9 dingen die studenten beter niet doen tijdens de examens

Een goede planning maken, voldoende pauzeren, herhalen, enzovoort. De lijstjes met tips voor studenten zijn eindeloos. Maar je mag ook niet vergeten dat er een aantal dingen zijn die je net niet mag doen.

1. Een nachtje doorwerken

Instagram
Het is niet alleen ontzettend vermoeiend om een nachtje door te studeren, maar het maakt je ook dommer. Volgens onderzoek heeft een nacht zonder slaap immers ernstige negatieve effecten op je hersenen. Plus: de kans dat je in slaap valt is groot. Heel groot.

2. Te veel slapen

Instagram
Zoals altijd is het belangrijk om een evenwicht te vinden, want ook te veel slapen is niet goed. Ga bijvoorbeeld niet rechtstreeks van je bureau naar je bed, maar probeer eerst nog wat te ontspannen. Ga sporten, neem een bad of luister naar muziek. 

3. Rilatine nemen

Instagram
Ja, rilatine kan je concentratie verbeteren, maar het is echt niet gezond om het ADHD-medicijn te gebruiken als pepmiddel. Bovendien kan rilatine ook het omgekeerde effect hebben en je gejaagd en gestresseerd maken én raak je er snel aan verslaafd. Niet doen dus.

4. Te veel koffie drinken

Instagram
Andere studenten drinken sloten koffie om zichzelf wakker te houden bij het studeren, maar ook dat doe je beter niet. Een paar kopjes kunnen geen kwaad, maar te veel is niet gezond. Hetzelfde geldt voor energiedrankjes.

5. Doorzakken na een slecht examen

Instagram
Na een slecht examen is het misschien verleidelijk om je eens goed te laten gaan (lees: te zuipen). Maar vergeet niet dat de kans groot is dat je dan ook de volgende examens verpest. Bezint eer ge begint!

6. Jezelf constant vergelijken met medestudenten

Instagram
Het is ook verleidelijk om aan je vrienden te vragen hoe het met hen gaat. Maar als je hoort dat zij al een pak verder zitten dan jij of alles beter begrijpen, slaat de stress sowieso toe. 

7. In de ban raken van een serie

Instagram
Ook gevaarlijk: tijdens de examens verliefd worden op een of andere serie op tv. De kans is veel te groot dat je niet aan de verleiding zal kunnen weerstaan om verder te kijken op momenten dat je eigenlijk moet studeren. Opletten dus.

8. Jezelf volproppen

Instagram
Omdat je er spijt van zult hebben na de examens. Sowieso.

9. Bomalarm slaan om een examen te vermijden

Getty Images
Het klinkt misschien vergezocht, maar het is wel echt gebeurd. Neem daar vooral geen voorbeeld aan.

Ten slotte willen we je toch nog even motiveren. Met deze foto.

Instagram

Of met deze natuurlijk.

Instagram
Meer
Lees meer...