Deze 51 nummers uit de maand mei moet je gehoord hebben: met onder andere Ellie Goulding, Ben Harper, Milow, Inhaler, Fontaines D.C., Ray LaMontagne, Charles en Sia

Van live muziek kan nog altijd geen sprake zijn, maar de releasemachine draait – ondanks de vele uitgestelde albums – wel nog op volle toeren. Wij hadden in ieder geval weinig moeite om ook deze maand ook weer een playlist samen te stellen waarin de grote namen en het nieuwe talent netjes naast elkaar staan. De volledige Spotify-playlist is onderaan te vinden.

1. Showtek feat. Spree Wilson & Eva Shaw – The Weekend

Laten we eens zotjes beginnen met een streepje feelgood-EDM. Want ja, zoveel weken later zitten we nog altijd in lockdown, maar Showtek bekijkt het anders: voor diegenen van ons die nergens heen moeten, is het gewoon elke avond weekend. Het was voor Showtek de inspiratie voor een dancetrack waar ook nog een beetje Better Off Alone van DJ Jurgen doorheen schemert.

2. Lady Gaga & Ariana Grande – Rain On Me

Ook Lady Gaga is op haar nieuwe album ‘Chromatica’ de sound van de jaren negentig gaan opzoeken. Voor haar nieuwe single Rain On Me sloeg ze de handen in elkaar met die andere popsensatie, Ariana Grande.

3. Ellie Goulding – Power

Op 17 juli is het zo ver: dan verschijnt ‘Brightest Blue’, het eerste nieuwe album van Ellie Goulding in vijf jaar tijd. Op dat nieuwe album zal ze samenwerken met onder andere blackbear, Lauv en de overleden rapper Juice WRLD. Power was het eerste nummer waarvan de zangeres zeker wist dat het erop moest en we begrijpen waarom: het is fris en aanstekelijk en heeft bakken hitpotentieel.

4. Sia – Saved My Life

Ook Sia heeft opnieuw solowerk uitgebracht, voor het eerst sinds 2018. Saved My Life schreef ze samen met niemand minder dan Dua Lipa en gaat over iemand aan je zijde hebben staan in de moeilijkste periodes in je leven. Het nummer begint emotioneel, maar ook hier zegeviert uiteindelijk de feelgood.

5. Girlhood – The Love I Need

We blijven nog even in dezelfde opbeurende stemming, want ook van The Love I Need spat het optimisme en levensvreugde af. Het Londense duo bestaande uit Tessa Cavanna en Christian Pinchbeck bereidt de release van hun eerste album voor. The Love I Need was daarvoor het eerste nummer dat ze schreven en het laatste dat helemaal afgewerkt was.

6. Moses Sumney – Bless Me

Begin dit jaar bracht Moses Sumney het eerste deel van zijn album ‘græ’ uit, nu is de tweede helft gevolgd. Met het prachtige vijf minuten durende en zachtjes tot op een hoogtepunt aanzwellende Bless Me zet hij nu ook de release van dat tweede deel in de kijker. Wij kunnen het geheel aanraden.

7. The Pretty Reckless – Death By Rock And Roll

The Pretty Reckless was één van de groepen die we binnenkort aan het werk zouden kunnen zien hebben op Rock Werchter, maar daar zal voorlopig geen sprake van zijn. De plaat komt er nog wel aan, al weten we nog niet helemaal wanneer. Frontvrouw Taylor Momsen maakt ons met deze uitstekende eerste single er alvast wél al warm voor.

8. Pretenders – Turf Accountant Daddy

Wie ook altijd is blijven rocken, is Chrissie Hynde van Pretenders. Ook die groep stelde de release van hun nieuwe plaat ‘Hate For Sale’ uit, maar ze stuurden in totaal wel al vijf singles uit die plaat vooruit. Turf Account Daddy heeft een grote The Jean Genie-vibe en heeft ons alvast mee.

9. Equal Idiots – Adolescence Blues

Thibault Christiaensen en Pieter Buurs kennen we samen beter als de Kempenzonen Equal Idiots. Zij brachten eerder dit jaar hun tweede album ‘Adolescence Blues Community’ uit, een plaat waarop ze – de titel gaf het al een beetje weg – afscheid namen van het liederlijke studentenleven en de confrontatie met de volwassenheid aangaan. Na 16 is Adolescence Blues daaruit de nieuwe single, inclusief kinderkoor.

