Deze 51 nummers uit de maand maart moet je volgens ons gehoord hebben: met onder andere DIRK., EMY, The Killers, Thundercat, BICEP, Princess Nokia, Damien Rice en Bob Dylan

Ja, corona. Er is een stevige invloed van het virus op de muziekindustrie. Optredens zijn geschrapt, artiesten kunnen hun nieuwe releases niet promoten, releasedata van albums worden verschoven en platen niet meer naar het verdeelcentrum gebracht. Wat het volgende maand gaat worden weten we dus nog niet, maar uit de maand maart hebben we nog 51 nummers kunnen plukken, met bijzondere aandacht voor eigenzinnige muziek van eigen bodem om ook ons steentje bij te dragen aan de campagne #PlayLocal. De volledige playlist is onderaan te vinden!

1. DIRK. – Stay Indoors

Het is een nieuw fenomeen, de coronaliedjes, het beste is de nieuwe single van DIRK., de band rond Jelle Denturck. “Blijf in uw kot!” is de slogan geworden in België van deze crisis. Voor wie het zou vergeten is er deze single die Denturck schreef terwijl hij, naar eigen zeggen, eigenlijk aan het studeren had moeten zijn.

2. Shht – Morning Coffee

Morning Coffee van Shht draait live al lang mee. Na het nummer al jarenlang live te hebben gespeeld heeft het nu ook een plaatsje gevonden op een album. Shht is één van de onfortuinlijken die hun nieuwe album recent hebben uitgebracht, ‘Noneketanu’ kan dus best wel wat streams gebruiken.

3. Kameel – Greg

Deze single van Kameel, een spiksplinternieuwe jazzband, is hun debuutsingle. Officieel dateert de release ervan al van eind januari, maar omdat we die toen over het hoofd gezien hebben, geven we ‘m heel graag nu nog mee. Beluister zeker ook de debuutplaat ‘Barkas’ eens, want voor vele artiesten is streaming momenteel de enige bron van inkomsten. Er staan ook nog liveshows gepland voor mei, juni en september voor Kameel. Voorlopig kunnen die nog doorgaan, hout vasthouden!

4. Hypochristmutreefuzz – Used To Be

Het heeft even geduurd, maar intussen kunnen we Hypochristmuttreefuzz vanbuiten en zonder fouten typen. Het is één van de kleine dingen die ons vreugde brengt dezer dagen. Ook zij hebben een paar dagen geleden hun tweede album ‘HYPNOS’ uitgebracht en zien zich nu bijna alle aandacht door de neus geboord. Streamen is dus de boodschap!

5. Black Leather Jacket – Intoxicated

Dronken worden is een stuk minder evident geworden nu de cafés hun deuren hebben moeten sluiten, maar je kan je frigo nog wel vullen met frisse pintjes. Intoxicated is de nieuwe single uit het album ‘Tranquilizer’ uit november 2019 en levert ons twee minuten heerlijk scheurende gitaarrock, dat nemen we hier graag op!

6. Foals – Wash Off

Door deze lijst te laten beginnen met vijf nummers van eigen bodem van bands die doorgaans niet op heel veel aandacht kunnen rekenen hebben wij onze bescheiden bijdrage geleverd aan #PlayLocal, een campagne om de Belgische muziekindustrie te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Verderop staan nog enkele Belgen in de lijst, maar ook daarbuiten gebeurde nog wat in de muziekindustrie. Zo maakten Foals van de clip van de nieuwe single Wash Off een instructievideo handen wassen.

7. Moaning – Make It Stop

Toen we Make It Stop de eerste keer hoorden dachten we dat we naar de nieuwe single van Interpol aan het luisteren waren. Niet dus. Moaning komt uit L.A. en Sean Solomon zegt over deze single dat het gaat over de stroom van negatieve gedachten die hij ervaarde tijdens zijn depressie: “Er was een periode waarin ik dacht dat iedereen me haatte en erop uit was om me onderuit te halen. Nu besef ik dat mensen helemaal niet zo veel over mij nadenken. Depressie maakt je heel narcistisch. Mensen die zich herkennen in dit nummer raad ik aan om hulp te zoeken”, zegt hij nog.

