‘1899’: Actrice Gabby Wong (Yuk Je) vertelt over verrassende seizoenseinde van Netflixserie

1899 is een van de populairste series op Netflix van dit najaar. De internationale serie baadt in het mysterie en dat wordt in de loop van de afleveringen alleen maar groter tot de verrassing in de slotaflevering. Pas op: de rest van dit artikel bevat spoilers.

1899 vertelt het verhaal van een stoomschip dat met migranten van Europa naar Amerika vaart. De passagiers, een bonte verzameling van mensen met verschillende achtergronden, zijn enkel verenigd door hun hoop en dromen voor een toekomst in het buitenland aan het begin van de nieuwe eeuw.

Jantje Friese en Baran bo Odar

De serie is een project van Jantje Friese en Baran bo Odar. Dat Duitse koppel en creatieve duo kreeg in 2017 internationale bekendheid dankzij de reeks Dark. Deze sciencefictionthriller was de eerste Duitse Netflix Original en kon direct op heel wat fans rekenen. Odar en Friese schreven samen het scenario, terwijl Odar de reeks ook volledig regisseerde. Dark zou er uiteindelijk na drie seizoenen en 26 afleveringen mee ophouden.

Nu zijn ze dus terug met 1899 en ook die reeks was meteen een succes, al was er aanvankelijk ook een beschuldiging over mogelijk plagiaat. Toch zorgde het einde van de serie voor heel wat vragen bij de kijkers. Gabby Wong heeft aan Metro.co.uk uitleg gegeven over de seizoensfinale. De actrice speelt in 1899 Yuk Je, een vrouw uit Hongkong die samen met haar dochter Ling Yi (Isabella Wei) op het schip uit de serie aan boord is. Ling Yi nam daarbij de plaats in van een ander meisje dat de reis naar New York zou maken om te werken in het bordeel van Virginia Wilson (Rosalie Craig).

Einde

Yuk Je lijkt in 1899 te sterven als ze in trance van boord van het schip springt. Maar op het einde blijkt ze nog te leven. Dan ontdekt Maura Franklin (Emily Beecham) namelijk dat alle hoofdrolspelers bewusteloos liggen in een ruimtestation in het jaar 2099 en een simulatie beleven. Dat zorgde meteen voor heel gespeculeer en wilde theorieën bij de fans.

Wilde theorieën

“Toen we het script kregen, wisten we dat het einde het einde was. We kenden het einde van seizoen 1 direct, dus we wisten altijd al wat dat betekende … of wat het zou kunnen betekenen”, legt Gabby Wong uit. “Ik besefte dan ook al snel dat ik op veel van mijn vragen nog geen antwoord zou kunnen krijgen.”

“Ik ben dus gestopt met het stellen van vragen en stelde enkel nog vragen over de scènes die we aan het filmen waren in plaats van de theorieën en al het andere. De rest moet je gewoon aanvaarden. Die genieën (makers Jantje Friese en Baran bo Odar, red.) hebben heel wilde ideeën”, gaat ze verder om daarna haar woorden voorzichtig af te wegen. “Al weet ik niet of het zo’n wilde theorie is, maar elke persoon die je in de slotscène ziet, is daar met een reden. Ook al heb je in het eerste seizoen misschien geen antwoorden of een uitgebreide verklaring gekregen, elke persoon in die kamer is daar met een reden.”

Meer
Lees meer...