10. Noémie Wolfs – Love Song

Ook Noémie Wolfs had het zich wel anders voorgesteld, maar toen het land in lockdown ging kort na de release van haar nieuwe album ‘Lonely Boy’s Paradise’ zag ook zij zich heel wat gelegenheden om die muziek te promoten door de neus geboord. Een nieuwe single kan nog net wel en dat is Love Song geworden. Hierin geen kinderkoor, maar wel een melodica, aan de lippen gezet door Simon Casier van Balthazar.

11. Gregory Porter – Phoenix

Noémie Wolfs weet nog niet goed wat ze met al die liefdesbetuigingen moet, Gregory Porter echter bezingt in zijn nieuwe single Phoenix de kracht van de liefde, die net als een feniks altijd wel weer uit de as weet te herrijzen. Het nieuwe nummer is een voorloper van het album ‘All Rise’ dat op 28 augustus wordt uitgebracht.

12. Milow – Whatever It Takes

Optimisme, het is iets dat we ook makkelijk met Milow verbinden. Met Whatever It Takes brengt de singer-songwriter nu een zomersingle uit die de eerste voorloper is van wat een nieuw album moet worden. Milow schreef Whatever It Takes niet lang na zijn Lotto Arena-concert in februari en wilde de goede energie van die avond proberen vatten in een nummer. Muzikaal is de song beïnvloedt door Motown, “maar bewust met een hedendaagse twist”, schrijft Milow nog over het nieuwe nummer.

In 2021 trekt Milow nog eens op een uitgebreide tournee door ons land en hij doet dat akoestisch. Het gaat om heel wat data tussen 24 maart en 14 mei. Bekijk de tourdata hier.

13. Tom Helsen – Kus Me

Tom Helsen heeft ook een nieuwe single en die is voor het eerst in het Nederlands. Het is de voorbode van een volledig Nederlandstalig album, een droom die de singer-songwriter naar eigen zeggen al minstens tien jaar had. Hij brengt al een tijdje alles in eigen beheer uit en dat zal nu niet anders zijn. Het Nederlandstalige album zal volgen nog geen jaar na het album ‘Seven’ dat hij in 2019 uitbracht.

14. Milo Meskens – When I Feel This Way

Ook Milo Meskens hoorden we niet eerder zoals op zijn nieuwe single. In een ingetogen nummer zingt hij over de gevoelens van eenzaamheid en huidhonger die de lockdown met zich meebrengt. Hij schreef het nummer tijdens een Instagram live op een paar minuten omdat zijn volgers vragen hadden over hoe je een nummer schrijven moet aanpakken. Omdat hij zo veel goeie reacties kreeg op het nummer werkte hij het professioneel af en werd het zijn nieuwe single.

15. Matt Berninger – Seprentine Prison

Het stemgeluid van Matt Berninger zal altijd herinneringen aan The National oproepen, en gelukkig maar. Maar Matt bereidt dezer tijden ook een soloplaat voor, zijn eerste. De plaat verschijnt pas op 2 oktober, maar dit is alvast de vooruitgeschoven mooie titeltrack.

16. Flying Horseman – Hotel

Ook Flying Horseman bereidt een nieuw album voor en dat is altijd iets om naar uit te kijken. Hotel is de vierde en laatste voorloper van het album ‘Mothership’ dat op 12 juni verschijnt.

17. Fontaines D.C. – A Hero’s Death

Anderhalf jaar na de release van hun debuut ‘Dogrel’ staat ook Fontaines D.C. weer klaar met een nieuwe plaat in hun handen. Die heet ‘A Hero’s Death’ en verschijnt op 31 juli. De titeltrack daaruit hebben we ook al meegekregen en dat is een intens stevige rocker geworden waarin frontman Grian Chatten ons heel wat levensadvies probeert mee te geven en “Life isn’t Always empty” als een mantra blijft herhalen. We nemen de boodschap mee!