8. Brutus – Sand

De Belgische band Brutus zag zich door de coronacrisis een Amerikaanse tournee door de neus geboord. Ze willen wel de eerste verjaardag van hun debuut ‘Nest’ vieren en doen dat met een nieuw nummer.

9. Pearl Jam – Quick Escape

Officieel komt Pearl Jam nog steeds naar Rock Werchter deze zomer, maar of dat ook echt zal gebeuren is nog afwachten. Wat wel echt gebeurd is, is de release van hun nieuwe album ‘Gigaton’. Gemiddelde plaat, heerlijke singles. De laatste van een reeks singles is deze Quick Escape.

10. The Pretenders – Hate For Sale

The Pretenders – de band rond Chrissie Hynde die al sinds de jaren zeventig actief is – hebben de release van hun nieuwe album uitgesteld tot 1 mei. Als goedmakertje kregen we van haar al wel de titeltrack van dat nieuwe album.

11. SASAMI – Mess

De Amerikaanse SASAMI – Sasami is haar echte voornaam, Ashworth haar achternaam – heeft ook een nieuw nummer uitgegeven, Mess genaamd. “Drie jaar geleden ben ik mijn album ‘SASAMI’ beginnen maken. Sindsdien heb ik met andere mensen gevreeën, slechte relaties beter gemaakt en nieuwe goeie relaties gebroken. Ik heb meer vreugde gevonden, meer woede en alles daartussen in. Mess is waar ik nu sta.” SASAMI laat ook weten geen Visuals bij het nieuwe nummer uit te brengen: “I Just want people to listen.”

12. Muzz – Bad Feeling

Eerder – bij Moaning, nummer 7 – hadden we ’t al even over Interpol, maar Paul Banks, de frontman van die band, heeft intussen (ook) een nieuwe groep opgericht. Matt Barrick van Fleet Foxes en Josh Kaufman – een Amerikaanse singer-songwriter die in 2014 The Voice won – doen ook mee. Het resultaat is mooi, en warm.

13. The Jaded Hearts Club – Nobody But Me

The Jaded Hearts Club is ook een supergroep, of een soort hobbyproject. Miles Kane doet hieraan mee, samen met Matthew Bellamy van Muse én Graham Coxon van Blur. Soms loopt ook Paul McCartney eens langs. Ooit begon de groep als een Beatles-coverband, maar hun eerste single is een cover van een garagerocker uit de jaren zestig van The Human Beingz. Ja, ze amuseren zich hoorbaar.

14. The Killers – Caution

Paul McCartney staat dit jaar als headliner op TW Classic. Het optreden van de opper-Beatle in Nederland is momenteel al geschrapt dus het blijft afwachten of TW Classic – op 21 juni – nog doorgaat. The Killers zouden daar net voor Paul McCartney aantreden en die hebben met Caution een uitstekende nieuwe single uit. Het is de voorloper van hun zevende album ‘Imploding The Mirage’ dat normaal gezien op 29 mei zou moeten verschijnen.

15. HAIM – The Steps

De zussen HAIM hebben hun derde album ‘Women In Music, Pt. III’ af. Het album had moeten verschijnen op 24 april, maar is naar verderop geduwd in het kalenderjaar, mikkend op een zomerrelease. En misschien past dat net dat beetje beter, want ook bij The Steps krijgen we weer een instant zomergevoel.

16. De Staat – Phoenix

Onze Nederlandse vrienden hebben hun album ‘Bubble Gum’ dan weer begin 2019 uitgebracht. Wat ons betreft is het hun beste album tot nu toe, we zijn dus ook verheugd dat er met Phoenix nog een nieuwe single uit wordt getrokken.

17. Goose – Heaven

In alle stilte en bescheidenheid bracht ook Goose een nieuwe single uit. Heaven doet denken aan het alweer tien jaar oude Words, en dat is zeker geen slecht iets.

18. Compact Disk Dummies – I Remember

Compact Disk Dummies mogen aansluiten in het rijtje artiesten die besloten hebben om de release van hun album uit te stellen. ‘Neon Fever Dream’ had normaal gezien op 3 april moeten verschijnen, maar komt er nu pas aan op 15 mei. De broers Coorevits willen het album de release geven die het verdient en dat is met de huidige onduidelijkheid onmogelijk. Ook de liveshows worden uitgesteld. Een nieuwe single kregen we wél nog.

