Vandaag gaan ongeveer 1,2 miljoen kinderen en 170.000 leerkrachten en personeelsleden terug naar school. Door de coronacrisis ziet de start van het schooljaar er een stuk anders uit. Ook los van de pandemie zijn er een aantal opmerkelijke nieuwigheden.
Gezien de coronacrisis wordt er ook in het onderwijs met kleurcodes gewerkt. Momenteel is in het onderwijs code geel van kracht. Dat wil zeggen dat alle leerlingen voltijds naar school kunnen gaan. Daarbij moeten ze zich wel aan een aantal regels houden.
(Coronavirus: trends blijven dalen, meer aanwezigen toegestaan op evenementen.)
Basisonderwijs
Leerkrachten en personeel moeten in het bijzijn van andere volwassenen een mondmasker dragen. Ook als leerkrachten niet voldoende afstand kunnen bewaren van hun leerlingen moeten ze een mondmasker dragen.
Daarnaast moeten klaslokalen verschillende keren per dag voldoende verlucht worden door de ramen en deuren open te zetten.
Code geel wil zeggen dat klassen zich op de speelplaats mogen vermengen en dat leerlingen geen afstand van elkaar moeten houden.
(Premier Wilmès wil concept van sociale bubbels “herbekijken”.)
Secundair onderwijs
In het secundair onderwijs moeten zowel leerkrachten als leerlingen een mondmasker dragen. Tijdens de pauze en in open lucht mag het mondmasker afgezet worden.
Verder moeten leerkrachten anderhalve meter afstand houden van leerlingen en andere volwassenen. De leerlingen moeten ook van elkaar afstand houden.
Daarnaast moeten de klasbubbels van elkaar gescheiden blijven. Tijdens de pauze mogen leerlingen enkel omgaan met leerlingen van hun eigen klas, niet met vrienden uit andere klassen. Buiten de schoolmuren zijn er geen activiteiten toegestaan.
Ook in het middelbaar moeten klaslokalen verlucht worden door de ramen en deuren open te zetten.
(Vraag vanaf nu eindelijk je gratis railpass aan.)
Wat bij besmetting?
Als een leerling, leerkracht of personeelslid besmet raakt met het coronavirus moet die minstens 7 dagen in isolatie. Bovendien moet de klas van de leerling of leerkracht 2 weken in quarantaine. Dat wil dus zeggen dat ze thuis moeten blijven en afstandsonderwijs moeten volgen. De school moet dus niet meteen gesloten worden.
Wie zich ziek voelt, moet thuis blijven. Leerlingen die op school ziek worden, moeten door de ouders opgehaald worden. Al het materiaal en de klas van de leerling in kwestie moet ontsmet worden.
Zowel in het basis- als secundair onderwijs wordt afstandsonderwijs onder normale omstandigheden echter niet aangemoedigd.
(Vakbonden willen recht op onbereikbaarheid voor telewerkers.)
Andere nieuwigheden
Daarnaast geldt de leerplicht nu vanaf 5 jaar. Tot nog toe was dat vanaf 6 jaar. Voortaan hebben ook kinderen uit de derde kleuterklas recht op twee uur godsdienst of zedenleer.
Ook het principe van duaal leren wordt uitgebreid. Leerlingen in het secundair onderwijs hebben nu de keuze uit 140 duale studierichtingen, in plaats van de 79 richtingen van vorig schooljaar.
Dit schooljaar start ook een twee jaar durend proefproject rond duaal lesgeven. Zo krijgen deskundigen uit bedrijven de mogelijkheid om deeltijds les te geven op een secundaire school. Op die manier wil de Vlaamse regering meer interactie creëren tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.