‘1899’: Nieuwe Netflixserie wordt beschuldigd van plagiaat

Sinds de release van 1899 op Netflix vorige week is de historische horrorserie vol mysterie een ware hype geworden. Dat is ook de Braziliaanse striptekenaar Mary niet ontgaan. Die beschuldigt de makers van de show – Jantje Friese en Baran bo Odar – ervan om plagiaat te hebben gepleegd van zijn comic Black Silence.

1899 vertelt het verhaal van een stoomschip dat met migranten van Europa naar Amerika vaart. De passagiers, een bonte verzameling van mensen met verschillende achtergronden, zijn enkel verenigd door hun hoop en dromen voor een toekomst in het buitenland aan het begin van de nieuwe eeuw.

Nummer 1 op Netflix

De serie is een project van Jantje Friese en Baran bo Odar. Dat Duitse koppel en creatieve duo kreeg in 2017 internationale bekendheid dankzij de reeks Dark. Deze sciencefictionthriller was de eerste Duitse Netflix Original en kon direct op heel wat fans rekenen. Odar en Friese schreven samen het scenario, terwijl Odar de reeks ook volledig regisseerde. Dark zou er uiteindelijk na drie seizoenen en 26 afleveringen mee ophouden.

Nu zijn ze dus terug met 1899 en ook deze reeks is meteen een succes. Hoewel de serie nog maar gereleaset werd op donderdag 17 november was het enkele dagen later al het best bekeken programma op Netflix. Op dit moment staat 1899 in 55 landen, waaronder België, op nummer 1. Ook bij recensenten scoort de reeks over het algemeen goed.

Black Silence

Toch is er ook kritiek. Die komt er van de Braziliaanse striptekenaar Mary, bekend als @marycagnin op Twitter. Daar heeft zij in een reeks tweets de makers van 1899 beschuldigd van plagiaat. Volgens Mary is de serie namelijk gebaseerd op haar comic Black Silence. Er zijn namelijk zowel op het vlak van het plot, de personages en de algemene stijl bepaalde gelijkenissen tussen de twee verhalen.

“Ik ben in schok toen ik erachter kwam dat de serie 1899 gewoon identiek is aan mijn comic Black Silence, gepubliceerd in 2016″, schreef Mary bij haar eerste tweet. Daarna legt de Braziliaanse striptekenaar ook uit hoe dat volgens haar is kunnen gebeuren. “In 2017 werd ik door de Braziliaanse ambassade uitgenodigd om deel te nemen aan de Gothenburg Book Fair, een zeer beroemde en invloedrijke internationale beurs in Europa. Daar heb ik in panels gezeten en de Black Silence-comic gedeeld met verschillende uitgevers en mensen in het vak. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat mijn werk hen daar is opgevallen. Ik heb niet alleen de fysieke strip gegeven, maar ook een vertaalde versie in het Engels beschikbaar gesteld.”

Of Mary klacht zal indienen tegen Jantje Friese en Baran bo Odar is niet duidelijk uit haar reeks tweets. Het is volgens velen ook twijfelachtig of ze in zo’n proces gelijk zou krijgen. Ondanks enkele opvallende gelijkenissen zijn er namelijk ook heel wat duidelijke verschillen tussen Black Silence en 1899.

https://twitter.com/marycagnin/status/1594190866041610240
Meer
Lees meer...