5 populaire alternatieven voor WhatsApp

De wereld stond in rep en roer toen WhatsApp het zaterdagavond enkele uren voor bekeken hield. Facebook, dat WhatsApp woensdag overkocht voor 16 miljard dollar, werd met de vinger gewezen en het gebrek aan tijdelijke bereikbaarheid zaaide paniek. Maar wist je dat er eigenlijk massa’s alternatieven bestaan voor de berichtenapp? Een overzicht van enkele populaire tegenhangers.

1. Telegram

Wat? Berichtenapp die sterk lijkt op WhatsApp. 

Privacy? Werkt met zelfgemaakte encryptieprotocollen wat het volgens bepaalde critici extra makkelijk maakt voor inlichtingendiensten om berichten op te vangen. De makers ontkennen, en beloven een beloning van 200.000 dollar in bitcoins aan wie erin slaagt de code te kraken.

Telegram zelf benadrukt extra zorgvuldig om te gaan met privacy. Via een ‘beveiligde chat’ kunnen gebruikers hun berichten bijvoorbeeld standaard locken. Wie wil, kan ook instellen dat berichten bij de ontvanger na verloop van tijd automatisch worden verwijderd.

Ontwikkeld door? Pavel Durov, de ‘Zuckerberg’ van Rusland.

Prijs? Gratis. En de makers beloven dat het zo zal blijven, net zoals het vrij blijft van advertenties.

Gebruikers? Dankzij de gigantische panne van WhatsApp afgelopen zaterdag staat concurrent Telegram momenteel in 48 landen op nummer een van meest gedownloade iPhone apps. Per dag komen er volgens Telegram miljoenen gebruikers bij.

Beschikbaar voor? iOS, Android en onofficiële apps voor Windows, Mac, Linux en Windows Phone.

2. Line

Wat? Wordt beschouwd als de grootste concurrent van WhatsApp. Naast gratis bellen en sms’en, kan je met Line ook spelletjes spelen met je vrienden. Ook populair zijn de ‘stickers’ (grotere emoticons).

Veiligheid? Line besteedt veel aandacht aan de privacy van de gebruikers. Er is geen reclame op Line, het verkoopt je gegevens niet en verzamelt maar weinig demografische data, aldus Line USA CEO Jeanie Han. De vraag is wel: hoe kan Line dan winst maken? Met de spelletjes en stickers?

Ontwikkeld door? NHN Japan.

Prijs? Gratis.

Gebruikers? Vandaag heeft Line wereldwijd zo’n 350 miljoen gebruikers, terwijl dat er in december 2011 nog maar 10 miljoen waren.

Beschikbaar voor? Windows, OS X, iPhone, Android, Blackberry, Windows Phone, Nokia’s Asha en Firefox OS.

3. Viber

Wat? App waarmee je tekst, foto’s en videoberichten kan versturen. Bellen kan ook, als je werkt met iPhone, Android of Windows Phone. 

Privacy? In het verleden waren er al verschillende problemen bij Viber. De privacyverklaring meldt dat de app een kopie van je adresboek én je gesprekken mag bewaren en dat het persoonlijke gegevens mag delen met externe partijen..

Ontwikkeld door? Een Israëlisch bedrijf: Viber Media.

Prijs? Gratis én zonder advertenties.

Gebruikers? Ook Viber werd recent verkocht, voor 900 miljoen dollar aan het Japanse Rakuten. Het heeft meer dan 200 miljoen gebruikers.

Beschikbaar voor? iOS, Android, Windows Phone 8, Blackberry én op Windows en Mac voor computers.

4. WeChat

Wat? Begon als een berichtenapp, maar wordt steeds meer een sociaal netwerk. Je kunt foto’s delen, in groep chatten, bellen en vrienden vinden.

Privacy? WeChat heeft het TRUSTe certificaat. Dat label garandeert dat de gegevens van de gebruikers goed beschermd worden.

Ontwikkeld door? Tencent Holdings (China).

Prijs? Gratis.

Gebruikers? 270 miljoen.

Beschikbaar voor? iOS, Android, Windows Phone 8 en Blackberry.

5. Skype

Wat? Skype is het best gekend om zijn bel- en videofuncties, maar vergeet niet dat je er ook berichten mee kunt sturen.

Privacy? Ook Skype is onder vuur gekomen omwille van afluisterpraktijken, zeker na de onthullingen van Edward Snowden. Skype zou zelfs samenwerken met verschillende overheden. De meeste mensen laten dat echter niet aan hun hart komen.

Ontwikkeld door? Janus Friis en Niklas Zennström. In 2011 opgekocht door Microsoft.

Prijs? Gratis.

Gebruikers? Meer dan 300 miljoen.

Beschikbaar voor? iOS, Android, Windows Phone en Blackberry, maar ook computers.

Andere alternatieven voor WhatsApp zijn onder andere KakaoTalk MessengerFacebook Messenger, Google HangoutsGroupme, Kik MessengerChatON, Tango, TextFree en iMessage van Apple.
Meer
Lees meer...