, Darkthrone en Watain. Op zich niets nieuw. Maar de artwork van de cd deed heel wat wenkbrauwen fronsen. Zo is het in het donkere metalgenre de gewoonte om stoer in een donker bos te poseren met je gezicht vol bloed of enge schmink. Sacred Son koos echter voor een sollicitatie-proof vakantiefoto met de zee op de achtergrond. Van rebels gesproken! Zullen de heilige huisjes binnen dit elitaire subgenre eindelijk omvergeblazen worden?

6. Metz

Metz tekende jaren geleden bij het grungelabel SubPop dat Nirvana lanceerde. De groep verwerkt grunge-elementen in hun songs van bands zoals Sonic Youth en Dinosaur Jr. Toch slaagt de Canadese band erin om dat legendarische, rommelige gitaargeluid in een modern jasje te steken op het vlak van productie en songwriting.

7. Meshuggah

Meshuggah bestaat natuurlijk al superlang, maar hun invloed op de hedendaagse rock- en metalscene is niet te ontkennen. Zo wordt gitarist Fredrik Thordendal gezien als de uitvinder van het djent-genre. Dat is gekarakteriseerd door een typisch, metaalachtig, ritmisch geluid tijdens de breakdowns. Andere bekende groepen uit het genre zijn Periphery, After The Burial, Veil Of Maya, Vildhjarta, Chimp Spanner en Monuments.

8. Fuzz Heady

Fuzz Heady is de grondlegger van de ‘electronic stoner rock’. Dat is een muziekgenre dat elementen combineert uit bluesy stoner rock met genres zoals trap, dubstep, house en DnB. De rock riffs worden ondersteund door hiphop-beats met mellow vocalen. Spacen is de boodschap!

9. Parkway Drive

Echt nieuw is Parkway Drive niet meer. Ze brachten begin dit jaar nog hun zesde studioplaat ‘Reverence’ uit en zijn met hun fris geluid, dat gebaseerd is op oersterke riffs, een vaste waarde aan het worden binnen de metalscene. Wordt Parkway Drive de nieuwe Metallica of Iron Maiden als de oude garde afgelost moet worden?

10. Alien Fucker

Fout is een understatement. Alien Fucker brengt vettige grindcore-nummers met varkensvocalen, synthesizers en veel melodie. Super catchy én origineel!

11. Conjurer

De jonge band Conjurer heeft nog maar pas zijn debuutplaat ‘Mire’ uit. Toch hebben ze al een enorme impact gehad op de wereldwijde metalscene. Songs zoals The Mire, Retch en Hollow zijn erg vernieuwend en we kunnen nauwelijks achterhalen waar ze hun inspiratie vandaan gehaald hebben. Van Conjurer gaan we beslist nog horen.

12. Colour Haze

Ook Colour Haze gaat al een hele tijd mee. Toch is hun invloed alomtegenwoordig in de hedendaagse rockscene. De Duitse band werd in de jaren 90 opgericht. Ze spelen stoner rock met een gigantische knipoog naar de jaren 70. Niet vernieuwend zou je denken? Fout! Colour Haze maakt songs van tientallen minuten en stapt af van traditionele songstructuren. De ingrediënten zijn ellelange solo’s en catchy, repetitieve riffs. De plaat ‘Tempel’ uit 2006 is inmiddels een bijbel voor heel wat hedendaagse stoner rock groepen.

Andere pioniers van deze stijl zijn de heren van Earthless. Enkele nieuwere bands die duidelijk beïnvloed zijn door Colour Haze: The Machine, Rotor, Sungrazer, My Sleeping Karma, Naxatras en Electric Moon.

13. Turnstile

Turnstile slaagt er met succes in om de serieuze attitudes binnen het hardcore genre van de kaart te vegen. Hun nieuwe plaat ‘Time & Space’ klinkt zowel razend als vrolijk. Turnstile is ook politiek actief. Zo nodigden ze Syrische vluchtelingen uit om hun concert bij te wonen in Parijs. De Rage Against The Machine van de 21ste eeuw!

14. Starset

Starset is één van de grondleggers van de ‘progressive heavy electro rock’. Het nieuwe genre combineert metal, rock en EDM. Eindelijk muziek waar we zowel op kunnen moshen als dansen! Er wordt gebruik gemaakt van zware gitaren, maar ook van ‘wobble bassen’. Andere artiesten die je zeker eens moet checken: Celldweller, Blue Stahli en The Maniac Agenda.

15. Tyrant of Death

Na industrial black metal is er nu industrial death metal. De ingrediënten: lage, zware death metal riffs, elektronische industrial sounds en heel veel geroep en getier. En je kan er op hakken!

16. Chunk! No, Captain Chunk!

Van geschift gesproken! Chunk! No, Captain Chunk! zijn de uitvinders van het genre #EZCRAB. Ze combineren melodische auto-tune poppunk met djent-gitaren, intense breakdowns en hier en daar een schreeuw. Andere groepen uit het genre zijn These Hearts, Rise On Everest en Alive In Standby. Als je je carrière als muzikant niet van de grond krijgt, is het misschien geen slecht idee om eens iets met #EZCRAB te proberen. Petje niet vergeten!

17. Molecular

Molecular haalt zijn inspiratie uit Illuminati-filmpjes en samenzweringsliteratuur. Hun muziek is ingewikkeld, maar wel trippy en diep. Voor de meerwaardezoeker die even wil chillen.

Gesponsorde artikelen