18. REWS – Heart Is On Fire

Fontaines D.C. zijn afkomstig uit Ierland en dat is met REWS niet anders, al moeten we deze band wel in Noord-Ierland gaan zoeken. Wanneer hun nieuwe album zal verschijnen, is nog niet helemaal duidelijk, maar de band is het er wel over eens: Heart Is On Fire is een goed voorbeeld van waar ze met de plaat muzikaal naartoe willen.

19. Charles – Wasted Time

Vergis je niet, Charles is een dame. En ze is Belgisch. Op haar identiteitskaart staat Charlotte Foret genoteerd, ze is 19 jaar en ze was de Waalse winnares van The Voice, daar The Voice Belgique geheten. “Charles” is ook een eerbetoon aan de voornaam van haar grootvader, die een grote steun was doorheen een muzikaal traject dat op een zeer prille leeftijd begon. De 19-jarige zangeres portretteert het nachtleven van Generatie Z die zich liever verveelt en doet alsof ze zich vermaakt dan dat ze zich laat gaan en plezier maakt. Charles’ eerste single weerspiegelt wie ze is: dark outside, soft inside. Net als Charles is Wasted Time nu eens melancholisch en speels, dan weer zacht en bijtend. Vergelijkingen met Lana Del Rey en Billie Eilish werden al gemaakt.

20. HAIM – Don’t Wanna

De zussen HAIM kennen we ondertussen goed. Don’t Wanna is ondertussen al het zesde (!) voorsmaakje dat ze de wereld hebben ingestuurd ter voorbereiding op hun nieuwe album ‘Women In Music, Pt. III’, hun nieuwe album dat op 26 juni zal verschijnen.

21. Bright Eyes – One And Done

Ook Bright Eyes is weer terug alsof de band rond Conor Oberst geen tien jaar is weggeweest. One And Done is de derde single sinds de comeback van de groep. Er valt dus te verwachten dat er ook een nieuw album zit aan te komen, maar daarover is nog geen communicatie geweest. Deze nieuwe single is weer prachtig aangekleed, inclusief violen, cello’s en blazers, en heeft het over het masochisme van de liefde.

22. Ben Harper – Don’t Let Me Disappear

Don’t Let Me Disappear is één van de dingetjes waar we het hele coronavirus dankbaar voor zijn. Ben Harper zingt op zijn eerste nieuwe single in meer dan een jaar over eenzaamheid, isolatie en het gevaar om onzichtbaar te worden.

23. The Flaming Lips – Flowers Of Neptune 6

Ook The Flaming Lips verrassen met een nieuwe single en ook hier zou het gaan om een alleenstaande single die niet meteen een nieuw album aankondigt. In de bijhorende clip is te zien hoe Wayne Coyne in zijn bal, waarin hij zich normaal gezien over zijn publiek beweegt tijdens grote euforie, zich door een desolaat landschap strompelt. Als coronaverwijzing naar isolatie kan dat tellen.

24. Faisal & GLINTS – Some Time Alone

Anderzijds zijn er ook mensen die van die plotse alleen-tijd genieten. Die floreren. Die willen dat er nooit een eind aan zou komen. Daarover heeft Faisal het op zijn eerste solosingle, wat een samenwerking is geworden met huisgenoot GLINTS.

25. Yelle – Je t’Aime Encore

Wie oud genoeg is denkt bij de naam Yelle meteen aan A Cause Des Garçons, een hitje van alweer 13 jaar oud. Yelle is een, vergis je niet, Frans duo en kondigt met deze nieuwe single hun vierde album aan, het eerste in zes jaar.

26. Christine & The Queens – Je Disparais Dans Tes Bras

Yelle zijn we doorheen de jaren wat uit het oog verloren, maar Christine & The Queens loopt nog helemaal in de kijker. Ook zij kent wel haar bezigheid tijdens de lockdown, zo scoorde ze maakte ze andere een cover van Heart Of Gold van Neil Young (dat is durven), maar ondertussen is er ook nog een gewone nieuwe single uitgebracht.

27. Gorillaz feat. Tony Allen & Skepta – How Far?

Er viel ook spijtig muzikaal nieuws te noteren in mei, want Tony Allen overleed. Damon Albarn zat samen met de legendarische drummer in het project The Good, The Bad & The Queen. Allen had ook meegewerkt aan een nieuw nummer van Gorillaz dat de band bij wijze van eerbetoon vroeger dan gepland vrijgaf. Gorillaz gaan overigens op festivaltournee in 2021, we duimen dus voor een Belgische datum.

