Left Right
scrollTop top

Insect uit Nieuw-Zeeland vernoemd naar Frodo uit ‘The Lord Of The Rings’


Frodo Baggins
© Warner Bros./The Lord Of The Rings

Wetenschappers hebben een nieuwe insectensoort ontdekt in Nieuw-Zeeland, waar de filmreeks The Lord Of The Rings opgenomen werd. Het diertje is nét iets kleiner dan zijn soortgenoten en dus kreeg het de naam Psylla frodobagginsi, naar hobbit Frodo Baggins.

Op Zuidereiland, één van de twee grootste eilanden van Nieuw-Zeeland, is een nieuw soort bladvlo ontdekt. Het diertje is heel wat kleiner dan zijn soortgenoten, en kreeg dan ook een toepasselijke naam. De wetenschappers die de ontdekking deden, vernoemden het namelijk naar een personage uit de filmserie die op het eiland werd opgenomen.

Frodo Baggins

Gaat er nog geen belletje rinkelen? De bekendste reeks films die opgenomen werd in Nieuw-Zeeland is ongetwijfeld The Lord Of The Rings. En kleine personages? Die spelen daar ook in mee. Een logische keuze, dus, om het kleine Nieuw-Zeelandse insect naar hobbit Frodo Baggins te vernoemen.

Het diertje kreeg de naam Psylla frodobagginsi en wordt niet groter dan een dikke anderhalve millimeter. Het is iets kleiner dan de Psylla apicalis, die tot twee millimeter groot kan worden. De wetenschappers losten met hun ontdekking ook een mysterie op: jarenlang was er geen verklaring voor de grote variatie binnen de Psylla-soort.

Bilbo Baggins

Het is bovendien niet de eerste keer dat een Nieuw-Zeelands insect naar de fictieve kleine personages vernoemd wordt. In 2013 bijvoorbeeld, werd er een kleine wesp ontdekt. Die kreeg de naam Shireplitis bilboi, naar Bilbo Baggins.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…