19. Norah Jones – I’m Alive

In deze tijd is er voor heel wat mensen ook wat tijd vrijgekomen. Het gebrek aan livemuziek probeert AB op te vangen door – onder de noemer AB Canapé – elke dag een liveshow uit hun archief helemaal gratis en voor niets online aan te bieden. Eén van de eersten was Norah Jones die in het verre 2009 in de AB speelde voor een exclusief publiek van 250 fans.

Norah Jones is ondertussen nog altijd bezig en bereid een nieuw album voor. Op 8 mei brengt ze ‘Pick Me Up Off The Floor’ uit, een album waaraan ze samen werkte met Jeff Tweedy van Wilco. Het wordt haar zevende album.

20. Kevin Morby – I Was On Time

Kevin Morby pracht begin maart twee nieuwe singles uit, die samen met Oh My God op vinyl geperst stonden, maar nu een bredere release krijgen. I Was On Time is volgens het persbericht een ode aan de live performer.

21. Bright Eyes – Persona Non Grata

Conor Oberst haalde zijn Bright Eyes weer vanonder het stof en gaat later dit jaar – als het doorgaat – uitgebreid op tournee met zijn oude band. Voor het eerst sinds 2011 laat de band ook nog eens nieuw werk horen. Dat klinkt godzijdank alsof er weinig veranderd is, al zijn er in Persona Non Grata wél doedelzakken te horen, godbetert. Voorlopig staan er nog geen Belgische data op de concertkalender van Bright Eyes.

22. Perfume Genius – On The Floor

Perfume Genius lijkt met elke release een beetje frivoler te klinken. Mike Hadreas leunt met On The Floor heel dicht bij een heerlijk zomers popdeuntje aan. Ook al klinkt hij nu heel anders dan op zijn eerste twee platen, wij kijken uit naar ‘Set My Heart On Fire Immediately’, zijn nieuwe album waarvan de release op 15 mei gepland staat.

23. Anderson .Paak, Justin Timberlake, Mary J. Blige, & George Clinton – It’s All Time

Anderson .Paak en Justin Timberlake hebben samen aan de soundtrack van Trolls World Tour gewerkt, het derde deel van de Trolls-films. Die zou binnenkort moeten gaan verschijnen. Of en hoe en waar die film bij ons te zien zal zijn, is momenteel nog afwachten. Wat we wel weten is dat we blij worden van deze nieuwe single, waarvoor Justin Timberlake en Anderson .Paak nog wat ander volk heeft verzameld.

24. Childish Gambino feat. Ariana Grande – Time

Anders dan vele artiesten heeft Donald Glover net gebruik gemaakt van de quarantaine in vele landen om het langverwachte nieuwe album van Childish Gambino te droppen. Dat kan nu op lovende kritieken rekenen en kreeg gewoon de titel ‘3.15.20’ mee, naar zijn releasedatum. Time is de single, de zangeres die je daarop hoort is niemand minder dan Ariana Grande.

25. Glauque – Vivre

Met Glauque landen we nog eens in eigen land, een band die in Wallonië en in Frankrijk al lang niet meer onbekend is. Vorig jaar speelden ze maar liefst 51 shows, met daarbij ook passages op onder andere Dour, Les Ardentes, Couleur Café, enz. Voor de nieuwe live shows wordt momenteel nog gezocht naar nieuwe data, het staat al wel vast dat ze in oktober naar het verplaatste Les Nuits Botanique komen. De jongens blijven rustig onder alle aandacht en boksen in de aanloop naar de release van hun debuutplaat als artists in residence van Botanique een speciale, meer akoestische Grand Salon-show in mekaar voor Les Nuits.

26. Jason Isbell & The 400 Unit – What’ve I Done To Help

Een concert dat wel nog op de kalender staat en voorlopig nog ver buiten de gevarenzone opereert, is dat van Jason Isbell & The 400 Unit op zaterdag 14 november in De Roma. Het nieuwe album ‘Reunions’ brengen ze op 15 mei uit, het zeven minuten durende What’ve Done To Help laat hun kunnen horen.