28. 6ix9ine – GOOBA

Voor wie de hitparade volgt is het al een aantal jaren duidelijk: rockmuziek speelt amper een rol, popmuziek, EDM en rap voeren de boventoon. Deze nieuwe van 6ix9ine is één van de weinige rappers die de hitparade bestormen die we kunnen smaken. Zijn nieuwe single GOOBA is uitstekend spul.

Overigens, 6ix9ine – bij de burgerlijke stand gekend als Gabriel Hernandez – zat voor twee jaar in de gevangenis ten gevolge van afpersing en het bezit van illegale wapens. Omdat hij als astmapatiënt een verhoogd risico op corona loopt, mag hij nu de rest van zijn straf met een enkelband thuis uitzitten.

29. Cyra Gwynth – High

De 24-jarige Belgische Cyra Gwynth is de grootste R1B-ster uit eigen land waar je nog nooit van gehoord hebt. Haar eerste release Hold On (2018) werd meer dan een half miljoen keer gestreamd en dat bleek geen toevalstreffer. De nieuwe ster aan het firmament is trouwens ook songschrijver, danseres en model. Ze maakte zelf vanuit quarantaine een clip bij haar nieuwe single High die we al even graag bekijken dan we ’t nummer beluisteren. Een nieuw streamingsucces in de dop.

30. Sohnarr – Radar

Twee jaar geleden verraste Patricia Vanneste met de aankondiging dat ze uit het succesvolle Balthazar stapte. Ze reisde naar Noorwegen en Zweden om haar horizonten als persoon en muzikante te vergroten. Na Balthazar was ze ook al te horen bij projecten als Oko Yono en DRIFTWOOD, maar ook met Sohnarr heeft ze een plaat afgewerkt. Radar is van die plaat de derde, maar ook meest radiovriendelijke single. In Humo vertelde Vanneste dat ze ‘m niet als eerste had willen uitbrengen omdat de single dan een verkeerd beeld had kunnen geven over de gehele plaat van Sohnorr. Die plaat ‘Coral Dusk’ geheten, is er intussen.

31. Meskerem Mees – Joe

Lockdown of niet: het nieuw talent vanop Belgische bodem blijft boomen. Ontdek nu Meskerem Mees, een 20-jarige Gentse die het met haar nieuwe verhalende single Joe al tot op de populaire muziekblog Consequence Of Sound schopte. Zoals iedereen in dit raar jaar, ziet Meskerem tientallen shows en festivals aan zich voorbij gaan, maar dat de toekomst er mooi uitziet voor Meskerem Mees, daar twijfelt op dit moment niemand aan.

32. The 1975 – Guys

Zo’n duizend singles heeft The 1975 uitgebracht in aanloop naar hun album ‘Notes On A Conditional Form’. Die plaat is er nu en hoewel het een stevige brok is – 22 nummers en ruim 80 minuten – is iedereen het er wel over eens: het is een mooi werkje geworden. De nieuwste single daaruit en afsluiter van de hele plaat is Guys geworden.

33. Inhaler – Falling In

Ook als frontman Elijah Hewson niet de zoon van Bono zou zijn, zou in elk stukje over hun muziek de vergelijking met U2 gemaakt worden. Er is namelijk niet naast te horen, zowel vocaal als muzikaal. Als U2 vandaag nog met iets als Falling In zou afkomen, zouden we zeggen “Ze hebben toch al beter gedaan”, maar voor Inhaler voldoet het. En nu afwachten of ze binnen veertig jaar nog muziek maken.

34. Woods – Can’t Get Out

Met ‘Strange To Explain’ heeft de band Woods – afkomstig uit Brooklyn, New York – net hun tiende album (!) uitgebracht sinds 2006. Bezige bijtjes dus en toch zwemmen ze nog al te vaak onder allerhande radars door. Deze single Can’t Get Out kan daar misschien enige verandering in brengen. Wij moesten trouwens heel erg aan Genesis denken, maar dat kan ook aan ons liggen.

