‘Avatar’-regisseur James Cameron wil twee releases van zijn films: langer op streamingdiensten en korter in de bioscoop

Regisseur James Cameron wil vernieuwen. Tijdens een aflevering van Directors on Directors van entertainmentsite Variety, ging Cameron in gesprek met regisseur Denis Villeneuve, die laatst nog Dune maakte. In dat gesprek spraken de twee over de veranderingen in de filmwereld, de opkomst van de streamingdiensten en de ‘ondergang’ van de bioscopen. James Cameron liet daarin vallen dat hij van plan is om in de toekomst twee versies van zijn films uit te brengen.

Cinema is al jarenlang aan het veranderen, en ook regisseurs James Cameron en Denis Villeneuve zien er de gevolgen van. In een Zoomgesprek voor Variety, spraken de twee over hun films, hun stijl en hoe zij omgaan met de modernisering van film. Terwijl Villeneuves film Dune het (als een van de weinige films dit jaar) goed deed in de bioscopen, wil James Cameron het toch over een andere boeg gooien. Tijdens het interview liet Cameron vallen dat hij graag twee versies van zijn volgende films zou maken, eentje voor de bioscopen en eentje voor de streamingdiensten.

Evolutie van film

Wanneer de twee regisseurs het hebben over de evolutie van film, vraagt Villeneuve aan Cameron hoe hij de toekomst ziet en of hij bang is van die evolutie waar we nu inzitten. Cameron antwoordde duidelijk dat die verandering hem niet afschrikt. “Neen, ik hou ervan. Ik vind het fantastisch als dingen chaotisch worden. We moeten die evolutie zien als een meer uitgebreide vorm van cinema”, begon hij. Daarna gaf hij aan iets met de streamingplatformen te willen doen, iets wat nog nooit eerder is gedaan. “Ik wil graag een film maken, maar in twee versies. Eén ervan duurt zes uur en komt op de streamingplatformen en de andere ongeveer drie, en die komt in de bioscopen. Maar het is dezelfde film, één ervan is het volledige verhaal en de andere is meer een verkorte versie, een soort rollercoaster.”

Welke film dat zou kunnen worden, is niet bekend. Maar de kans bestaat dat het een van de komende 4 (!) Avatarsequels is. De eerste, Avatar 2, zou op 22 december 2022 uitkomen, en daarna zal er iedere twee jaar een nieuwe verschijnen, tot 2028. Of andere regisseurs de visie van James Cameron zullen volgen, dat is nog maar de vraag.

Bekijk de volledige aflevering van Directors on Directors met James Cameron en Denis Villeneuve hier:

Meer
Lees meer...