Left Right
scrollTop top

Coronacrisis: vraag vanaf nu eindelijk je gratis railpass aan


NMBS gratis railpass
© EPA

Elke Belg, die ouder dan 12 jaar is, kan vanaf vandaag zijn gratis railpass aanvragen. Daarmee krijg je gratis 12 treinritten, te gebruiken vanaf 5 oktober.

De federale superkern besloot in juni om elke inwoner van het land een gratis railpass te geven, om zo in coronatijden uitstappen in eigen land te stimuleren. Door de zogenaamde tweede golf van het coronavirus werd echter beslist om de railpass pas na de zoer uit te delen. Zo wilden de autoriteiten vermijden dat er teveel mensen tegelijkertijd op populaire plaatsen zouden zijn.

(NMBS wil ons laten betalen voor fietsparkings als we langer dan 24 uur blijven staan.)

Voor 30 september

Uitstel bleek geen afstel te zijn, want vanaf vandaag kan iedereen in ons land de ‘Hello Belgium Railpass’ aanvragen. Dat doe je via een formulier op de website van de NMBS. Je hebt hier tijd voor tot en met woensdag 30 september 2020. Voor de aanvraag moet je je rijksregisternummer ingeven.

Daarna wordt de papieren treinkaart per post verstuurd naar het adres vermeld in het rijksregister. De NMBS belooft dat de treinkaart daarna binnen de 8 à 10 dagen in de brievenbus zal liggen.

Twee ritten per maand

Alle Belgen ouder dan 12 of die 12 jaar worden voor 31 maart 2021 mogen de gratis railpass aanvragen. Kinderen jonger dan twaalf reizen sowieso gratis met de trein als ze vergezeld worden door begeleiders.

De treinkaart is gedurende 6 maanden geldig. Ze kan dus gebruikt worden vanaf maandag 5 oktober 2020 en tot woensdag 31 maart 2021. Daarnaast staat er een maximum op van 2 ritten per maand, ofwel één heen-en-terugreis.

Reizen kan tijdens de week vanaf 9 uur en op om het even welk tijdstip tijdens het weekend, meldt de NMBS. Reizigers moeten hun treinkaart invullen voor ze opstappen en moeten die op de trein met hun identiteitskaart tonen aan de treinbegeleider.

Meer dan 500 bestemmingen

Naast de ‘Hello Belgium Railpass’ lanceert de NMBS ook een communicatiecampagne om de rol van de trein als duurzaam vervoermiddel te promoten. De vervoersmaatschappij wijst erop dat het de toeristische, commerciële, recreatieve en culturele sectoren ondersteunt. “Het doel is om de meer dan 500 mogelijke bestemmingen in België die bereikbaar zijn met de trein op regelmatige basis in de kijker te zetten”, staat er te lezen in een persbericht.

De NMBS wijst erop dat de treinkaart niet kan worden aangevraagd of afgehaald in het station. Wie geen toegang heeft tot internet of het online formulier, kan terecht op het telefoonnummer 02/300 15 15.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308