35. Gavin James – Boxes

“Wees gewoon jezelf en volg je dromen”, zegt Gavin James over zijn nieuwe single. In de nieuwe vlotte popsingle klaagt de Ierse singer-songwriter aan hoe mensen de neiging hebben om alles en iedereen in hokjes te stoppen, al vanaf – en misschien zeker – op school waar het belangrijk is om de juiste kleren en schoenen te dragen en naar de ‘juiste’ muziek te luisteren.

36. Moby feat. Apollo Jane – Too Much Change

Iemand die niet wakker ligt van dat hokjesdenken is Moby. Scroll eens door de discografie en het begint je te duizelen: het is onvoorstelbaar wat de nu 54-jarige Richard Melville Hall al heeft uitgebracht. Dat anderen niet altijd even blij zijn met een nieuwe richting of een nieuw album, dat zal hem worst wezen. Ook nu is het weer zo: waar hij de afgelopen jaren stevig aan het rocken was geslagen onder de naam Moby & The Void Pacific Choir met stevig getint politiek werk, sluit hij nu weer aan bij de Moby van de jaren 90, net op het moment dat dat geluid nog allesbehalve hedendaags klinkt. Waarna je uiteindelijk alleen maar kan besluiten: respect voor Moby.

37. Compact Disk Dummies – Neon Fever Dream

Dat Compact Dusk Dimmies een nieuw facet van hun geluid laten horen op hun nieuwe album ‘Neon Fever Dream’, daar is iedereen het over eens. De titeltrack van het album is nu hun nieuwe single en nooit eerder leek een titel zo goed bij een nummer te passen.

38. Robin Thicke – Forever Mine

Wie dezer dagen ook weet te verrassen, is Robin Thicke. De zanger die in het verleden al grote hits scoorde aan de zijde van Nicki Minaj en Kendrick Lamar en een wereldhit scoorde met Blurred Lines (2013) aan de zijde van T.I. en Pharrell Williams pakt plots uit met een jazzy liefdesliedje. Of het nummer ook deel gaat uitmaken van een toekomstig jazzalbum weten we op dit moment nog niet.

39. Lianne La Havas – Can’t Fight

Dezer dagen is het naar aanloop van een album zaak om de weken op voorhand zo veel mogelijk nummers te droppen om toch weer even de aandacht naar je toe te trekken. Dat heeft ook de platenmaatschappij van Lianne La Havas begrepen, want na Bittersweet en Paper Thin is er nu de derde single van het album ‘Lianne La Havas’ dat op 17 juli verschijnt. Voor dit nummer werkte de zangeres samen met de populaire producer Mura Masa.

40. Kygo & OneRepublic – Lose Somebody

Dat de Noorse producer samenwerkt met anderen, dat zijn we gewend. Zo heeft hij de hits de afgelopen jaren – na samenwerkingen met onder andere Avicii en Ed Sheeran – aan elkaar. Maar nooit eerder werkte hij samen met een volledige groep. Dat is nu dus wel het geval, want Kygo heeft de handen in elkaar geslagen met OneRepublic, wat het nieuwe nummer voor beide betrokken partijen een ietwat andere sound heeft gegeven dan we van hen gewend zijn. Zomerhitje in wording?

41. Arlo Parks – Black Dog

Arlo Parks is één van de artiesten die de ogen van de BBC op zich gericht kreeg en genomineerd werd voor de Sound Of 2020. Grote hits heeft ze daar nog niet aan overgehouden, maar mooie nummers maakt ze alvast wél. Als je weet dat Sparks dit nummer schreef ter ere van een overleden vriendin die leed aan een depressie, dan is het even slikken.

42. Norah Jones – Were You Watching?

Aan singles van Norah Jones in de afgelopen jaren geen gebrek, maar met ‘Pick Me Up Off The Floor’ brengt de zangeres binnenkort (12 juni) ook voor het eerst in vier jaar nog eens echt een album uit, haar zevende. Were You Watching? is hieruit de tweede single en klinkt een stuk duisterder dan we van haar gewend zijn.

43. Alison Mosshart – It Ain’t Water

It Ain’t Water is nog maar de tweede solosingle van Alison Mosshart, de zangeres die we kennen van The Kills en The Dead Weather. Op 31 juli brengt ze haar solodebuut ‘Rise’ uit. Voor dit nummer werkte ze samen met Alain Johannes van Queens Of The Stone Age, die ooit ook nog een album van Black Box Revelation producete.