27. Sophia – Alive

Voor het concert van Sophia in Botanique wordt nog naar een nieuwe datum gezocht. De release van het nieuwe album ‘Holding On/Letting Go’ op 24 april staat wél nog gewoon op de kalender. De nieuwe single Alive klinkt weer typisch Sophia, al is er deze keer ook een streepje saxofoon bij.

28. The Weeknd – In Your Eyes

The Weeknd staat momenteel nog steeds op de eerste plaats in de Ultratop 50 en ook het album ‘After Hours’ is ondertussen uit en doet het uitstekend. De meest recente release daaruit – en één van de mooiste nummers – is In Your Eyes. En ook hierop is een streepje saxofoon te horen. Ook het concert van The Weeknd in het Sportpaleis op maandag 26 oktober staat vooralsnog gewoon op de kalender. Voor de liefhebbers: op enkele packages na is het concert wel helemaal uitverkocht.

29. Rosalía – Dolerme

De Spaanse wereldster Rosalía pakt het in haar nieuwe single Dolerme iets meer ingetogen aan dan anders. Volgens zij die het kunnen weten – de Spaanssprekenden onder ons – gaat het hier tekstueel hier om een afrekening met een ex aan wie Rosalía zich iets te vaak aangepast zou hebben.

30. EMY – Freestyle

EMY heet officieel Emy Kaboré en is een Oost-Vlaamse met Afrikaanse roots. In 2018 werd ze knap derde in Humo’s Rock Rally, sindsdien bracht ze een ep uit en tekende ze bij Mayway Records. Daar brengt ze nu haar nieuwste single uit die ons helemaal ingepakt heeft. Zelf moesten we aan Selah Sue denken. Als die kan doorbreken, ligt dat voor EMY en haar band ook binnen het bereik!

31. Dua Lipa – Break My Heart

Dua Lipa is zowat de enige die haar release niet naar achteren geduwd heeft, maar net naar voren heeft gehaald. Haar nieuwe album ‘Future Nostalgia’ kwam een week eerder uit dan gepland en bood zo al aan vele luisteraars in quarantaine vertier op private dansfeestjes. Break My Heart is haar nieuwe single.

32. Demi Lovato – I Love Me

Ook Demi Lovato is terug op volle toeren beginnen zingen. Het mooie aan haar in deze fase is dat we haar herstel van alcoholverslaving kunnen volgen in haar muziek. In haar nieuwe single I Love Me zingt ze over haar zoektocht naar zelfliefde.

33. Passenger – The Way That I Love You

Meer liefde is er te vinden bij Passenger en ook hier gaat het om iemand die moeite heeft met zichzelf graag te zien. Passenger had ooit een grote hit met Let Her Go heeft sindsdien moeite om wat aandacht te krijgen. Toch brengt hij van tijd tot tijd nog eens een fijn nummertje uit, waarvan dit het meest recente is.

34. Gordi – Aeroplane Bathroom

De Australische Gordi had ons meteen te pakken met haar nieuwe single Aeroplane Bathroom. Het tweede deel van het nummer doet ons aan Sigur Rós denken en dat kan nooit een slechte zaak zijn. Ze heeft met de vaste producers van Bon Iver aan haar tweede album gewerkt, wat ons nog benieuwder maakt. Haar nieuwe album heeft de prachttitel ‘Our Two Skins’ opgekleefd gekregen en verschijnt op 19 juni.

35. Eefje De Visser – Stilstand

Stilstand, het is een beetje wat we nu allemaal meemaken. Eefje De Visser had dan ook even angst dat haar nieuwe single een soort van corona-lied zou worden, maar zo’n vaart is het gelukkig niet gelopen. Het nummer is intussen twee jaar oud en stond op de plaat ‘Bitterzoet’ die in het prille begin van dit jaar verscheen. “Ik vind het wel bijzonder dat mijn lied onbedoeld een extra lading heeft gekregen”, reageerde de zangeres in Humo.

36. Elbow – My Trouble

Ook My Trouble staat al sinds het najaar van 2019 te blinken op ‘Giant Of All Sizes’, maar is nu de nieuwe single van de band en klinkt weer heel erg Elbow. Het nummer gaat, zo zegt Guy Garvey, over ervoor zorgen dat je je tijd wil doorbrengen met degenen die je graag ziet. Wat ook in deze tijden weer een nieuwe lading krijgt.

