17 niet te missen etappes in de evolutie van sekstoys

“Don’t knock masturbation, it’s sex with someone I love.” Zeker weten dat Woody Allen niet de enige is die er zo over denkt, want jawel, seks is van alle tijden, met of zonder speeltjes. Vergezel ons op een hels ritje door 17 niet te missen etappes in de bijzondere evolutie van de sekstoys.  

1. Het verhaal start 30.000 jaar geleden met een stenen dildo van 20 centimeter.

Videostill YouTube

De allereerste namaakpiemel weet perfect hoe hij zich moet verstoppen, want hij wordt pas in 2010 tot groot jolijt gevonden in Duitsland.  

Thinkstock

De eerstvolgende dildo’s, die in Pakistan werden ontdekt, dateren uit 4.000 v.C. Waar het mysterieuze ‘gat’ van 20.000 jaar vandaan komt, blijft een raadsel.

Shutterstock

2. Vanaf 3500 v.C. worden in het oude Egypte afbeeldingen gemaakt van dansende vrouwen die grote piemels in erectie dragen ter ere van hun God Osiris.

Videostill YouTube

3. Bij gebrek aan kunstmatig gefabriceerd glijmiddel, gebruiken de Grieken simpelweg een paar druppeltjes heerlijke olijfolie. De vaginale infecties kregen ze er ongetwijfeld gratis bovenop.

Thinkstock

4. Gelukkig verrijkt de Kamusutra in de 2de eeuw na Christus de wereld met een flinke dosis seksuele wijsheid…

Videostill YouTube

… en onzekerheid, zo blijkt. In het jaar 300 duiken de eerste penisverlengers op. Net als de Kamasutra zijn ze afkomstig uit India. 

pabo.be

5. Springen we even vooruit naar het jaar 1200: het ontstaan van de penisring.

Thinkstock

Al staat het ‘juweeltje’ in die tijd vooral bekend als ‘het geitenoog’ om de eenvoudige reden dat de ring wordt gemaakt uit yummie, yummie… oogleden en wimpers van geiten.

Thinkstock

6. In de 17 de eeuw zijn dildo’s geregeld het onderwerp in vulgaire Engelse gedichten en liedjes. Het meest bekende is ongetwijfeld ‘The Maid’s Complaint for Want of a Dil Doul’ dat je voor amper 0,99 euro kan kopen via amazon.com.

Een leuk weetje: dildo’s waren bewust hol zodat de dames hun speeltjes konden vullen met warm water of melk om zo de ejaculatie na te bootsen. Schol!

Thinkstock

7. Ondertussen worden in Europa kuuroorden geïnstalleerd met grote waterstralen die – wonder boven wonder – bijzonder hard in de smaak vallen bij vrouwen.

Thinkstock

8. BDSM maakt zijn intrede.

Thinkstock

In 1791 maakt de Franse schrijver Markies de Sade zijn lezers warm voor BDSM met zijn boek Les infortunes de la vertu. In zijn controversiële boeken omschrijft de Fransman nieuwe seksuele technieken waarbij het gebruik van zwepen, tepelklemmen, maskers en bondagekoorden niet wordt geschuwd. Het woord ‘sadisme’ is weinig verrassend afgeleid van zijn naam.

9. Dildo’s uit kamelenmest

Thinkstock

Van steen tot ivoor, leer en hout, door de jaren heen worden verschillende soorten materialen gebruikt om dildo’s te maken. Al gaat Afrika hier zonder twijfel lopen met de prijs voor het meest originele materiaal: kamelenmest.

10. In 1869 is het eindelijk zover: de Amerikaanse arts George Taylor vindt de allereerste vibrator uit: een gigantisch apparaat dat wordt aangedreven op kolen. 

Het toestel heeft geen enkele seksuele connotatie, maar is louter medisch. Dokters gebruiken het om vrouwen te genezen van ‘hysteria’, een ernstige ‘psychische aandoening’ die wordt veroorzaakt door problemen in de baarmoeder (= hystera in het Grieks). 

Thinkstock

Het enorme trilmachien is met andere woorden een gemakkelijkheidsoplossing voor de “saaie en arbeidsintensieve behandeling” waarover de artsen klaagden.

11. Eerste elektrische vibrator.

Rond 1880 creëert dokter Joseph Mortimer Granville de eerste elektrische vibrator die opnieuw louter dient als een medisch hulpstuk. De bijzondere uitvinding van dokter Granville word in de Britse film ‘Hysteria’ (uit 2011) in een komisch en romantisch verhaal gegoten.

12. In 1899 duikt in Amerika de eerste advertentie op voor een thuisvibrator. Het toestel wordt aangeprezen als perfecte remedie tegen hoofdpijn, verstuiking of zenuwpijn. (Yeah right!)

De vibrator is het vijfde huishuidtoestel dat werkt op elektriciteit en gaat hiermee zowel de stofzuiger als het strijkijzer vooraf!

Thinkstock

13. Vibrator = seksspeeltje

Rond 1900 krijgt de vibrator eindelijk het imago van seksspeeltje. Hoewel vrouwen zich aanvankelijk niet schamen voor hun pleasure toys, zorgt de groeiende pornoindustrie ervoor dat ‘nette huisvrouwen’ niet langer geassocieerd willen worden met dildo’s en vibrators, of toch niet naar de buitenwereld toe.

14. Olijfolie wordt bedankt voor bewezen diensten.

KY Jelly

Olijfolie wordt bedankt voor bewezen diensten, want het allereerste glijmiddel ziet in 1927 het levenslicht. De KY Jelly was oorspronkelijk bedoeld voor gynaecologisch onderzoek, maar zijn nut wordt gauw uitgebreid naar de slaapkamer.

15. De Dolle Mina’s

Shutterstock

 In de jaren 70 verdwijnen seksspeeltjes gedeeltelijk uit de taboezone. De Dolle mina’s benadrukken dat voortplanting niet noodzakelijk de enige reden is om seks te hebben, waardoor het opnieuw bespreekbaar wordt en de vibrator aan bekendheid wint.

16. In 1001 vormen en kleuren.

Shutterstock

De laatste twintig jaar heeft de vibrator een helse transformatie ondergaan. Producenten beseffen dat de hedendaagse vrouw zich niet langer aangetrokken voelt tot het traditionele, vleeskleurige trilmachientje en ontwikkelen speeltjes in de meest uiteenlopende vormen en kleuren.  

17. Fifty Shades of Grey-hype.

Afronden doen we met een hoogtepunt in de geschiedenis van de sekstoys: de 50 tinten-trilogie van de Britse schrijfster E.L. James. Sinds 2011 lazen wereldwijd meer dan 60 miljoen fans de erotische romans. Het verhaal wordt een echte hype en creëert een gigantische boost in de verkoop van BDSM-speeltjes, zoals zweepjes, handboeien en tepelklemmen. 

Een uitgebreid verslag over het effect van de 50 tinten-trilogie op de sekstoybusiness kan je via deze link bekijken.

De eerste film van de trilogie komt in  februari 2015 op het witte doek. De 31-jarige Noord-Ierse acteur Jamie Dornan zal de rol van de steenrijke zakenman Christian Grey vertolken. Dakota Johnson kruipt in de huid van Anastasia Steele.

Meer
Lees meer...