Verschillende diersoorten verleiden het andere geslacht op allerlei verschillende manieren. Maar vaak zijn daar feromonen bij betrokken. Dat zijn chemische signalen die gebruikt worden om het gedrag van het andere geslacht te beïnvloeden. Voorlopig is er geen bewijs dat primaten (waar onder andere apen en mensen toe behoren) verleiden met feromonen. Maar Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat dat bij ringstaartmaki’s (ook primaten) wél het geval is.
Heel wat dieren gebruiken hun geur om het andere geslacht te verleiden. Da’s onder andere het geval bij muizen, geiten en allerlei insecten. Maar voorlopig is nog niet bewezen dat dat ook bij primaten zo is. Primaten zijn een soort zoogdieren, waarbij ook apen en mensen horen.
De eerste stap: ringstaartmaki’s
Wetenschappers vermoeden wel dat geur een rol speelt bij het verleidingsproces van de mens, maar da’s nog niet bewezen. Maar daar kan misschien snel verandering in komen, want Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat ringstaartmaki’s wél hun geur gebruiken bij het verleidigsproces.
De mannelijke maki’s hebben geurklieren in hun polsen en hun schouders. Die geur verspreiden ze normaal om hun territorium af te bakenen en andere mannelijke ringstaartmaki’s te bedreigen. In die geur zit een vage fruitige, bloemige ondertoon. Dat hebben de onderzoekers gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Groen, koriander en rundsvlees
Maar tijdens het broedseizoen, dat van oktober tot februari loopt, komt die ondertoon veel meer uit. Drie van de chemicaliën in de vloeistof worden namelijk meer geproduceerd tijdens het broedseizoen. Eén daarvan zit in verschillende soorten fruit en groenten en heeft een “groene” geur.
De tweede stof komt voor in koriander en ruikt bloemig. De derde stof – die naar peren ruikt – zit in gerijpt rundvlees. Het is niet toevallig dat die stoffen net dan meer geproduceerd worden, want tijdens dat broedseizoen ruiken vrouwelijke ringstaartmaki’s ook veel langer aan de geursporen van de mannetjes.
Gedrag van het andere geslacht veranderen
De wetenschappers vermoeden dat het om een soort feromoon gaat. En da’s uniek, want geen enkele andere soort van de primaten gebruikt feromonen om het andere geslacht te verleiden. Een feromoon is een chemisch signaal dat het ene geslacht van een diersoort uitstoot om het gedrag van het andere geslacht te veranderen.
De mannelijke ringstaartmaki’s wrijven hun polsen over hun staart. En die wrijven ze overal aan en zwieren ze in het rond als er vrouwtjes in de buurt zijn. Zet er nog een passioneel nummer onder, en je krijgt een échte zwoele reclame voor parfum!