Morgen begint op VTM het nieuwe seizoen van Liefde voor Muziek. Niels Destadsbader, Jasper Steverlinck, Sharon den Adel, K’s Choice, Silvy De Bie, Helmut Lotti en Coco Jr. maken een bijzondere cover van elkaars liedjes. Wij schotelden de artiesten een paar vragen voor over wat we mogen verwachten en over hun eigen muzikale smaak. Vandaag is het aan Niels Destadsbader en Coco Jr.
De ene is met voorsprong de jongste van de groep, de andere stond begin jaren 90 al met de ene na de andere hit op het podium. Niels Destadsbader is de duizendpoot van VTM. Hij presenteert, zingt en acteert alsof het niets is. Muziek is voor hem echter erg belangrijk, en hij is dan ook de geknipte persoon voor dit programma. Coco Jr. speelde ooit in de band The Dinky Toys, waarmee hij een pak pophits in een zwoele sfeer wist te scoren. In de tijd dat hij de bandana legendarisch maakte.1. Hoe was de ervaring om aan Liefde voor Muziek deel te nemen?
NIELS: “Het was één van de leukste dingen die ik in mijn leven heb mogen doen. Zonder overdrijven.”
“Ik heb eigenlijk slechts één nummer in het West-Vlaams gezongen, maar Skwon Meiske heeft heel veel in beweging gebracht en ik vond dat een soort dankjewel aan mijn publiek wel gepast was. Dat is nooit mijn ambitie geweest, het is gewoon onderweg zo ontstaan. En ik vond het wel leuk dat mensen zouden weten wat er met dat Skwon Meiske is gebeurd.” (lacht)
COCO: “Ik heb het woordje ‘fantastisch’ al veel te veel gebruikt, maar het is gewoon zo. Een rollercoaster aan positieve ervaringen.”
2. Was het een eer toen ze je vroegen?
NIELS: “Er is vorig jaar ook wel al sprake van geweest, maar ik vind het belangrijk dat je dingen op het juiste moment doet en dat was nu veel meer het geval. Ik had veel meer het gevoel dat er plaats was voor wat ik wilde doen. Er zitten ook mensen bij, zoals Helmut Lotti en K’s Choice, waar ik als kind naar keek. En nu zijn dat collega’s en mag je met elkaars liedjes gaan werken, dat is wel heel bijzonder.”
COCO: “Er hing al jaren wel iets in de lucht, maar nu is het de eerste keer dat ze me vroegen. Miguel Wiels had zich versproken toen hij zei dat hij met een nummer van mij voor Liefde voor Muziek bezig was. Toen wist ik dus dat ik zou meedoen.” (lacht)
“Dit programma bewijst dat het niveau van onze muziek heel hoog ligt. Als je het vergelijkt met de oorspronkelijke versie in Nederland, dan staan we een stap verder. Er is genoeg talent, we moet niet constant op zoek gaan naar nieuw talent. Het bestaande talent moet veel meer aandacht kunnen krijgen. Ik ben zelf ook pleitbezorger voor het feit dat mensen muziek terug meer zouden gaan consumeren en daar ook voor willen betalen. Er is hier met veel mensen intens aan gewerkt. Het is een work of art. Wat is dan 1,29 euro?”
3. Met het repertoire van welke collega-artiest had je de meeste moeite?
NIELS: “Jasper, vooral om een nummer te vinden waarvan ik uit mijn leefwereld de boodschap kon brengen die hij wil brengen. Jasper kiest heel vaak voor melancholie in zijn muziek, maar op een bepaald moment kwam ik een tekst tegen die op één of andere manier meteen klopte bij hoe ik over dingen nadenk. En natuurlijk was Within Temptation ook niet simpel.”
“Bij K’s Choice wist ik dan weer onmiddellijk wat ik wilde doen. Toen we de lijst kregen, was het de zaak om zo snel mogelijk een nummer te kiezen. Dus ik heb een mail gestuurd met het bericht dat ik Believe absoluut wilde doen. Uit de rest zouden we wel uitgeraken.” (lacht)
COCO: “Ik heb met het nummer van Niels iets totaal anders gedaan, maar niet omdat het te moeilijk was. Een aantal zinnen hebben mij geïnspireerd. Dat is het leuke aan dit concept, want het mag, er zijn geen restricties. Ik ben meestal wel vertrokken bij de tekst, want dat vind ik het belangrijkste. Ook als ik mijn eigen nummers schrijf, moet ik eerst weten waar het over gaat om er de juiste melodieën bij te kunnen verzinnen. Voor mij is dit een speeltuin waar ik me absoluut in thuis voel.”
4. Wie heeft je het meest verrast?
NIELS: “Ik ben natuurlijk niet verrast dat K’s Choice ongelooflijk goed is, en dat Helmut Lotti iets helemaal anders doet met mijn nummers. Dat is logisch. Ik heb zelf heel hard mijn best gedaan om van elk nummer een Nederlandstalige tekst te maken om het echt van mezelf te maken. Dat heeft me heel veel werk en energie gekost, maar ik vond dat ik dat aan mijn collega’s verplicht was. Er zijn mensen die iets met mijn nummers gedaan hebben dat minder mijn ding was, en andere helemaal, maar je kan van niemand zeggen dat ze er geen werk in hebben gestoken. Als je voelt dat er met heel veel respect met je nummers is omgegaan, dan doet dat deugd. Ik zou er minder van gediend zijn als je merkt dat iemand het er snel heeft tussen genomen. Dus dan wilde ik dat zelf ook niet doen.”
