Wat weten we al over ‘Dune 2’? Geplande releasedatum en grotere rol voor Zendaya

Warner Bros. zette begin deze week officieel het licht op groen voor een vervolg op Dune. Dat is goed nieuwe voor alle fans van het verbluffende sci-fi-epos, maar zeker ook voor de fans van Zendaya. De actrice was in het eerste deel van Dune namelijk maar heel kort te zien, maar zou in deel 2 een veel grotere rol krijgen.

Al bij de eerste moment waarop regisseur Denis Villeneuve begon te denken aan een verfilming van de sciencefictionroman Dune van auteur Frank Herbert uit 1965 wist hij dat het verhaal onmogelijk kon verteld worden in één langspeelfilm. Eerdere pogingen om dat te doen, waren namelijk op een flop uitgedraaid. David Lynch waagde zich eraan in 1984, maar distanceerde zich achteraf zelf van de film die uitdraaide op een complete mislukking. Andere regisseurs zoals Arthur P. Jacobs, Ridley Scott en vooral Alejandro Jodorowsky zagen hun verfilming zelfs al stranden in de preproductiefase.

Twee delen

Villeneuve besloot daarom van bij het begin om het verhaal op te splitsen in twee. Dat was aanvankelijk een gewaagde keuze, want de regisseur kreeg niet meteen zekerheid over budget voor een tweede film. Dat groen licht kwam er begin deze week dan toch eindelijk en dus kan er vooruit worden gekeken naar Dune: Part Two.

“Er zijn een aantal personages die minder ontwikkeld zijn in de eerste film en die ik voor de tweede film heb gehouden. Zo vond ik het evenwicht”, zei Villeneuve recent nog daarover in de Los Angeles Times. “We hebben geprobeerd om in deze film zo dicht mogelijk bij de ervaring van Paul (gespeeld door Timothée Chalamet, red.) te blijven. In de tweede film heb ik dan tijd om enkele karakters te ontwikkelen die nu een beetje opzij zijn gelaten. Dat is alvast de theorie. Ik hoop dat het gaat lukken.”

Zendaya

Met dat laatste verwijst Villeneuve hoofdzakelijk naar het personage Chani, gespeeld door Zendaya. In Dune: Part One is zij namelijk amper zeven minuten in beeld te zien. De actrice had dan ook maar vier draaidagen voor de film. Daar zou in Dune: Part Two dus verandering in moeten komen.

Voor dat tweede deel te zien is, zullen we wel nog even geduld moeten hebben. Het filmen en produceren van zo’n indrukwekkend epos als Dune neemt namelijk heel wat tijd in beslag. De voorlopige releasedatum van Dune: Part Two ligt op 20 oktober 2023.

Meer
Lees meer...