37. Tones And I – Bad Child

De Australische Tones And I kennen we intussen allemaal – willen of niet – van haar wereldhit Dance Monkey, Toni Watson (zoals ze echt heet) laat om de x aantal weken horen dat die hit geen toevalstreffer was. Ook de nieuwe single Bad Child klinkt weer erg knap. Deze keer gaat het inhoudelijk een stuk dieper en stekt Watson zich kwetsbaarder dan ooit tevoren op: ze zingt over hoe ze zich nooit goed voelde in haar gezin en zich altijd aan de anderen heeft moeten aanpassen.

38. Yves Tumor – Kerosene!

Yves Tumor is niet de meest klinkende naam, maar als we zeggen dat hij voor zijn nieuwe single heeft samengewerkt met Diana Gordon en dat zij songschrijfster van dienst is voor Beyonce, dan rekenen we erop dat de interesse gewekt is. ‘Heaven To A Tortured Mind’ is de vierde plaat van deze Amerikaan uit Knoxville en verschijnt vrijdag 3 april.

39. Princess Nokia – Wavy

Op 17 maart zou Princess Nokia in Trix in Borgerhout gespeeld moeten hebben, maar om de gekende redenen ging dat concert niet door. In Trix staat Princess Nokia nu op de kalender genoteerd op 11 november. Ze heet eigenlijk Destiny Frasqueri en begon haar carrière als SoundCloud-rapster onder het alias Wavy Spice. Weten we meteen waar die nieuwe single Wavy naar verwijst!

40. Thundercat feat. Ty Dolla $ign & Lil B – Fair Chance

In september 2018 overleed Mac Miller, een overlijden dat nog steeds nazindert in de muziekwereld. Ook Thundercat heeft een ode geschreven aan de aan een overdosis overleden rapper die het beste nog in zich had zitten. Hij belde Ty Dolla $ign en Lil B op en die wilden ook meewerken. Fair Chance zal terug te vinden zijn op ‘It Is What It Is’, het nieuwe album van Thundercat dat op 3 april verschijnt.

41. Quelle Chris & Chris Keys feat. Joseph Chilliams & Cavalier – Living Happy

Op 24 april verschijnt ‘Innocent Country 2’, een plaat waarvoor hiphop-oudgediende Quelle Chris en producer Chris Keys in die mate samenwerkten dat ze besloten om het album onder hun beide namen uit te brengen. Ze zouden hun heerlijk smoothe hiphop in normale omstandigheden ook naar de AB hebben gebracht op 19 april, maar omdat de muziektempel dan nog gesloten is, is dat onmogelijk. Er wordt voorlopig nog een nieuwe datum voor dit concert – waar Quelle Chris met Lefto herenigd zou worden – gezocht.

42. JARV IS… – House Music All Night Long

JARV IS is de nieuwe, ietwat vreemde, artiestennaam van Jarvis Cocker van Pulp. House zouden we House Music All Night Long niet meteen noemen, maar dat het iets lekker en dansbaar is, dat lijdt geen twijfel. De single is de voorloper van het album ‘Beyond The Pale’ dat slechts zeven nummer telt, maar wel 40 minuten duurt. De release staat gepland op 1 mei. De brave man staat ook op de affiche van Best Kept Secret, maar of dat zal kunnen doorgaan, moeten we nog even afwachten.

43. Mark Lanegan – Bleed All Over

Nog zo’n veteraan die maar platen blijft uitbrengen, is Mark Lanegan. Op 15 mei verschijnt ‘Straight Songs Of Sorrow’, een werkstuk dat het uur zal overschrijden. Het gaat om songs die bol staan van de pijn, pijn die bovenkwam tijdens het schrijven van zijn memoires die de titel Sing Backwards And Weep hebben gekregen en op 28 april verschijnen. “Ik had een doos van Pandora geopend”, zegt Lanegan over dat schrijfproces. “Ik dook erin en ik haalde dingen boven die ik 20 jaar geleden had weggestopt. Van zodra ik met het boek klaar was, heb ik deze songs geschreven. Het gaat emotioneel heel diep, omdat ze gelinkt zijn aan het boek.”