COCO: “Iedereen heeft me wel eens verrast, maar het meest onder de indruk was ik door een moment waarop Helmut even boven zichzelf uittreedt. Een totaal andere Helmut die tegelijk nog dicht bij de echte staat. Silvy heeft ook iets gedaan met één van mijn nummers dat ik niet zag aankomen. Vooral omdat het in mijn eigen comfortzone ligt, en het feit dat zij er is opgekomen terwijl ik dat zelf al lang had moeten doen, dat vind ik chapeau. Ik ben gepakt in snelheid.”
5. Stel dat je zelf een ideale Liefde voor Muziek mag samenstellen, met welke artiesten wil je dan zeker deelnemen?
NIELS: “Marco Borsato sowieso. Ik besef dat ik het minst ver sta met mijn muziek, dus ik ben ook gekomen om veel te stelen met mijn ogen. En Marco Borsato zou iemand zijn waar ik veel van zou kunnen opsteken.”
COCO: “De meeste zijn dood, vrees ik. Je kan het beste aan de slag gaan met kanjers van nummers, en de grote songschrijvers die mij geïnspireerd hebben zijn dan Bob Marley, Prince, David Bowie, Bob Dylan, … Dat soort kleppers. Het valt op dat de groten van vroeger vaak twee of drie nummers hebben die de tand des tijds hebben doorstaan. Maar diegene die er vijf of meer hebben, dat zijn alleen de echt groten.”
6. Heb je een soort guilty pleasure in de muziek?
NIELS: “Paul Severs met ‘Zeg eens meisje’. Als ik met mijn vrienden op café zit, dan is dit het eerste nummer dat we opleggen als we de sfeer erin willen brengen. In mijn auto luister ik vooral naar muziek voor de teksten, maar als ik mij gewoon wil amuseren, dan gaat dat over alle genres heen. Iedereen heeft guilty pleasures hé, Samson & Gert zal altijd een guilty pleasure van onze generatie blijven, dus dat geldt voor mij ook.”
COCO: “Ik kan dat niet guilty noemen, want het zijn allemaal pleasures. Toen ik naar het middelbaar ging, moest je voor de alternatieve muziek zijn zoals Deep Purple. Maar voor mij was het nummer belangrijk om mij over de streep te trekken. Ik ben altijd iemand geweest die voor het nummer zelf gaat en die zich minder aantrekt van het feit dat de artiest cool of geloofwaardig is. Als ik ergens kippenvel van krijg, dan mag dat zelfs een smartlap zijn. Als je veel reist, dan zie je ook dat die hokjes in het buitenland toch minder aanwezig zijn. Gelukkig zijn ze door dit programma aan het verdampen. Elk moment heeft zijn eigen muziekgenre dat daarbij past.”
7. Was Liefde voor Muziek een emotionele ervaring?
NIELS: “Het is bij mij ook gebeurd. Op een moment dat ik het eigenlijk niet voelde aankomen. Ik had mij voor bepaalde dingen een beetje behoed en afgeschermd, en net toen ik dacht dat het niet meer zou komen, is het gebeurd.”
COCO: “Ontroering hoeft niet altijd met tranen gepaard te gaan. Ik zweet langs de binnenkant. Maar er zijn zeker ontroerende momenten. Soms hebben we het ’s middags over iets gehad dat later in de uitzending muzikaal aan bod komt. Dan krijg je wel eens een krop in de keel. Of bij mij gebeurde het wel eens dat het haar dat mij nog rest is gaan rechtstaan.” (lacht)
8. Dit programma is voor veel artiesten een boost. Wat mogen we van jou de komende maanden verwachten?
NIELS: “We gaan sowieso met Niels & Wiels in theaters spelen. En ik droom er nog altijd van om voor hele grote zalen te spelen. Dat heeft niets met Liefde voor Muziek te maken, maar als mensen op die manier mijn muziek leren kennen en daardoor naar optredens komen, dan kan dat er misschien voor zorgen dat die droom ooit waarheid kan worden.”
“Onze band wordt uitgebreid, er komt een hele grote lichtshow bij. Wie mij de voorbije jaren heeft bezig gezien, gaat merken dat we next level proberen gaan. Het is alsof je een spits bent in een hele goede voetbalploeg en de voorzetten maar moet binnenkoppen. Ik ga met mensen werken die hele goede voorzetten kunnen geven.”
“Ik ben mij ervan bewust dat ik heel veel kansen krijg. Het feit dat mijn bazen snappen dat muziek in mijn eigen wereld heel belangrijk is, en dat ik dingen kan blijven combineren zonder dat ze in elkaars vaarwater zitten, dat vind ik top. En als er dan af en toe nog eens een film over de FC De Kampioenen tussen komt fietsen, dan wrijf ik me in mijn handen. Ik ben heel gelukkig met alles wat ik mag doen.”
COCO: “Ik ga vooral doen wat ik de laatste jaren heb gedaan en veel live spelen. Door het programma zal er misschien wel wat meer applaus op voorhand zijn, maar ik ga voor het applaus op het einde. Ik doe heel veel optredens voor een publiek dat mij niet meer kent, en die moet ik dan overtuigen. Dat zal door het programma natuurlijk ook al voor een stuk gebeurd zijn. Ik ga ook nog wel iets doen met de inspiratie die ik heb opgedaan. Maar dat moet morgen niet klaar zijn, daar wil ik mijn tijd voor nemen, zodat ik er volledig achter sta.”
“Waar ik voorzichtiger mee ben is dat BV-schap. Dat moet niet meer voor 100 procent aanwezig zijn. Ik heb het al ooit eens meegemaakt en voor mij is het niet belangrijk meer. Erkenning is belangrijker dan herkenning.”