53% van de Nederlanders schaart zich achter Wilders

Geert Wilders wil, na de verkiezingen van volgend jaar maart, minister-president worden in Nederland en dan “schoon schip maken”. Zijn veroordeling gisteren lijkt hem geen windeieren te leggen: 53% van de Nederlanders vindt die onterecht en zowat iedereen gelooft dat de uitspraak hem nog meer stemmen gaat opleveren.

“Ik ga voor al die mensen knokken en, als het even kan, schoon schip maken in Nederland na de verkiezingen. Als premier”, zegt Wilders in een eerste interview na zijn veroordeling gisteren voor groepsbelediging en discriminatie.

Volgens Wilders is hij “bedolven” onder reacties van mensen die, net als hij, “woedend zijn” over het vonnis dat de rechter gisteren uitsprak.

Uit de eerste polls na de uitspraak, blijkt dat iets meer dan de helft van alle Nederlanders het er niet mee eens dat Wilders schuldig is bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie.

53% steunt Wilders, 42% niet

Hoewel de politicus desondanks geen straf kreeg opgelegd, zegt 53 procent dat de rechter het bij het verkeerde eind had.

Van alle Nederlanders zegt 42 procent het wel eens te zijn met de uitspraak van de Haagse rechter. Toch had vijftig procent het beter gevonden als Wilders was vrijgesproken.

PVV-stemmers vinden de veroordeling maar niks. Maar liefst 93 procent zegt dat de Marokkanen-opmerking onbestraft had moeten blijven. Bijna de helft van de VVD en CDA-kiezers is het met hen eens.

Een ongeveer even groot deel van de D66, PvdA, SP en GroenLinks-stemmers zegt dat Wilders wel degelijk bestraft had moeten worden.

Een overgrote meerderheid van de Nederlander is er wel van overtuigd dat de veroordeling de PVV nog meer zetels op zal leveren. De partij staat momenteel op nummer 1 met 33 zetels. Dat zijn er acht meer dan de grootste concurrent, de VVD.

Meer
Lees meer...