44. BICEP – Atlas

Als alles goed gaat speelt BICEP op vrijdag 3 juli in de KluB C op Rock Werchter, maar onder de huidige omstandigheden is dat nog afwachten. Best jammer, want de nieuwe single Atlas zouden we zeker graag live horen. Het is het nieuwste bewijs dat er talent schuilt in Andy Ferguson en Matt McBriar, twee muzieknerds uit Belfast die tien jaar geleden met een muziekblog begonnen en van muziek verzamelen naar draaien op feestjes zijn gegaan. Daarna zijn ze zelf dingen beginnen maken en de rest is geschiedenis. In 2017 kwam een eerste plaat uit, in 2020 volgt een tweede.

45. Maribou State – Mother

In 2019 stond Maribou State al op Rock Werchter. Recent hebben ze onder de naam Fabric Presents een nieuwe mixtape uitgebracht waarop ook deze nieuwe single staat. Het is hun bedoeling om de focus te verleggen van feestjes zelf naar de muziek die je voor en na feestjes beluistert. Onze gok: deze is het meest geschikt om je op te peppen voor het feestje.

46. Braids – Snow Angel

Er staan best wat lange nummers in de lijst van deze maand en met zijn negen minuten is Snow Angel van Braids nog niet de langste. Maak toch maar even tijd om hiernaar te luisteren, want vooral het tweede deel van het nummer – waarin Raphaelle Standell-Preston – erg maatschappijkritisch wordt in het parlando gedeelte van het nummer resoneert vandaag op een geheel nieuwe manier. Het nummer werd geschreven in de nasleep van de verkiezing van Donald Trump, nu al enkele jaren geleden. De single werd vooruit gestuurd uit het nieuwe album ‘Shadow Offering’, dat verschoven werd van een release op 24 april naar 19 juni.

47. Damien Rice – Chandelier

In het begin van dit jaar waren we vooral bezig met bosbranden in Australië, een problematiek die nu naar de achtergrond is verschoven. Op 12 maart verscheen ‘Songs For Australia’, een muzikaal project dat werd opgezet door Angus & Julia Stone ten voordele van de wederopbouw van de Australische bossen. Het project begon met Julia Stone die een cover uitbracht van Beds Are Burning van het Australische Midnight Oil. Dat initiatief is nu uitgegroeid tot een volwaardig project waarvoor elk artiest een nummer van een Australische artiest heeft opgenomen. Damien Rice koos voor Chandelier van Sia en doet daar iets heel erg mooi mee.

48. Kurt Vile – Stranger Than Kindness

Uit hetzelfde project (‘Songs For Australia’) hebben we ook nog Kurt Vile geplukt, die met Stranger Than Kindness koos voor een cover van Nick Cave & The Bad Seeds.

49. TORRES – Wandering Star

Torres is niet de Spaanse voetballer, maar wel de Amerikaanse singer-songwriter Mackenzie Scott. Begin februari bracht ze haar vierde album ‘Silver Tongue’ uit, nu gaat ze aan de slag met een klassieker van Portishead. Gewoon, omdat muziek dezer dagen voor een glimlach op je gezicht kan zorgen.

50. Noah Cyrus – I Got So High That I Saw Jesus

Naast muziek kan ook geloof of spiritualiteit troost bieden in deze tijden. Het is daarnaar dat Noah Cyrus, de 20-jarige zus van Miley, zich beweegt op haar nieuwe single. Ze is zelf christelijk opgevoed en is nog steeds gelovig, maar benadrukt ook dat religie of spiritualiteit veel verschillende dingen kan betekenen voor veel verschillende mensen en dat het nummer niet over die Ene Betekenis gaat. Religie is volgens haar het geloof dat alles weer goed komt. “We hebben dat geloof nodig, nu meer dan ooit”, wijdt ze uit in een comment.

51. Bob Dylan – Murder Most Foul

En tot slot kwam er ook nog een verrassing van Bob Dylan, eentje van zeventien minuten. In Murder Most Foul verhaalt hij over de moord van John F. Kennedy en de impact ervan. In een korte post bedankt hij al zijn fans voor hun steun en trouw doorheen de jaren. “This is an unreleased song we recorded a while back that you might find interesting. Stay safe, stay observant and may God be with you.” Beter konden we ’t zelf niet zeggen.

Gesponsorde artikelen