60 kaarsjes voor Madonna: deze 16 dingen wist je nog niet over de ‘Queen of Pop’

Madonna, de ‘Queen of Pop’, wordt vandaag 60 jaar. Ze is al ongeveer veertig jaar niet weg te denken uit de muziekwereld en schuwt er niet voor om controversieel in beeld te komen. Maar wedden dat je deze 16 dingen nog niet wist over Madonna?

1. Haar eerste single was niet Holiday of Like a virgin, maar Everybody

Madonna haar eerste grote doorbraak is al in 1983 te situeren. Toen bracht ze haar debuutplaat ‘Madonna’ uit met haar eerste single Everybody. Pas een jaar later, in 1984, kwam haar album ‘Like a virgin’ uit met hits zoals Material girl, Into the groove en natuurlijk Like a virgin. Met die drie laatste songs wist Madonna zich tot een wereldster te katapulteren. Madonna timmerde verder aan haar ‘classic repertoire’ met de plaat ‘True blue’ uit 1986 met songs zoals Papa don’t preach, La isla bonita, White heat en True blue, gevolgd door ‘Like a prayer’ in 1989 en ‘I’m breathless’ met Vogue in 1990.

2. Madonna was niet tevreden met de mix en productie van haar debuutplaat ‘Madonna’

Ze gaf haar toenmalig vriendje John “Jellybean” Benitez de opdracht om extra productiewerk te leveren voor het album.

3. Haar moeder, Madonna Louise, stierf in 1963 aan de gevolgen van borstkanker

Madonna was toen amper vijf jaar oud.

4. Madonna veegde ooit haar voeten aan de strenge avondklok in het Schotse Glasgow

In de SSE Hydro Arena in Glasgow hebben ze een absurd vroege avondklok. Zo’n drie jaar geleden was de show van Madonna op het afgesproken uur nog niet afgelopen. De zangeres was iets later aan haar show begonnen. De ‘Queen of Pop’ bewees haar naam waardig te zijn en zong gewoon verder zonder versterking, achtergrondmuziek of speciale belichting. Het publiek zong luidkeels mee en ging uit z’n dak.

5. Tijdens haar eerste Noord-Amerikaanse tour waren de Beastie Boys de opening act

The Virgin Tour in het voorjaar van 1985, dat moet een knaller geweest zijn.

6. Madonna maakt zeldzame fout: vergelijking met Nelson Mandela en Bob Marley

Voor de promotie van haar album ‘Rebel Heart’ uit 2015 publiceerde Madonna een provocatieve foto van zichzelf, waarbij haar hoofd afgesnoerd is met zwarte kabels. Dat was niet het grote probleem, wel dat ze op sociale media ook soortgelijke foto’s publiceerde van onder andere Nelson Mandela, Martin Luther King en Bob Marley. Dat was volgens heel wat critici een schande. Madonna excuseerde zich na afloop voor de zeldzame fout.

7. Als kind was Madonna een “eenzaam meisje met goede punten”

Madonna heeft ooit aan het Amerikaanse lifestylemagazine Vanity Fair gezegd dat ze als kind “een eenzaam meisje was dat naar iets op zoek was”: “Ik was op geen enkele manier rebels. Ik wou vooral ergens goed in zijn. Ik scheerde mijn oksels niet en ik droeg geen make-up, zoals normale meisjes. Ik studeerde en ik had goede punten.”

8. Madonna zat bij verschillende groepen voor ze solo ging

In 1979 was Madonna een backup danseres voor de Franse disco-artiest Patrick Hernandez. Tijdens haar optredens in Europa ontmoette ze de muzikant Dan Gilroy met wie zie niet veel later de groep de Breakfast Club vormde. In 1980 verliet Madonna die nieuwe groep alweer om de nieuwe band Emmy te vormen. Ze werden snel populair en wisten in 1980 een deal te strikken om een single op te nemen en uit te brengen.

9. Madonna haar stijl uit de jaren 80 werd ontworpen door stilist en juweeldesigner Maripol

Haar looks werden talloze keren gekopieerd, maar zelden geëvenaard.

10. Madonna liet fans bijna drie uur wachten

Zoals dat een echte diva betaamt, durft Madonna weleens te laat op de planken te komen. Maar drie uur is toch wel heel lang. Nogal wat mensen vroegen – en kregen – hun geld terug.

11. Madonna leerde haar eerste man kennen op de set van Material Girl

Madonna trouwde op haar 27ste verjaardag in 1985 met de Amerikaanse regisseur Sean Penn. Ze leerde hem kennen tijdens de opnames voor de clip van Material Girl. Het koppel ging in 1989 uit elkaar.

12. Naaktfoto’s in Playboy

In juli 1985 hebben de bloodbladen Penthouse en Playboy een aantal naaktfoto’s van Madonna gepubliceerd. De beelden waren genomen toen ze pas naar New York verhuisd was op het einde van de jaren 70.

13. Madonna ondergaat een speciale, Russische behandeling om er jong uit te blijven zien

Madonna ondergaat een enormaliserende mesotherapie om er jong uit te blijven zien. Het zijn minuscule injecties met aminozuren, vitamines en hyaluronzuur om de productie van collageen in haar huid te stimuleren. In de 24 uur na de behandeling kunnen er bubbels ontstaan, waardoor de behandeling de bijnaam bubbeltherapie heeft gekregen.Ze laat dat doen aan haar handen, omdat die haar echte leeftijd een beetje verraden. Weet je meteen waarom ze de jongste jaren altijd handschoenen aanhad als ze buiten kwam.

14. Het Vaticaan sprak zich uit tegen Like a Prayer van Madonna

Het Vaticaan heeft zich tegen de videoclip uitgesproken, waarin we branden kruisen zien, standbeelden die bloed huilen en Madonna die een zwarte Jezus verleidt.

Enkele jaren later vroeg de paus expliciet aan alle Katholieken om niet naar optredens van de Blond Ambition World Tour van Madonna te gaan omdat ze masturbatie nadeed op het podium.

15. Madonna heeft acht maanden gedatet met rapper Vanilla Ice

16. Madonna schreef een succesvol kinderboek

Toen ze haar kinderboek uitbracht in 2003, kwamen het meteen bovenaan de New York Times Best Seller-lijst te staan. Het werd het snelst verkopende kinderboek met plaatjes allertijden.

Meer
Lees meer...