Krijgt ‘Dune’ een vervolg? CEO van Warner Bros. geeft meer duidelijkheid

Weinig films waar dit jaar zo hard naar uitgekeken is als naar Dune. Het epische sciencefictionverhaal krijgt sinds zijn release van bijna alle filmrecensenten lof en slaat ook aan bij het publiek. Velen hopen dan ook dat Dune de komende jaren een vervolg krijgt en ook regisseur Denis Villeneuve lijkt daarvoor gewonnen. Ann Sarnoff, CEO van Warner Bros., wil die geruchten echter nog niet bevestigen.

Sinds vorige maand is Dune in de meeste Europese landen te zien in de cinema. Daar wist de film aan de box-office al zo’n 112 miljoen euro te verzamelen. Aangezien Dune pas op donderdag 21 oktober uitkwam in de Verenigde Staten en ook in andere grote markten zoals China, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Mexico nog gereleaset moet worden, mogen we ervan uitgaan dat de box-office nog zwaar zal stijgen. Toch moet er geen recordbedrag verwacht worden voor Dune. De film verscheen in de VS namelijk gelijktijdig op HBO Max, waardoor veel fans uiteraard thuis kijken in plaats van in de cinema.

Dune dankt zijn succes niet alleen aan het feit dat het een visueel meesterwerk is, maar ook aan de vele topacteurs en -actrices die erin meespelen. De sterrencast bestaat onder andere uit Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Rebecca Ferguson, Sharon Duncan-Brewster en Charlotte Rampling.

Totaalplaatje

“We zijn heel, heel blij met waar we nu al staan”, zei Sarnoff in een interview met de website Variety. Daarin wou de CEO wel nog niet officieel bevestigen dat het licht op groen staat voor een sequel van Dune.

“Het verhaal op zich is gemaakt voor een vervolg. De productie is zo geweldig en het verhaal is zo meeslepend dat het niet alleen aan de kassa zal worden beoordeeld. Het gaat om het totaalplaatje van wat Dune kan betekenen voor ons, inclusief voor HBO Max”, zei Sarnoff. “We gaan geen vaste targets zetten om groen licht te geven voor een vervolg, zoals we dat vroeger wel deden. Je moet een beetje rekening houden met de omstandigheid waarin we ons nu bevinden, en projecteren naar normalere omstandigheden.”

Dune: The Sisterhood

In afwachting van goed nieuws over Dune 2 zullen de fans het moeten stellen met de spin-offreeks Dune: The Sisterhood die in 2019 door HBO Max besteld is. Diane Ademu-John is recent aan de serie toegewezen als showrunner en Denis Villeneuve zal de eerste aflevering regisseren.

Aanvankelijk was Jon Spaihts, die mee het scenario schreef van Dune, aangeduid als scenarist voor Dune: The Sisterhood. Twee jaar geleden verliet hij echter dat project om zich volledig te kunnen focussen op het scenario van een eventuele sequel.

Meer
Lees meer...