TikTok past algoritme van For You-pagina aan zodat gebruikers minder schadelijke video’s zien

TikTok heeft aangekondigd dat het het algoritme zal aanpassen dat bepaalt welke inhoud gebruikers krijgen te zien op hun For You-pagina (FYP). Die update moet ervoor zorgen dat mensen minder video’s te zien krijgen die gelijkaardige schadelijke content bevatten.

Wat je op je For You-pagina te zien krijgt, wordt bepaald door een algoritme dat met heel wat zaken rekening houdt. Zo volgt TikTok hoe lang je in je feed bepaalde video’s bekijkt en waarop je wel of niet reageert. Aan de hand van die gegevens bepaalt het algoritme hoe jouw FYP er de volgende keer uitziet.

Dat systeem heeft heel wat voordelen, maar blijkt ook veel nadelen te hebben. Zo is het gevolg voor TikTokgebruikers vaak dat heel hun feed na verloop van tijd bestaat uit video’s over dezelfde onderwerpen. Bij de meeste content vormt dat geen probleem, maar als het gaat om schadelijke inhoud, kan zo’n overload ernstige gevolgen hebben.

“Nieuwe inhoud ontdekken”

“Bij TikTok erkennen we dat te veel van wat dan ook – of het nu gaat om dieren, fitnesstips of welzijnsreizen – niet past bij de gevarieerde ervaring die we willen creëren. Daarom zal ons systeem proberen om aanbevelingen te tonen die mogelijk buiten de uitgesproken voorkeuren van mensen vallen. Zo biedt het de mogelijkheid om nieuwe categorieën en nieuwe inhoud te ontdekken”, zegt de socialemediagigant in een blogpost.

Dankzij die aanpassingen aan hun algoritme hoopt TikTok vooral te voorkomen dat gebruikers te veel video’s zien met gelijkaardige schadelijke inhoud. In zijn persbericht noemt de app onder andere eenzaamheid, gewichtsverlies, extreem fitnessen, verdriet en break-ups schadelijke onderwerpen. Het meent dat het geen kwaad kan dat gebruikers één video zien over een van deze onderwerpen, maar dat er wel een probleem is als die hun feed volledig overnemen.

Video’s markeren

Naast het vernieuwde algoritme plant TikTok in de nabije toekomst nog een andere belangrijke nieuwigheid die de app veiliger moet maken voor gebruikers. Zo zal je binnenkort video’s kunnen markeren en aangeven dat je dat soort content niet meer wil zien in je feed.

Meer
Lees meer...