44. Pearl Jam – Retrograde

Ook Pearl Jam is één van de bands die op de affiche van Rock Werchter 2020 stond, tot er een streep werd getrokken door de gehele festivalzomer. Ze zullen dus nog even moeten wachten voor ze de nummers van hun elfde album ‘Gigaton’ effectief voor een publiek kunnen spelen. De organisatie van Rock Werchter liet al weten in onderhandeling te zijn met de band voor een stek op de affiche van 2021 dus dat is iets om naar uit te kijken. In tussentijd blijft de band singles droppen, met het ingetogen Retrograde als meest recente.

45. The Jayhawks – This Forgotten Town

Ook The Jayhawks pakken binnenkort uit met nummer elf: hun nieuwe album ‘XOXO’ verschijnt op 10 juli. Het treffend getitelde This Forgotten Town is daaruit de openingstrack en eerste single. Het wordt een spannend album voor de band, want voor de eerste keer zullen al de vier leden meegeschreven hebben aan de songs én ook lead vocals verzorgen. Het kameraadschap tussen de leden is de hoofdfactor die deze plaat mee heeft vormgegeven.

46. Bob Dylan – False Prophet

In april was het nog een grote verrassing toen Bob Dylan vanuit het niets kwam opzetten van Murder Most Foul, een nummer van meer dan een kwartier. De bluessleper False Prophet is al een derde release op korte tijd. Deze keer werd de single vergezeld van de aankondiging van een nieuw album, ‘Rough And Rowdy Ways’ dat op 19 juni zal verschijnen. Het wordt het – als we goed geteld hebben – 35e studioalbum van deze levende legende en het eerste sinds 2002 (‘Tempest’) met nieuw origineel werk.

47. Neil Young – Try

Anderen zijn dan weer in hun archiefkast gedoken. Zo brengt Neil Young dan toch ‘Homegrown’ uit, een album dat al uit 1975 dateert, maar nog nooit werd uitgegeven. Volgens producer Elliott Mazer schetst Young op deze plaat een portret van een eenzaam man met een gebroken hart. Volgens degenen die het gehoord hebben deed het niet onder voor ‘Harvest’. De albumhoes was al gedrukt toen Young zich bedacht. ‘Homegrown’ vond hij bij nader inzien toch wat te persoonlijk. Try is één van de zeven nummers op het album die doorheen de jaren nog geen weg hebben gevonden naar een release in één of andere vorm. Op 19 juni valt eindelijk het hele werkje te horen.

48. Oasis – Don’t Stop…

Officieel dateert de release van dit nummer niet uit mei, maar van eind april. Alleen duurde het even voor het ook te streamen was. Noel Gallagher was het tegengekomen bij het opruimen van zijn zolder, zo zegt hij zelf, en had het nummer op YouTube gegooid. Het betreft een demo, maar doet ons vooral terugverlangen naar Oasis. Sommigen zagen er een eerste stap in naar een reünie van de broers, maar de giftige commentaar van broer Liam (die niet te horen is op het nummer) op het online plaatsen van het nummer, maakte duidelijk dat we zo ver lang nog niet zijn.

49. Two Door Cinema Club – Isolation

Two Door Cinema Club laat op hun nieuwe single Isolation een kant van hen horen die we niet eerder hebben gehoord. Om gekende redenen kozen ze voor deze cover van John Lennon als nieuwe release.

50. Ray LaMontage – We’ll Make It Through

De ene zingt over isolatie of wat het met ‘m doen, de ander kiest vooral voor een positieve boodschap: we komen er wel doorheen! Ray LaMontagne kiest voor de laatste optie in zijn nieuwe single. Bij het nummer hoort een clip vol familiefoto’s, in elkaar gestoken door zijn zoon Tobias.

51. Nathaniel Rateliff – Willie’s Birthday Song

Afsluiten doen we met Nathaniel Rateliff. Nadat hij eerder dit jaar al een prachtige plaat uitbracht ten ere van zijn overleden vriend Richard Swift, brengt hij nu zijn grote voorbeeld Willie Nelson een ode voor diens 80e verjaardag.

Gesponsorde artikelen